Jammerklachten kinderopvang onterecht

Ondanks luidkeelse jammerklachten van brancheorganisaties in de kinderopvang, blijkt duurdere kinderopvang voor maar liefst acht van de tien vrouwen met thuiswonende kinderen géén reden te zijn te stoppen met hun betaalde werk.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau DVJ Insights onder 530 Nederlandse vrouwen van twintig jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van tijdschrift Margriet.

Het ziet er dus naar uit dat minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toch gelijk had toen hij zei dat de bezuinigingen op de kinderopvang weinig effect zouden hebben op de vrouwelijke arbeidsparticipatie.

Redenen voor Nederlandse vrouwen om buitenshuis te gaan werken

Eenenzeventig procent van de Nederlandse vrouwen is werkzaam in een (parttime) baan. Opvallend is dat vrouwen veel plezier hebben in hun werk. Ambitie speelt daarbij nauwelijks een rol. Wat motiveert ze dan wel?

  • 57% Geld
  • 40% Gevoel nuttig te zijn
  • 32% Sociale contacten
  • 31% Persoonlijke ontwikkeling
  •   8% Ambitie

Hoewel geld dus een belangrijke drijfveer is voor een baan, geeft tegelijkertijd 69% van de vrouwen aan dat ze ook zonder financiële noodzaak buitenshuis zouden blijven werken.

Nuttig werk = betaald werk???

Het is opvallend dat 40% het 'gevoel nuttig te zijn' noemt als motivatie voor arbeidsparticipatie. Het illustreert het spanningsveld tussen betaald werk enerzijds, en zorg en opvoeding anderzijds. Betaald, en dus zichtbaar werk, levert waardering op, terwijl het veel onzichtbaardere werk van zorg en opvoeding blijkbaar niet het gevoel geeft nuttig bezig te zijn.

Hier uit spreekt een zorgwekkende devaluatie van de waarde van zorgtaken.

Meer weten?

Meer onderzoeksresultaten vind je op de website van Sanoma en in de Margriet nummer 15.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *