Thuisblijfmoeder heeft sociale status van een straatveger

/ 11 comments
Ze krijgen allebei te maken met zooi, maar moeders hebben een lagere sociale status dan vuilnismannen, aldus dr. Oliver James. En als Thuisblijfmoeder zakt die status naar het niveau van een straatveger.

Oliver James kwam recent in het nieuws toen hij de knuppel in het hoenderhok gooide door te verklaren dat kinderopvang 'zeer stressvol' is voor sommige baby's en peuters.

Gebrek aan waardering vergroot kans op depressie

Volgens hem voelen veel vrouwen zich ondergewaardeerd als moeder, en dat vergroot hun risico op een depressie. Dit geldt vooral voor vrouwen uit de lagere inkomensklassen. Oliver James denkt dat praktische omstandigheden hierbij een rol spelen: Als je hulp krijgt van een kinderoppas, en je beschikt over moderne huishoudelijke apparatuur, is kinderen opvoeden heel wat makkelijker.

Maakt geld dan toch gelukkig?

Oliver James' uitspraak wordt bevestigd door recent onderzoek van de Engelse website Netmums, waaruit bleek dat slechts vier op de tien moeders, uit een gezin met een jaarinkomen van minder dan 24.000 euro, vindt dat kinderen hen gelukkiger hebben gemaakt. Bij de hogere inkomensklassen zijn dat zes op de tien vrouwen.

Oliver James denkt dat relatief lager opgeleide vrouwen wellicht minder voldoening halen uit hun werk, en gelukkiger zouden zijn als Thuisblijfmoeder. Maar dan moeten ze wel genoegen nemen met een nog lagere status. Want anno 2010 is opvoeden en zorgen 'niets doen'. Tenzij je, tegen betaling, andermans kind verzorgt en opvoedt. Dan is het plotseling wel werk.

Geen wonder dat veel moeders zich ondergewaardeerd voelen!

Wie voortdurend de boodschap krijgt dat wat ze doet niets voorstelt, moet stevig in haar schoenen staan.

Daarom draag ik altijd Birkenstocks!

11 comments:

Tineke zei

OOOO!!!! Nou begrijp ik het van je Birkenstocks! :-)

Maar het klopt wel wat hier staat geschreven. Ik woon in een nogal 'rijk' dorp waar veel werkenden zijn, maar er is toch ook een groep vrouwen dat kiest ( én kan kiezen ) om volledig voor de kinderen en het huis te zorgen. De vrouwen wiens partner een goed betaald inkomen hebben zitten duidelijk beter in hun vel dan de vrouwen wiens partner een 'gewoon' inkomen hebben. Deze vrouwen hebben vaak een eigen autootje, doen leuke brocante/lingerie/tupperware middagen/avonden aan huis, tennissen, gaan regelmatig naar de kapper én hebben ook vaak iemand aan huis die zo nu en dan even helpt met het grondige huishoudwerk ( ramen lappen, keukenkasten enz. ).
Tot deze groep behoor ik niet........;-)

Toch zit ik wel zo in mijn vel dat ik trots ben op mijn huisvrouw zijn en op mijn moederschap. Ik vind het een enorme veelzijdige baan en zeer intensief en ik blijf erbij dat ik het heel knap vind dat ik toch maar die bevallingen heb gedaan!
Maar ik snap vrouwen heel goed die zich 'minder' voelen dan de buitenshuis werkende vrouwen, het is er nu eenmaal ingehamerd door types als Halssema en Mees.....
Mijn oproep! Dames, birkenstocks of slippers van de Schoenenreus, blijf jezelf complimenteren!!!!!!

sanne van alphen zei

of gooi deze ontspannende tool in je rela, http://sjaakgenerator.nl/

Anoniem zei

Heel mooi en inspirerend dat je trots bent op je huisvrouw zijn en op je moederschap !

Groetjes Margreet

Karien zei

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we onszelf waarderen, bravo!
En dat we dat heel hard uitstralen zodat anderen het ook gaan zien.

plukdedagsandra zei

Ik ben er juist trots op dat ik thuis kan blijven met de kinderen!
En ik hoor vaak dat sommige moeders het echt niet zouden zien zitten om thuis te blijven bij de kinderen. Niet voor de status, maar omdat ze de kinderen zo "vermoeiend" vinden.

Anoniem zei

Een moeder verwoordde het wat dit betreft heel mooi vind ik. We spraken over thuisblijfmoeder zijn en zij zei:"Dat moet je kunnen hoor!". mooi he. Ik heb er vaak aan gedacht op moeilijke momenten en kon er kracht uit putten.

Margreet

Buffertje zei

Nou, ik hoor vaak verhalen van vrouwen die gaan werken 'om uit te rusten', 'om lekker iets voor zichzelf te hebben' of in het geval van een stewardes die zei dat zich 'lekker laat verwennen in hotels in het buitenland'. Ik heb mijn eigen kamertje met leuke freubels voor mezelf.
Vele vrouwen zouden eigenlijk veel liever thuis zijn, maar moeten werken om rond te komen. Dat denigrerend zie ik als een uiting van pure jaloezie. Heleen Mees bijvoorbeeld is niet eens in staat een relatie aan te gaan met een man en uit jaloezie haalt ze uit naar de vrouwen die dat wel doen.

En status proberen te verwerven bij 'anderen' is een nodeloze, dure, vermoeiende en onbevredigende excercitie. Op feestjes heb ik van niemand last, want ik heb toch niks interessants te vertellen. Zit ik me altijd stiekem te verkneukelen om al die mensen die zo gewichtig doen met elkaar en elkaar proberen af te troeven over auto, hypotheek, onmisbaar zijn voor de baas. Blah die blah. En maar hollen in die ratrace. De ezels met de onbereikbare wortels.
They say jump, you say how high?

Anoniem zei

Ik ben ook trots op het feit dat ik huisvrouw en moeder ben.
Als je eigenwaarde af moet hangen van je werk..DAT is pas zielig!!Anne-Mae

Mirjam zei

Lang leve de birkenstocks ;), alhoewel ik ook heel graag op blote voeten loop :)

Tineke zei

"Dat moet je kunnen hoor!"....zo had ik het nog niet gezien!
Mooi stukje Margreet!

Anoniem zei

ja er wordt wat afgetrapt het feit dat je eigen kinderen
op voed! en niet door een ander laat verzorgen.
dat zegt eigenlijks meer over hun denk dan maar.
en ik heb zat vriendinnen die werken, maar elke keer bij me klagen dat ze blut zijn, dat hun geld op is..
en dat ze liever willen thuis blijven voor hun kinderen
maar dan maar hard roepen het kan finacieel niet.
genoegnisme koop wat je werkelijk nodig heb..
en laat je niet op jutten wat een ander doet of heeft.
zo krijg je veel rust, binnen het gezin en veel liefde
van je kinderen. mijn eigen waarde hangt niet af het feit dat een thuisblijf moeder ben ik ben er trots op!!
en mijn man ook en de rest doet maar wat ze willen voor hun gezin..

Mogelijk gemaakt door Blogger.
Back to Top