Column: Mama is thuis

Edwin is vader van vier kinderen, en diaken. Op de website katholiekgezin.nl houdt hij een blog bij over zijn gezin.

In zijn column 'Mama is thuis' beschrijft hij hoe hij het thuisblijfmoederschap van zijn vrouw ervaart, en wat voor hem de waarde is.

'Wij hebben naar onze jongens toe gecommuniceerd dat we het zinvol vinden dat ze voor de 7 à 8 weken zomervakantie een aantal weken een vakantiebaantje zouden gaan zoeken. En iets meer dan alleen een extra wijk folders lopen. Een van onze jongens reageerde naar mijn vrouw toe: "ik neem aan dat jij dan ook iets buitenshuis gaat werken als wij dat moeten doen.'

De rest van de column kun je lezen op katholiekgezin.nl
Previous
Next Post »
13 Comment
avatar

Zijn vrouw is net de Heilige Moeder Maria...

Reageer
avatar

Ik vindt het een hele enge column, moeder als sloof van echtgenoot en zonen.

groeten
Sophie

Reageer
avatar

Ik vind het ook een hele enge column.

Groetjes Margreet

Reageer
avatar

We hebben ook even geaarzeld of we over deze column zouden berichten, maar hij biedt toch een interessante blik op hoe mensen over het Thuisblijfmoederschap kúnnen denken. Ook al is het een wat gedateerde, vijftigerjarenachtige blik.

Reageer
avatar
Mary-Ann (moeder van 3 jongens) 6 juni 2011 om 09:02
delete

Eng is niet het eerste woord wat bij me opkomt als ik de column lees, misschien traditioneel maar wel op een manier zoals dat gezin dus blijkbaar goed functioneert. Vroeger waren alle moeders gewoon thuis, tegenwoordig ben je wel een uitzondering en dat heeft soms wat tekst en uitleg nodig. Niet aarzelen om dit soort dingen te plaatsen Nicole. We hebben zelf de keuze om het te lezen of niet...

Reageer
avatar

Wat een rare reacties hier!
Er is niets mis met zijn kijk op het gezinsleven, toch?!
Ja, er wordt meer buitenshuis gewerkt, maar zo kan het ook..ieder maakt toch een eigen keuze? Dat is juist wat de emancipatiegolf heeft gebracht..
Ik ben juist een hele moderne vrouw die thuis voor de kinderen en het huishouden zorgt en ja, er staat een bord warm eten klaar als mijn man thuis komt..dat is niet meer dan normaal. En wij voelen er ons allemaal prima bij!

Reageer
avatar

Ik zie ook niets raars..

Stel 20ers aan de overkant met kindje van half jaar leven continue in de stress omdat zij eigenlijk niet wil werken en hij op papa-dag alles maar moeilijk geregeld krijgt en hij zich niet kan focussen op zijn werk..
En dan afvragen waarom er zoveel huwelijken sneuvelen..
Soms brengt een tradioneler rolpatroon ook rust en dat is heel belangrijk in je relatie..
Groetjes, Karlijn (26, 1 kindje)

Reageer
avatar

hmm, alhoewel ik een overtuigde thuisblijfmoeder ben, zou ik toch niet heel erg blij zijn als mijn man in die bewoordingen ging uitleggen waarom dat zo is ...

Reageer
avatar

Eens met Choco. Er is niets mis met thuisblijfmoeder zijn, maar de manier waarop de man (en de zonen doen ook al fijn mee, gezien de opmerking over de tafeltennisbatjes)over zijn vrouw praat doen mij de haren recht overeind staan.

Het is haar taak tafeltennisbatjes te gaan halen, het is haar taak het eten voor man en zonen klaar te hebben, het is haar taak het huis schoon te hebben, voor man en zonen te bidden. Etc.

En dan deze parel: ''Ik vind het waardevol dat als mensen naar ons huis bellen, dat er dan iemand is.''

Zucht.

groeten
Sophie

Reageer
avatar

@ Sophie: Inderdaad, net alsof zijn vrouw een secretaresse/telefoniste is! Zo denigrerend! Het lijkt me ook echt zo'n typje dat zijn vrouw iedere week afgepast huishoudgeld geeft (en geen cent te veel!).

Reageer
avatar

Bewonderenswaardig dat die vrouw dat na 21 jaar altijd nog altijd even fijn lijkt te vinden. Of vindt vooral haar man het fijn dat mama thuis is?
Het is goed om niet te vergeten dat de behoeften van kinderen aan verandering onderhevig zijn. Voor jonge kinderen is vooral aanwezigheid en beschikbaarheid belangrijk. Worden het tieners, dan krijgen meisjes ook behoefte aan een rolmodel van een moeder die zichzelf ontwikkelt en er een eigen leven op nahoudt. Dat is ook niet meer dan een goede voorbereiding op de huidige maatschappij, waarin ook van meisjes het nodige wordt verwacht. Bovendien is zo'n voorbeeld ook prima voor jongens, die per slot van rekening hun rol moeten bepalen ten opzichte van de andere sekse. In deze tijd is het niet aan te bevelen om het huwelijksbootje in te stappen in de veronderstelling dat je eega voor altijd de sokken zal gaan wassen en de sportattributen zal gaan kopen.

Reageer
avatar

Ik denk dat hij op een hele gedegen manier heeft uitgelegd wat het thuisblijfmoederschap inhoudt en hoe men tot deze keuze komt. Is het niet zo dat deze redenen voor ons allemaal opgaan? Zijn schrijfstijl mist alleen een luchthartige toets, waardoor het wat "zwaarder" / 'oubolliger" / "jaren vijftig" en belerend overkomt en ons vrouwen in een gedienstelijke rol drukt, terwijl wij ons heel geemanicipeerd voelen :=). Ik heb wat van zijn andere columns gelezen en die hebben precies dezelfde schrijfstijl.
Maar goed dat je het hebt overgenomen en leuk om de verschillende reacties hierop te lezen.

Groeten, Desiree

Reageer
avatar

@Sophie: Hij is diaken. Ik denk dat je de telefoon opnemen moet zien als het vrijwilligerswerk wat wij op school doen en waarschijnlijk vindt zijn vrouw het leuk. Want hij zegt ook dat ze heel sociaal is.

En die opmerking van die zonen dat ze de boodschap opgepikt hebben moet je denk ik humoristisch lezen.

Gr. Desiree

Reageer

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: 'Email follow-up comments'