Langer zwangerschaps- en vaderverlof 'te duur'

Filosofe Joke Hermsen zegt in het tijdschrift Volzin (Nr.21) dat we leven in een maatschappij waarin de mens 'tot een schakel in het economische productieproces wordt gereduceerd'. Zij vindt dat het kabinet Rutte zich eenzijdig op economische motieven baseert.

De actualiteit ondersteunt haar uitspraak. Zo wil de Nederlandse regering het (zwangerschaps)verlof voor vaders en moeders niet uitbreiden, omdat dit 'te duur' is. Vaders zouden van twee dagen naar twee weken gaan, en vrouwen van zestien weken naar twintig. Volgens minister Kamp van Sociale Zaken zouden de twee maatregelen een half miljard euro kosten, en dat vindt hij te veel.

Menselijke motieven, zoals mannen en vrouwen meer tijd bieden om te investeren in de relatie met hun pasgeboren baby, verliezen het van economische motieven. Kabinet Rutte vindt economische belangen blijkbaar zwaarder wegen dan de belangen van zorg en ouderschap.

De Europese Commissie moet nog beslissen over het voorstel, maar Nederland gaat dus tegenstemmen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Wel dom, want veel vrouwen melden zich ten einde raad ziek, omdat ze nog lang niet hersteld zijn van de bevalling(de hulp rondom kraamtijd is al zo miniem).......en dat kost ook een heleboel duiten!
    Vooral het veel te snel weer alles moeten doen maakt dat het herstel veel langer op zich laat wachten dan wanneer we wat meer tijd krijgen . Maar ja, zoals met alles, men kijkt niet verder dan zijn/haar neus lang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *