Algemene heffingskorting ook wel thuisblijfmoeder toeslag genoemd

thuisblijfmoeder toeslag 2017

Thuisblijfmoeder toeslag, thuisblijfmoeder inkomen, huisvrouwen bonus, aanrechtsubsidie. Het zijn allemaal termen die verwijzen naar de algemene heffingskorting.

Maar wat houdt die thuisblijfmoeder toeslag nou precies in, en hoeveel is het?

Thuisblijfmoeder toeslag: dit is het

Thuisblijfmoeder toeslag is eigenlijk niet het juiste woord. Maar zo wordt de algemene heffingskorting vaak wel gezien. Als een soort toeslag of bonus voor vrouwen en mannen die fulltime voor kind en huishouden zorgen.

Algemene heffingskorting = een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Met andere woorden dankzij de algemene heffingskorting betaal je minder belasting en premie.

Maar als thuisblijfmoeder heb je meestal geen inkomen, of alleen heel weinig. En in dat geval betaalt de Belastingdienst de algemene heffingskorting aan je uit.

Hoeveel toeslag krijg je per maand?

Hoeveel thuisblijfmoeder toeslag oftewel algemene heffingskorting je krijgt is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe lager de toeslag. In het algemeen gaat het om het volgende bedrag:

De thuisblijfmoeder toeslag in 2017 is 2.254,-

Hoeveel thuisblijfmoeder toeslag je krijgt hangt af van de volgende 3 factoren:

  1. Het inkomen van je partner
  2. Jouw inkomen: heel weinig of niets
  3. Je leeftijd

Algemene heffingskorting/ thuisblijfmoeder toeslag wordt afgeschaft

Maar omdat de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minst- of niet verdienende partner als een vorm van beloning voor fulltime moederen wordt gezien, wordt de regeling al sinds 2009 afgebouwd. En in 2024 vervalt de uitbetaling van de heffingskorting helemaal. Allemaal om vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen.

In onderstaande tabel kun je voor jezelf nakijken hoe dit jou beïnvloedt:

Bron: Belastingdienst

Samenvattend

De termen thuisblijfmoeder toeslag, huisvrouwen bonus, aanrechtsubsidie etc. verwijzen naar de algemene heffingskorting. Dat is een bedrag dat de Belastingdienst betaalt aan de minst- of niet verdienende partner. Het gaat om een bedrag van zo'n 2254,- per jaar.

Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *