Vrouwenemancipatie: discussie in BNN Today

Ook in het radioprogramma BNN Today werd gepraat over Jet Bussemakers oproep tot financiële onafhankelijkheid voor vrouwen.

Wie zijn toch die vrouwen die financieel afhankelijk zijn?!

Aan tafel zaten onder andere de presentatrice van het programma Willemijn Veenhoven en psychologe Saskia de Hoog. Wat deze radio uitzending opvallend maakte was het dédain waarmee met name de dámes aan tafel praatten over vrouwen die andere keuzes maken. Vrouwen in het westen hebben gelukkig het licht gezien, maar: 'Rij even een paar uur het oosten in, en daar is het veel normaler om niet te werken.'

En één van de dames vraagt zich oprecht af:

'Ik vraag me echt af wie die vrouwen dan zijn. Want ik heb in mijn vriendenkring werkelijk niet één... Oh ja, twéé vrouwen die werken niet. En die posten dan af en toe op Facebook op maandagmorgen van: 'Ik ga zo effen lekker mijn haar doen,' ja, die worden gewoon keihard uitgelachen.'

Ook wordt er gegeniffeld over de dames die de tijd hadden rond twee uur 'in te bellen' om hun reactie op Bussemaker te geven.

'Dit is geen grapje hè? Er hadden op dat tijdstip alleen maar vrouwen ingebeld. Dat zijn vrouwen die 's middags tussen half twee en twee tíjd hadden om te bellen. Hoe erg is het dan gesteld met de emancipatie in Nederland.'

Financiëel afhankelijk: 3 miljoen Nederlandse vrouwen

Psychologe Saskia de Hoog deed onderzoek in opdracht van de Delta Lloyd Foundation. Zij vertelt dat in Nederland 3 miljoen vrouwen financieel afhankelijk zijn, dat wil zeggen dat zij mínder dan 70% van het netto minimumloon verdienen. Dat komt neer op zo'n 880 euro netto per maand.

Die drie miljoen vrouwen worden weer in 3 groepen verdeeld:

  • 1 groep verdient te weinig,
  • 1 groep 'werkt' helemaal niet en
  • 1 groep is afhankelijk van een uitkering

Herintrede op arbeidsmarkt: 'Wie zit er dan nog op jou te wachten?'

Saskia de Hoog vertelt dat de vrouwen in het onderzoek aangaven dat, mochten zich calamiteiten voor doen, ze meer uren buitenshuis zouden gaan werken. Aan tafel wordt opgemerkt dat dit niet gemakkelijk zal zijn met een werkeloosheidspercentage van 8,2 procent. 'Het is een illusie om te denken dat je gemakkelijk weer aan het werk komt,' concludeert presentatrice Willemijn Veenhoven. Saskia de Hoog nuanceert dit enigszins door te stellen dat het makkelijker zal zijn een kleine deeltijdbaan uit te breiden, dan helemaal opnieuw een baan te vinden.

vrouwenemancipatie'Caught between a rock and a hard place'

In het Engels hebben ze daar een uitdrukking voor: 'Caught between a rock, and a hard place.' Enerzijds moeten Nederlandse vrouwen meer buitenshuis gaan werken, en tegelijkertijd is de boodschap: 'Denk maar niet dat je meer uren kunt gaan werken hoor! En al helemaal niet als je jarenlang 'niets' hebt gedaan.'

Taboe? Praten over echtscheiding

Willemijn Veenhoven verwondert zich er over dat Nederlandse vrouwen niet met hun partner over echtscheiding praten, en vraagt zich af waarom dit zo'n taboe is. De Hoog bevestigt dat er weinig financiële afspraken worden gemaakt over een echtscheiding.

Maar de dames gaan er aan voorbij dat veel vrouwen er vanuit gaan dat zij en hun partner zich aan hun trouwbeloftes gaan houden, en een discussie over echtscheiding dus simpelweg niet relevant is. Ook hier wordt een echtscheiding dus weer voorgesteld als een regenbuitje wat je elk moment kan overvallen. Het moet wel een keuze blijven

De grootste nuancering komt van één van de heren aan tafel:

'Ik vind wel dat het een keuze moet blijven hoor. Op het moment dat jij er wel voor kiest om thuis te blijven, en financieel afhankelijk te zijn van je partner, dan moet dat ook mogen.'

 De radiouitzending beluisteren?

Beluister hier de discussie over vrouwemancipatie in BNN Today

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Wat een sneue typjes, die hun vriendinnen (?) uitlachen vanwege hun niet buitenshuis werken.

    Jaloers, dames? Ik weet vrij zeker dat de meeste van mijn kennissen terug moesten naar kantoor, vanwege hypotheek, auto, vakantie, merkkleding, nieuwe keuken. Dit alles onder het mom van 'zichzelf blijven ontwikkelen'. Maar als dat hun keus is, zie ik weinig reden om er verder iets van te vinden. Zij hoeven mijn leven ook niet te leiden.

    Ik kreeg een mooie aanbieding en ben op de uren dat het ons gezin uitkomt weer betaald aan de slag. Het is het héérlijk, maar niet eens zo fijn als die eerste jaren voltijds met de kindjes. Ben nog steeds dankbaar dat we die keus hebben dúrven maken.

  2. Iemand er wel eens vanuit gegaan dat je in sommige gevallen niet kunt werken vanwege de zorg voor een ernstig ziek of gehandicapt kind? Bij sommige van deze kinderen is hulp door een ouder goedkoper en beter. Kunnen ouders zich in deze gevallen nuttiger maken dan bijvoorbeeld een jaar vergaderen over de kleur van een logo binnen een huisstijl.

    Ik wil graag hierover een discussie. Die is volgens mij nuttiger dan elke keer weer hetzelfde verhaal herkauwen.

    Ik vraag me ook af waarom er nooit een discussie wordt gehouden over zorgonafhankelijkheid. Soms hebben fulltime werkende ouders hun eigen ouders nog steeds heel erg nodig voor oppas / schoonhouden van hun huis / strijken om zelf financieel onafhankelijk te kunnen zijn.

    Wat dachten jullie van een pensioen waarbij je later een deel in geld krijgt uitgekeerd en een deel in natura. Dan worden mensen die nu gezorgd hebben later ook verzorgd. Met geld kun je dan deze zorg ook inkopen, als dat nodig is.

  3. Iemand er wel eens vanuit gegaan dat je in sommige gevallen niet kunt werken vanwege de zorg voor een ernstig ziek of gehandicapt kind? Bij sommige van deze kinderen is hulp door een ouder goedkoper en beter. Kunnen ouders zich in deze gevallen nuttiger maken dan bijvoorbeeld een jaar vergaderen over de kleur van een logo binnen een huisstijl.

    Ik wil graag hierover een discussie. Die is volgens mij nuttiger dan elke keer weer hetzelfde verhaal herkauwen.

    Ik vraag me ook af waarom er nooit een discussie wordt gehouden over zorgonafhankelijkheid. Soms hebben fulltime werkende ouders hun eigen ouders nog steeds heel erg nodig voor oppas / schoonhouden van hun huis / strijken om zelf financieel onafhankelijk te kunnen zijn.

    Wat dachten jullie van een pensioen waarbij je later een deel in geld krijgt uitgekeerd en een deel in natura. Dan worden mensen die nu gezorgd hebben later ook verzorgd. Met geld kun je dan deze zorg ook inkopen, als dat nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *