Vrouwelijke arbeidsparticipatie ≠ crèchegebruik

De omstreden bezuinigingen op de kinderopvang, waardoor ouders gemiddeld 0,6 procent meer betalen dan de uurprijs waarvoor ze kinderopvangtoeslag krijgen, leiden er tot dusver niet toe dat moeders stoppen met hun werk buiten de deur.

Arbeidsparticipatie neemt niet af, gebruik crèche wel

Maar het aantal kinderen in de kinderopvang waarvoor ouders een toeslag krijgen is wél gedaald. Blijkbaar vinden ouders andere oplossingen om betaalde arbeid te combineren met zorg en opvoeding. Dat maakte minister Kamp afgelopen maandag bekend in een brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in de kinderopvang.

De brancheorganisatie constateert zuur dat zij zich 'niet herkennen' in deze cijfers, en blijft roepen dat ze zich zo'n zorgen maken over de arbeidsparticipatie van vrouwen.

Integrale kindercentra

FNV-bestuurder Catelene Passchier pleit voor structurele oplossingen: integrale kindcentra waar kinderen de hele dag kunnen leren, spelen en zich ontwikkelen. Dan kunnen de ouders tenminste de hele dag, ongehinderd door hun kinderen, zorgen voor meer belastinginkomsten. Dus niet van dat lapwerk, waarbij je als ouders je kinderen overdag nog ziet, maar gewoon de hele dag netjes in het kindcentrum.

Het kind als offer aan de God van de Economie, met als verdediging dat dit ook het belang van het kind dient.

Kind als offer aan de God van de Economie

Maar zoals Marylse Eerkens al schreef: 'Het hele kinderopvangvraagstuk wordt geregeerd door de vraag: hoe kunnen we op een zo goedkoop mogelijke manier zorgen dat we zo min mogelijk last van onze kinderen hebben.'

In plaats van een pedagogische visie, ligt er een economische visie ten grondslag aan de Nederlandse kinderopvang. En dat is zeker níét in het belang van het kind.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hee ja zo is het wel!Typisch nederlands om de kinderen als last te ervaren.Trouwens voor wie werken we eigenlijk,voor ons zelf of voor de economie?

  2. Hee ja zo is het wel!Typisch nederlands om de kinderen als last te ervaren.Trouwens voor wie werken we eigenlijk,voor ons zelf of voor de economie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *