Boekbespreking: Aangeraakt

Ezra is een vrouw als jij en ik. Gelukkig getrouwd met kind, en interessant werk in de vorm van een teksbureau, dat ze vanuit haar nieuwbouw huis in jaren dertig stijl runt. Ezra zou zo een vriendin van je kunnen zijn.

Maar dan wordt ze tot over haar oren verliefd op een ander.

Door een aanrijding maakt ze kennis met Tijs. En Tijs raakt iets in Ezra, maakt iets in haar wakker, waarvan ze niet wist dat het in slaap gevallen was. Ze leert zichzelf opnieuw kennen: niet als partner van, of moeder van, maar als Ezra, als sexy vrouw. En daarbij wordt ze simpelweg tot over haar oren verliefd op Tijs.

Ezra's gevoelens zijn zo sterk dat ze ze niet kan bedwingen en een relatie met hem begint. Ook al vindt ze dat ze het haar gezin niet kan aandoen, en houdt ze van haar man, ze zet dat allemaal op het spel.

De zonden van de vader

Ezra's ontrouw heeft een extra scherpe kant omdat ze hetzelfde doet wat ze haar vader altijd heeft verweten: haar vader bedroog haar moeder met een andere vrouw. Nu ze zelf de hevigheid van een verliefdheid op een ander ervaart kijkt ze met nieuwe blik naar de keuzes van haar vader, en zoekt voor het eerst uit zichzelf contact met zijn nieuwe vrouw. Haar vader is inmiddels overleden.

Huisjeboompjebeestje, en dan?

Wat aangeraakt boeiend maakt is dat Ezra's leven zo herkenbaar is. Het is huisje-boompje-beestje, en dan plotseling die vraag: is dit wat ik wil met mijn leven? Doe ik mezelf niet te kort? Mag ik voor mezelf kiezen als ik daar anderen pijn mee doe? Wellicht niet verbazingwekkend dat Ezra de veertig nadert, en daarmee rijp is voor de klassieke midlife crisis.

Als lezer worstel je met Ezra mee, en ben je nieuwsgierig wat ze uiteindelijk zal doen. Mag je als vrouw je gezin op het spel zetten voor jezelf of is dat egoïstisch, en een symptoom van onze huidige maatschappij? Een maatschappij waarin het indivualisme hoogtij viert, en zelfontplooiing het grootste goed is, ook als dat ten koste gaat van een ander?

Ezra, Vic, Tijs en Amy

In de driehoeksverhouding leren we vooral Ezra goed kennen, en tot op zekere hoogte ook haar man Vic, die wordt neergezet als een behoudende man die sterk hecht aan een gezinsleven en de status quo. Tijs leren we minder goed kennen, hoewel zijn vlucht uit zijn vorige relatie omdat zijn vriendin te ziekelijk was veelzeggend is.

Ook een belangrijke rol speelt Ezra's beste vriendin Amy, die haar man heeft verlaten en voor 'zichzelf' heeft gekozen. Amy's verliefdheid en de charme van haar nieuwe relatie benadrukken dat Ezra's eigen relatie die sprankeling niet langer heeft. Maar dan wordt Amy bedrogen door haar nieuwe liefde, raakt ongewenst zwanger en krijgt een miskraam.

Ezra's keuze

Uiteindelijk maakt Ezra dan toch een keuze. Maar het is me niet duidelijk of die keuze wat betreft Tijs echt van haarzelf is, of voorkomt uit zijn reacties.

Het is een verdrietige keuze, met in eerste instantie alleen verliezers. Toch vindt Ezra dat ze hem moet maken. Als lezer liet hij een bittere smaak achter in mijn mond.

Ik denk graag dat ik anders zou hebben gekozen.

Praktische info

Emma Fasol (1968) studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Zij schrijft al langer korte verhalen, waarvan 'Strijd' bij NightWriters als winnaar uit de bus kwam.

Aangeraakt
Aangeraakt
Fasol, E.

Emma Fasols website
Interview met Emma Fasol

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *