Regeerakkoord Rutte II: stinkt het naar spruitjes?

In gratis dagblad Spits staat vandaag een artikel met de kop 'Back to the 50s'. De titel wordt kracht bijgezet door een oude zwart-wit foto van een troosteloos kijkende dame die een pak Dreft in haar boodschappenkarretje legt.

De toon van het artikel wordt duidelijk met de eerste zin: 'De werkende moeder is met de komst van het nieuwe kabinet het kind van de rekening. Net als in de jaren ’50 gaat moeder weer achter het aanrecht.' 

Wat is er precies aan de hand in Nederland?

Dat blijft eigenlijk vrij onduidelijk. Er worden her en der wat dramatische uitspraken gedaan, maar van een goed gefundeerde uitleg is nauwelijks sprake. De stelling luidt in ieder geval dat vrouwen minder buitenshuis zullen gaan werken door het regeerdakoord van Rutte II.

Waarom?

  • Het inkomensafhankelijk maken van de kinderopvang maakt het voor parttimers niet makkelijk. En aangezien in Nederland veel vrouwen parttime werken, 'dragen zij het juk van de bezuinigingen'.
  • De inkomenafhankelijke zorgpremie 'maakt elke verdiende euro nog minder waard'.
  • Kinderbijslag gaat omlaag: 'Dat helpt niet mee'

Het zal niet zo'n vaart lopen

Hoogleraar arbeidseconomie, Joop Schippers, denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen: 'Hoewel het nog steeds zo is dat de zorgtaken in het gezin meestal opgevangen worden door de moeder, is er toch een groot verschil met vroeger. Voor de meeste vrouwen is het eigenlijk geen optie meer om voltijds moeder te worden. Toch wil iedereen graag werken.'

Die laatste twee zinnen snappen we niet helemaal… Misschien heeft hij teveel aan de 'voorzichtige spruitjeslucht' rondom het regeerakkoord gesnoven?

Zorgparadox: kinderen naar de opvang maar hulpbehoevende opa en oma zo lang mogelijk thuis

Wel heel zinnig in het artikel is de aandacht voor het toenemende beroep op mantelzorgers: omdat het streven is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven, betekent dit dat er meer verwacht wordt van hun familie. Terwijl baby's en kinderen naar de crèche moeten zodat ouders buitenshuis kunnen werken, moeten opa en oma juist zo lang mogelijk thuisblijven. Een merkwaardige paradox.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *