Nederlandse vrouw benut carrière man wel!

'Nederlandse vrouw benut carrière man niet.' Dat was de kop die vorige week in de Volkskrant stond naar aanleiding van het promotieonderzoek van Anja Abendroth.

Verklaring gezocht voor verschillen in arbeidsparticipatie Europese vrouwen

Abendroth zocht naar mogelijke verklaringen voor de verschillen in arbeidsparticipatie tussen Europese vrouwen. Waarom werken bijvoorbeeld vrouwen in Frankrijk overwegend fulltime buitenshuis, terwijl Nederlandse vrouwen juist massaal kiezen voor parttime banen?

Armoede heeft positief effect op vrouwelijke arbeidsparticipatie

Eén van haar conclusies luidt: Hoe rijker het land, hoe minder vrouwen de carrière van hun man benutten om zelf hogerop te komen en meer te gaan verdienen. Simpelweg omdat de noodzaak ontbreekt.

Ook in Nederland is er geen positieve relatie tussen het inkomen van de man en de carrière van de vrouw. In Nederland is een partner met een ruim inkomen juist aanleiding voor vrouwen om het rustiger aan te doen op de arbeidsmarkt.

Factoren die de arbeidsparticipatie van vrouwen beïnvloeden zijn:

  • Een succesvolle partner
  • Kinderopvangsubsidie heeft een positief effect op arbeidsparticipatie, en stimuleert het tweeverdienersmodel.
  • Kinderbijslag heeft een negatief effect op arbeidsparticipatie: deze maatregel ondersteunt het anderhalfverdieners-of kostwinnersmodel. Hier valt ook Abendroth in de bekende valkuil door te beweren dat door kinderbijslag het inkomen van de vróúw minder belangrijk wordt! Van een promovenda zou je een ruimere blik verwachten.
  • Man die het huishouden doet heeft positief effect op vrouwelijke arbeidsparticipatie

Abendroths advies

Abendroth pleit voor een model waarbij beide partners bijdragen in het huishouden en de zorg voor kinderen en beide partners in staat worden gesteld een carrière op te bouwen.

Zij vindt bezuinigingen op kinderopvang daarom een slechte zaak.

Nederlands vrouw benut carrière man wél!

Het is natuurlijk maar net hoe je het 'benutten van de carrière van je partner' definieert. Als je dat weer eens eenzijdig doet in termen van arbeidsparticipatie, dan halen Nederlandse vrouwen inderdaad niet het onderste uit de kan.

Maar als je kijkt naar benutten in termen van keuzevrijheid, persoonlijke ontwikkeling en de tijd nemen om voor je kinderen te verzorgen en op te voeden dan benut de Nederlandse vrouw de carrière van haar man wel degelijk!

De Nederlandse vrouw is altijd eigenzinnig en zelfstandig geweest, dat blijkt wel uit Els Kloeks boek 'Vrouw des huizes'. Anno 2013 durft de Nederlandse vrouw nog steeds op haar eigen kompas te varen.

Zij 'benut de carrière van haar partner' om haar eigen keuzes te maken, en niet mee te doen aan de rat race.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Oh, op die manier, nou ze zal dan wel gelijk hebben want ik had er nog niet eens aan gedacht...Komt mss omdat man en ik totaal andere achtergronden hebben qua werk....:-)

  2. Met meeliften op de carrière van je man wordt in het onderzoek bedoeld dat je gebruik maakt van zijn contacten.

    En inderdaad: de mogelijkheden voor parttime én interessant werk in Nederland zijn vrij uniek.

  3. Wat voegt een onderzoek als dit nou toe? Wordt er nog maar eens opnieuw gezegd dat vrouwen niet ambitieus genoeg zijn, en dat de oplossing zit in ' gelijke verdeling van zorg en werk'. Het is altijd zo'n theoretisch verhaal. Hoe je dat binnen je gezin regelt, hangt in werkelijkheid toch af van een hele hoop factoren. Mijn man en ik bijvoorbeeld hebben een ongelijk opleidingen niveau, hij verdient veel meer dan ik, als wij werk en zorg exact gelijk gingen verdelen, zouden we er alleen maar op achteruit gaan: én minder te besteden én minder tijd met gezin.
    Er wordt gesuggereerd dat er een probleem is met ' vrouwen en werk' , maar die parttime jobs hebben ze toch niet voor niets? Ik heb ook al over een onderzoek gelezen waaruit bleek dat de meeste Europese vrouwen jaloers waren op de Nederlandse, omdat daar zoiets bestaat als parttime werken. Het bleek dat de meeste vrouwen zowel tijd voor werk als gezin wilden hebben. Maar nooit kopt een krant: ' Vrouwen willen genoeg tijd voor zorg' , ofzoiets. Stel je voor. Hoe doe je dat trouwens, 'meeliften op de carrière van je man?' betekent dat zoveel als dat er dan genoeg centen zijn om zorg en huishouden uit te besteden?

  4. Volgens mij lossen we het 'gelijk verdelen probleem' pas op als mannen een baarmoeder (of is het dan een baarvader?) krijgen. De natuur (evolutie of God) heeft anders beslist, moeten we daar een probleem van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *