Geeft Marissa Mayer, CEO van Yahoo het goede voorbeeld?

De aanstelling van de zes maanden zwangere Marissa Mayer als CEO van Yahoo is aanleiding voor juichende koppen, maar ook voor opgetrokken wenkbrauwen.

De juichende koppen bejubelen het feit dat een zwangerschap duidelijk niet langer een reden is een vrouw niet aan te nemen voor een topfunctie. Marissa Mayers benoeming tot CEO van Yahoo bewijst dat een baby je als vrouw niet hoeft te hinderen op weg naar de top.

'Even more heartening is the news that Mayer is expecting a baby boy in October. Her example shows young girls that parenthood, despite countless assertions to the contrary, need not be a issue when it comes to the advancement of women in business. One can achieve both personal and professional success simultaneously.' (Huffington Post)

De kritische kant van de medaille

Maar kritische stemmen wijzen er op dat dit Marissa Mayers eerste zwangerschap is, en dat ze dus niet weet wat de komst van haar baby met haar zal doen en wat dit zal betekenen voor haar leven. Marissa is namelijk van plan om door te werken tijdens haar zwangerschapsverlof. Marissa wil: 'stay in the rhythm of things and work throughout her maternity leave.'

Feministes vochten voor keuzevrijheid van vrouwen, en critici vragen zich af of Marissa Mayer ook zo bejubeld zou zijn als ze had gezegd: 'Ik neem een jaar sabbatical na de komst van mijn baby'. Waarschijnlijk niet. Het is immers de norm geworden dat kinderen geen hinderpaal mogen vormen voor carrières. Sterker nog, de impact van kinderen op het persoonlijk leven wordt het liefst geheel ontkend. Een duidelijk symptoom hiervan is de trend zo snel mogelijk weer een strak lichaam te hebben dat er uitziet alsof het nooit gebaard heeft.

Is de nieuwe vrouwelijke heldin heus een vrouw die zakelijke telefoontjes pleegt vanuit haar kraambed? En moeten wij haar bejubelen of betreuren?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Hopelijk wordt het moederfront geen moedermaffia. Een instituut, wat een ander de maat neemt, beoordeeld- en veroordeeld. Deze vrouw is succesvol, gaat een nieuwe uitdaging aan en dat verdient een compliment. Ze zou onze held kunnen zijn, die symbool staat voor lef en resultaatgericht werken. Ze hoort bloemen te krijgen en het boegbeeld te zijn voor talentvolle moeders.

  2. Hopelijk wordt het moederfront geen moedermaffia. Een instituut, wat een ander de maat neemt, beoordeeld- en veroordeeld. Deze vrouw is succesvol, gaat een nieuwe uitdaging aan en dat verdient een compliment. Ze zou onze held kunnen zijn, die symbool staat voor lef en resultaatgericht werken. Ze hoort bloemen te krijgen en het boegbeeld te zijn voor talentvolle moeders.

  3. Het heeft wel iets zieligs dat je je zo wil bewijzen ten koste van dat babietje dat straks op de wereld gezet wordt en te kennen gegeven wordt dat het geen last mag zijn voor mamma.
    Geen complimenten van mijn kant nee!

  4. Het heeft wel iets zieligs dat je je zo wil bewijzen ten koste van dat babietje dat straks op de wereld gezet wordt en te kennen gegeven wordt dat het geen last mag zijn voor mamma.
    Geen complimenten van mijn kant nee!

  5. Wij lezen geen oordeel in deze post. Hoogstens een kritische vraag. En wij wensen Marissa Mayer uiteraard heel veel succes met haar nieuwe baan!

    Maar waarom kreeg bijvoorbeeld Anna Visser, die haar functie als directeur van omroep LLINK opzegde, geen bloemen maar een storm van kritiek?

    Het Moederfront zet zich in voor (her)waardering van zorg en opvoeding, en keuzevrijheid. En vooral de keuze voor zorg en opvoeding staat behoorlijk onder druk.
    Dat maakt ons geen Moedermafia, maar wel kritisch.

  6. Wij lezen geen oordeel in deze post. Hoogstens een kritische vraag. En wij wensen Marissa Mayer uiteraard heel veel succes met haar nieuwe baan!

    Maar waarom kreeg bijvoorbeeld Anna Visser, die haar functie als directeur van omroep LLINK opzegde, geen bloemen maar een storm van kritiek?

    Het Moederfront zet zich in voor (her)waardering van zorg en opvoeding, en keuzevrijheid. En vooral de keuze voor zorg en opvoeding staat behoorlijk onder druk.
    Dat maakt ons geen Moedermafia, maar wel kritisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *