Oefening baart kunst

Wendy Schouten, is publicist, archeoloog en moeder van vier kinderen, en woont in Stockholm. In de Volkskrant van 30 maart schrijft ze dat ouders die hun kinderen alleen maar naar bed brengen, en in het weekend 'leuke dingen' met ze doen, geen pedagogische zwaargewichten zijn. Daar heeft ze verder geen oordeel over, maar ze vindt dat je daar als ouder dan wél eerlijk over moet zijn.

Ouders worden minder bedreven in opvoeden, doordat ze weinig samen zijn met hun kind

Dit is wat er volgens Wendy Schouten is gebeurd: in het kader van individuele ontplooiing en economische vooruitgang worden ouders aan alle kanten aangespoord geld te verdienen, en de zorg voor hun kinderen uit te besteden. Het gevolg is dat ouders steeds minder samenleven met hun kinderen, waardoor ze niet bedreven worden in opvoeden.

Schouten: 'Niet alleen zijn ze minder goed in staat hun kinderen te ondersteunen in het dagelijks leven maar juist ook bij problemen of ziekte.

Omdat ze door hun afwezigheid problemen niet signaleren en kunnen tackelen, maar ook omdat ze nauwelijks vaardigheden, en een natuurlijke professionaliteit, ten aanzien van opvoeden ontwikkelen. Het gevolg daarvan is dat kinderen onnodig in de problemen raken en dat moderne ouders minder zelfredzaam zijn en afhankelijker worden van deskundigen.'

En die deskundigen kunnen het ook niet oplossen, want goed opvoeden kun je niet even leren met een opvoedcursus, maar is een kwestie van waarden nastreven, aldus Schouten. Het is geen puppytraining!

Scheiding kinderwereld - Grote mensen wereld slechte zaak

Ook vindt Wendy Schouten het een slechte zaak dat er door kinderopvang een aparte kinderwereld wordt gecreëerd, in plaats van dat kinderen een plek hebben in de grote mensenwereld. Zij vindt dat Zweedse ouders zich ernstig zorgen moeten maken over hun gebrek aan opvoedkundige wijsheid. Dat is opvallend omdat in Nederland Zweden altijd als een soort Walhalla wordt gepresenteerd.

Doordat Nederlandse moeders massaal parttime buitenshuis werken, is de situatie hier minder ernstig dan in Zweden, vindt Schouten. En Thuisblijfmoeders zijn helemaal verzekerd van voldoende oefening.

Lees hier het hele opiniestuk in de Volkskrant.

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Eens een positief bericht over ons dus. Doet goed. Al een reactie van heleen hierop? 😉

    Ik voed nog lang niet perfect op vind ik zelf ... hoe moet dat dan met 50 minuten per dag goed komen. Logisch toch?

  2. Mevrouw Schouten slaat volgens mij een belangrijke spijker op de kop door vast te stellen dat opvangkinderen in een kunstmatige kinderwereld opgroeien. In de Volkskrant zegt ze ook "opvoeden is geen richtlijnen opvolgen, maar waarden nastreven".
    Dat bereik je alleen door te laten zien dat die waarden ook werken, en dat lukt wel in de onbaatzuchtige liefdevolle omgeving die een goed gezin biedt, en ligt minder voor de hand in een de concurrentiesituatie van een opvangcentrum.
    Het verschil zit hem in een 'geven en krijgen' situatie versus een 'geven en nemen' situatie.
    Het zou interessant zijn om eens aan volwassenen die nog 'biologisch' grootgebracht zijn te vragen wat hun gelukkigste jeugdherinneringen zijn.
    Hoe vaak zullen ze naar schooluren verwijzen? En hoe vaak naar minder georganiseerde vormen van samenzijn?

    Even off-topic:
    Waar is toch dat vakje met: 'Email follow-up comments'!

  3. Hier ben ik het zeker mee eens. Onderzoek wijst uit dat een goede hechting vooral tot stand komt wanneer ouders sensitief op hun kind reageren. Onderzoek wijst eveneens uit, dat bij voortdurende scheiding tussen ouder en kind, de ouderlijke reacties minder sensitief van aard zijn. Het vermogen om je kind adequaat aan te voelen, komt dus tot stand door middel van samenspel en interactie. Hoe groter en invloedrijker de kinderopvang wordt, hoe meer een uniek, individueel kind gereduceerd zal worden tot niet meer dan een nummer in het systeem. De kinderopvang doet echt haar best wel, maar de band tussen ouder en kind is iets volslagen unieks dat we niet zomaar even weg kunnen redeneren, noch kunnen en mogen opofferen aan de vermeende zaligheden van de economie.

  4. @ Nicole:
    Ik snap wel wat de bedoeling van het vakje is, maar ik *zie* het nergens.
    Misschien is het alleen in de Blogger omgeving zichtbaar?

  5. Gerard, als je graag een berichtje wilt als er een nieuw comment is, kun je je ook bovenaan de pagina klikken op 'comments rss'.

    En ik ben ook wel benieuwd of anderen 'subscribe by email' wel kunnen zien. Wellicht heeft het er mee te maken of je een Blogger account hebt?

  6. Gerard, als je graag een berichtje wilt als er een nieuw comment is, kun je je ook bovenaan de pagina klikken op 'comments rss'.

    En ik ben ook wel benieuwd of anderen 'subscribe by email' wel kunnen zien. Wellicht heeft het er mee te maken of je een Blogger account hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *