Feit of fictie: moeders terug naar aanrecht?

Sietske Ligtvoet, moeder en verslaggeefster, maakte een korte documentaire met de titel: 'Feit of fictie: moeders terug naar aanrecht na bezuiniging kinderopvang?'

In slechts 6 minuten en 25 seconden komt treffend in beeld dat over het antwoord op deze vraag de meningen sterk verdeeld zijn!

Het kamp dat boos is over de bezuiniging op de kinderopvang toeslag

Meneer Jongen van het Centraal Planbureau vertelt dat 18.000 jonge ouders gaan stoppen met 'werken', en dat zijn dan met name jonge moeders. Maar als Sietske opmerkt dat het er volgens minister Kamp maar 7.000 zijn, klopt dat volgens meneer Jongen ook. Het is maar net hoe je het bekijkt! Eén en ander is wonderlijk, want in 2010 concludeerde hetzelfde CPB het volgende: Hogere kinderopvangsubsidie heeft slechts klein effect op werkgelegenheid.

Ook in het verontwaardigde kamp zit dhr. Jellesma, van Boink, Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Volgens hem zijn er 'veel meer'. Opvallend is dat meneer Jelletsma het vooral heeft over het tekort aan arbeidskrachten dat volgens hem zal ontstaan.

Het kamp dat zegt dat de bezuinigingen weinig uitmaken

Volgens Wil Portegijs, senior wetenschappelijk medewerker van het SCP, zal het allemaal erg meevallen, omdat uit onderzoek is gebleken dat de kosten van kinderopvang weinig invloed hebben op de beslissing al dan niet buitenshuis te gaan werken.

Portegijs: Jonge ouders die kinderopvang niet geschikt vinden voor hun kind, krijg je zelfs niet over de streep met gratis opvang, en ouders die echt heel graag hun baan willen houden vinden wel een oplossing.

Ook Prof. Dr. Janneke Plantenga zegt dat de effecten van de bezuiningen op de kinderopvangtoeslag klein zullen zijn.

Conclusie

Aan het eind van deze documentaire is er geen eenduidig antwoord op de vraag: 'Moeders terug naar het aanrecht door bezuiniging kinderopvang?

Ondertussen koppen de media met dramatische koppen als 'Werkloze moeders dankzij bezuiniging kinderopvang', 'Maakt kinderopvang werken onmogelijk?' en 'Kinderen zonder wachtlijst op crèche' en geven zo hún antwoord.

Wat is volgens jullie het antwoord?

Bekijk deze korte documentaire hier onder

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Mooi stukje Nicole!

    Zelf maak ik gebruik van kinderopvang.
    Door de opvangtoeslag is dit nu echt niet duur. Wanneer je minder of geen toeslag krijgt betekent dat meestal dat je veel verdient.
    Of je dan thuisblijft of gaat werken is helemaal aan jou en afhankelijk van je situatie.

    Voor moeders die graag willen werken zijn er nog tal van mogelijkheden om op de kinderopvangkosten te bezuinigen.
    Zelf vind ik het elke cent waard!

    groeten Sandra

  2. Mooi stukje Nicole!

    Zelf maak ik gebruik van kinderopvang.
    Door de opvangtoeslag is dit nu echt niet duur. Wanneer je minder of geen toeslag krijgt betekent dat meestal dat je veel verdient.
    Of je dan thuisblijft of gaat werken is helemaal aan jou en afhankelijk van je situatie.

    Voor moeders die graag willen werken zijn er nog tal van mogelijkheden om op de kinderopvangkosten te bezuinigen.
    Zelf vind ik het elke cent waard!

    groeten Sandra

  3. "Er blijft niets over van mijn salaris" verzuchten veel moeders. Je hoort nooit een gehuwde vader klagen dat hij meer van zijn salaris moet inleveren voor de kinderopvang. Dat geeft voor mijn gevoel goed weer dat de zorg voor de kinderen door velen primair als de verantwoordelijkheid van de moeder wordt beschouwd - baan of geen baan. Man werkt voor huis etc, vrouw voor "erbij"?

  4. "Er blijft niets over van mijn salaris" verzuchten veel moeders. Je hoort nooit een gehuwde vader klagen dat hij meer van zijn salaris moet inleveren voor de kinderopvang. Dat geeft voor mijn gevoel goed weer dat de zorg voor de kinderen door velen primair als de verantwoordelijkheid van de moeder wordt beschouwd - baan of geen baan. Man werkt voor huis etc, vrouw voor "erbij"?

  5. Hoe duurder de kinderopvang wordt, hoe meer ruilouders de toekomst zullen gaan krijgen. Het principe is eenvoudig: spreek met andere ouders af om over en weer voor de kinderen te zorgen. Zelf heb ik dit jarenlang gedaan en doe ik het in de vakantie nog altijd, en ik moet zeggen: het werkt prima! Kost niks en ook de kinderen vinden het erg leuk om met hun vriendjes te spelen. Op deze manier help je elkaar, en ben je minder afhankelijk van de kinderopvang die alsmaar duurder wordt.

  6. Het blijft krom. Er wordt van moeders verwacht dat ze de arbeidsmarkt op gaan, maar wie er dan voor de kinderen moet zorgen? Dat moeten de moeders onderling maar oplossen.
    Zo blijft ten eerste de vader buiten schot en ten tweede de overheid, die immers al die nietsnutten achter het aanrecht graag een trap onder hun luie gat zou geven 🙂

  7. Het blijft krom. Er wordt van moeders verwacht dat ze de arbeidsmarkt op gaan, maar wie er dan voor de kinderen moet zorgen? Dat moeten de moeders onderling maar oplossen.
    Zo blijft ten eerste de vader buiten schot en ten tweede de overheid, die immers al die nietsnutten achter het aanrecht graag een trap onder hun luie gat zou geven 🙂

  8. Dat de kinderen dikwijls de verantwoordelijkheid zijn van de mama's heb ik ook al regelmatig gemerkt. Ook hier is het eigenlijk wel het geval. Ik ben nu wel thuisblijfmoeder maar heb ook een tijdje buitenshuis gewerkt. Toch bleef ik degene die fulltime verantwoordelijk bleef voor onze dochter EN het huishouden. Nochtans ging ik maar 10 uur minder werken dan mijn man. Het gaat volgens mij eerder achteruit met de emancipatie, want ik ben lang niet de enige met deze situatie. Zowel hier als bij een vriendin (ook TBM)moeten wij alles regelen of de kinderen meepakken als we buiten willen komen maar manlief gaat gewoon wanneer hij wil... Zij stellen zich niet de vraag wie er voor de kindjes zorgt, ze veronderstellen dat mama dat wel regelt.

  9. Dat de kinderen dikwijls de verantwoordelijkheid zijn van de mama's heb ik ook al regelmatig gemerkt. Ook hier is het eigenlijk wel het geval. Ik ben nu wel thuisblijfmoeder maar heb ook een tijdje buitenshuis gewerkt. Toch bleef ik degene die fulltime verantwoordelijk bleef voor onze dochter EN het huishouden. Nochtans ging ik maar 10 uur minder werken dan mijn man. Het gaat volgens mij eerder achteruit met de emancipatie, want ik ben lang niet de enige met deze situatie. Zowel hier als bij een vriendin (ook TBM)moeten wij alles regelen of de kinderen meepakken als we buiten willen komen maar manlief gaat gewoon wanneer hij wil... Zij stellen zich niet de vraag wie er voor de kindjes zorgt, ze veronderstellen dat mama dat wel regelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *