Oproep van Marije

/ 14 comments
Wie heeft er tips/ suggesties met betrekking tot het kiezen om thuis te blijven?

Ik ben moeder van twee dochters (2,5 en 8 weken) en hoef pas in juni weer aan de slag, maar ik twijfel of ik dit ook daadwerkelijk zal doen. De stress om drie dagen in de week buitenshuis te werken, lijken het soms niet waard.

Maar ik kamp met keuzeprobleem. Enerzijds wil ik voor de rust en regelmaat waar kinderen wel bij varen zorgen, anderzijds wil ik ook iets voor mezelf doen. Dat hoeft niet drie dagen van acht uur werk te zijn, omdat dit voorkomt dat je teveel op een ding (je kinderen) gefocust bent (ook niet goed voor kinderen).

Ik heb wel een aantal ideeën (studie, iets opzetten etc). Maar graag zou ik hierover van gedachten wisselen met mensen in dezelfde situatie. Wellicht kan dat helpen in het maken van een keuze.

Redactie: Je kunt je ideeën doorgeven aan Marije via de comments!

14 comments:

Anoniem zei

Ik zie het probleem niet - je werkt toch maar 3 dagen, dus ik zou dat gewoon lekker blijven doen!

Anoniem zei

Hallo Marije! Lastige keuzes hè? Ik zal beschrijven wat ik deed in mijn zeven jaren als fulltime moeder. Ik hoefde gelukkig nooit stil te zitten. Ik was redactrice van het kerkelijk maandblad (vrijwillig) en dat ben ik nu nog steeds. Later werd ik ook actief in de oudercommissie van de peuterspeelzaal. Ik genoot ervan om op die manier jarenlang betrokken te zijn. Uiteindelijk ben ik in deeltijd aan een universitaire studie theologie begonnen. Goed te combineren; de colleges zijn op zaterdag en de rest kan thuis en via internet. Na zeven jaar werk ik er inmiddels ook weer bij, maar dat is omdat het leven als gezin met vier kinderen nogal prijzig is. Ik heb me nooit hoeven vervelen en ben erg blij dat ik toch altijd heb kunnen investeren in de toekomst. Een tip voor later: zet gerust je vrijwilligerswerk ook op je CV.

Beatrijs Hofland zei

Hoi Marije, wat goed dat je je vraag hier stelt. Wat je ook kiest, bedenk dat geen enkele keuze voor eeuwig is (behalve de keuze voor het moederschap, maar die had je al gemaakt). Je kunt een periode voltijds thuis zijn, daarna een kleine baan zoeken of juist meer gaan werken als je het gevoel hebt als je kinderen en jij elkaar meer los kunnen laten. Mij hielp altijd erg het idee van een 'sabbatical': tijdelijke pauze van buitenshuis werken om voor je kinderen te zorgen. Welke keuze je ook maakt, maak hem met hart en ziel!

Anoniem zei

Wat is weer helemaal mis hier is: wat is de rol van je partner (als je die hebt)?
Je hebt het hier helemaal niet over en dit is ook belangrijk om te weten voor mensen die een advies geven.
- Lexis

FB zei

Hoi Marije, leuk dat je deze (wezenlijke) vraag stelt! Als eerste zou ik je het boek van Nicole Orriens "Nieuwetijds moederen" willen aanraden. Heeft mij echt goed gedaan in de periode dat ik zoekend was nadat ik net mijn eerste kindje had gekregen (nu 2). Ik wist dat ik vooral bij mijn kind wilde zijn, maar had het ook moeilijk met mijn nieuwe identiteit zonder baan/opdrachten. Hoe graag ik er eigenlijk echt alleen voor mijn kinderen wil zijn (ik had gelukkig ook de keuze om dit te doen), merk ik wel heel sterk de behoefte ook dingen voor mij zelf te doen en contact met leeftijdgenoten te houden. Met jonge kindjes kan het in deze tijd thuis soms best eenzaam zijn...Ik heb op een gegeven moment (na ongeveer een half jaar bij de eerste) de keuze gemaakt om twee dagen in te ruimen voor mijzelf (werkopdrachten of andere dingen)en dat bevalt prima. En daarnaast heb ik er veel aan gehad om ook als ik samen met mijn kindjes ben, goed in de gaten te houden waar ik zelf behoefte aan heb en waar mijn eigen grenzen liggen. Dat is voor mij in ieder geval nodig om veel tijd met mijn kinderen samen te kunnen zijn. Want hoe leuk het ook is, het kan je soms ook opslokken en het is dan fijn als je niet ervan weg hoeft te lopen, maar in het contact met ze zelf meer aanwezig kan zijn. Hoop dat je het nog kan volgen? haha. Maar inderdaad; maak je keuze met hart en ziel en dat kan in iedere leeftijdsfase van je kinderen ook weer veranderen. Ik gun je vooral veel geniet momenten met je kinderen, zonder stress!
FB

Anoniem zei

Hoi Marije,

Een tip die eigenlijk geldt voor alle moeders, met of zonder betaalde baan: zorg dat je iets leuks hebt voor jezelf. En dan echt iets waar je blij van wordt, niet iets dat je wel leuk vind maar dat ook nuttig is voor later blablabla. Bijvoorbeeld (puttend uit eigen leven) een cursus salsadansen 1 avond per week. Of een bijbelstudiegroepje. Of met een paar vriendinnen op stap. Breien, loodgieten weet ik wat. Als het maar puur iets voor jezelf is.

Voor de rest: het is jouw leven, trek je eigen plan! We zijn allemaal anders, drie dagen werken is voor de een veel te veel en voor de ander te weinig. Commentaar krijg je altijd, wat je ook doet.

Anoeska

Merytonsfinestcupcakes zei

Beste Marije,
Ik vond eens een post op internet die mij erg raakte en het versterkte in mijn gevoel in mijn keuze..het was zo mooi omschreven:
http://femininityrevisited.blogspot.com/2010/06/to-stay-at-home-wives-and-mothers.html
Echt ontroerend, want je kan de tijd niet terug draaien..

Huisman zei

Inderdaad, je hebt het niet over je partner. Als je die hebt kan deze toch ook een rol spelen in combi werk - zorg? Je kunt kijken of er een mogelijkheid is om thuis te werken en zorg voor opvang, ook als je iets voor jezelf wilt doen.

mamavan2 zei

misschien wilt ze er zelf wel bewust voor kiezen om te stoppen. waarom meteen de man er bij betrekken?
Ik heb morgen mijn laatste werkdag, ik heb besloten meer bij mijn kinderen te zijn ( ook al werkte ik maar 3 dagen). Het is mijn keuze en ik ben blij dat ik die kan maken.

Anoniem zei

Nou, de rol van een partner lijkt me hier toch wel van wezenlijk belang. Je zorgt toch samen voor de kinderen of niet dan? En zoiest beslis je toch niet zelf maar altijd in samenspraak met je partner.
Of en hoeveel de partner van Marije kan bijspringen in de zorgtaken doet er wel degelijk toe, vooral ook wat betreft evt,. adviezen die men hier zou kunnen geven.
We weten trouwens niet eens of ze een partner heeft.
Tenslotte zijn ook mensen die niet de (financiële) luxe hebben om daarin een vrije keus te hebben.

Lexis

Anoniem zei

Ik had gisteren nog een toevoeging hierover geplaatst maar daar ging blijkbaar iets mis.

Rol van partner is enorm belangrijk! Mijn partner werkt meer dan fulltime en - hoe cliche- is niet in de positie minder te gaan werken. Daarbij komt ik op de dagen dat ik werk de kinderen zal moeten halen en brengen van en naar de opvang. Daar wringt dan ook een groot deel van de schoen. De 3 dagen werken an sich is geen probleem maar daar houdt het niet op. Ochtend en avond ritueel voordat je eindelijk op je werk bent neemt enorm veel tijd in beslag vooral als je het in je eentje moet doen. Ik vind dat erg pittig. Bovendien zijn de kinderen dan zulke lange dagen weg van huis.
Ik zou kunnen stoppen met werken, financieel een stap terug, maar mogelijk. Dat betekent wel, bestaande opvang opgeven want dat wordt natuurlijk erg prijzig. Bovendien vind ik het enorm eng en wil ik dan wel een plan B. Iet s doen waar je je ei in kwijt kunt en later meer kans maakt om een leuke baan te vinden.
Dat is lastig want zonder opvang heb je nulniks tijd om aan iets anders te besteden.
Kortom catch 22. Misschien wil ik teveel.
Marije

Anoniem zei

Hallo Marije,

Herken dit wel, van mijn zwangerschapsverlof van de tweede. Alles loopt zo lekker als je thuis bent!
Merkte wel dat mijn man echt de vrijheid nam ongeveer 24/7 te werken.
Werd een soort PA :) Wij kwamen er samen uit dat ik bleef werken o.a. om gelijkwaardigheid in onze relatie te behouden.

Heb zelf vrij veel druk op mijn man gelegd, hij brengt naar de creche en ik haal (meestal) op. Ook heeft hij er sinds de tweede taken bij (keihard onderhandelen)
Wat voor werk je man ook heeft, de dagen dat jij werkt moet hij daar rekening mee houden. Als je wilt is er altijd wel iets te regelen!
Wanneer het werken niet goed gaat/voelt is het zeker geen afgang om te stoppen en even tijd te nemen tot er een leuk plan B voorbij komt. Een gelukkige moeder is de beste moeder!

Wens je veel wijsheid!
SMV

Anoniem zei

Hoi Marije,
Lastige keuze, ik begrijp je helemaal!
Ik werkte 3 dagen per week en mijn man meer dan fulltime.
Ik merkte dat ik zowel aan mijn kids als aan mijn werk geen 100% kon geven en dus op beide fronten moest inleveren.
Daarom heb ik een bewuste keuze gemaakt om (tijdelijk) te stoppen met werken. Financieel lukt het prima, al is het natuurljk een ander financieel plaatje geworden dan toen ik nog werkte. Ik merk dat ik zelf rustiger ben, meer geniet van mijn kids (voorheen had ik op mijn parttime dagen ook stress aan mijn kop) en dat de kinderen ook heel positief op deze verandering reageren. Ze zitten lekkerder in hun vel en de omgeving merkt op dat ze minder onrustig zijn.
Soms denk ik wel eens "mijn wereldje is nu wat klein geworden" maar dat relativeer ik door mezelf voor te houden wat ik nou ECHT belangrijk vind. En dat zijn mijn kids en ons gezinsgeluk. Ik zelf ben ook gelukkig nu en zou de keuze niet willen terugdraaien. Het actief zijn in een oudercommissie en de optie hebben om bijv. een cursus te doen zijn ook fijn. Het maakt je wereld weer wat groter ;-)
Ondertussen geniet ik... en ik gun jou hetzelfde.
Succes met het nemen van je beslissing!
groeten!

Irene Wing Easton/www.wingeaston.nl zei

In mijn boek gaat onder andere het hoofdstuk 'Moeders voor Moeders' precies over jouw dilemma. Het is van te voren altijd moeilijk te zeggen hoe iets voor jou persoonlijk zal uitpakken.Het is niet erg iets te proberen en er later weer op terug te komen of om eerst het één en later het ander te doen...
Succes enne...neem lekker je eigen beslissing en trek je niets aan van wat anderen tegen je (gaan) zeggen.

Mogelijk gemaakt door Blogger.
Back to Top