Emancipatie en Schoevers

Schoevers en winkels hebben iets gemeenschappelijk: ze droegen allebei bij aan de vrouwenemancipatie.

Zoals winkels het voor dames acceptabel maakten om op straat te lopen, zo maakte Schoevers het voor vrouwen mogelijk om hun eigen geld te verdienen. Vóór de komst van instituut Schoevers mochten vrouwen, áls ze al mochten werken, alleen in de fabriek of verzorgende beroepen aan de slag.

De meisjes van Schoevers

In het boek De meisjes van Schoevers beschrijven Peter de Waard van Petra van den Brink de geschiedenis van het instituut Schoevers. Peter de Waard is economisch verslaggever en columnist voor de Volkskrant. Petra van den Brink studeerde rechten en schreef onder andere voor Opzij.

Instituut Schoevers 1913- 2013

Schoevers is een roemruchte, particuliere secretaresseopleiding. Het instituut werd in 1913 opgericht door slimme zakenman Adriaan Schoevers. Schoevers was niet bang zijn nek uit te steken, en had een neus voor maatschappelijke ontwikkelingen, waar hij handig op inspeelde.

'Schoevers leerde generaties welgestelde jongedames foutloos blind typen op de maat van de Charleston,' schrijven de Waard van van den Brink.

'Het instituut heeft een pioniersrol in de vrouwenemancipatie vervuld door vrouwen de mogelijkheid te geven een beroep te kiezen waarmee zij hun eigen geld kunnen verdienen.'

Secretaresse anno 2013

Wanneer Schoevers overlijd verliest het instituut een slimme zakenman die op maatschappelijke ontwikkelingen kan inspelen. Zijn opvolgers doen dat helaas een stuk slechter. Zo spelen ze te laat in op de automatisering en voelen de tijdsgeest niet aan. Desondanks heeft het instituut Schoevers het uiteindelijk toch overleefd, en bestaat anno 2013 nog steeds.

Wel is het werk van een secretaresse inhoudelijk veranderd. En secretaresses worden nu vaak 'managementassistent' of 'assisting professional' genoemd.

Schoevers en feminisme

Honderd jaar Schoevers is ook het verhaal van 100 jaar feminisme in Nederland. Het beeld dat de Waard en van den Brink schetsen doet sterk denken aan een paar liedregels uit een lied van de Havenzangers: 'Doe een stapje naar voren, doe een stapje terug.'

De vrouw als klapstoel van de economie. Dat is ook een beeld dat naar voren komt in De meisjes van Schoevers. Als het slecht gaat met de economie mogen vrouwen betaald werk doen. Maar zo gauw de economie aantrekt, moeten ze een stapje terug doen, ten behoeve van de mannen.

Hoewel dankzij Schoevers vrouwen meer kansen kregen, halen traditionele feministes hun neus er voor op. Zij vinden dat je als secretaresse te weinig carrièrekansen hebt. Een ook maken ze bezwaar tegen de traditioneel ondersteunende rol die een secretaresse heeft.

Traditioneel feminisme over Schoevers

Ciska Dresselhuys wordt als volgt geciteerd:

'Dienstbaarheid bij een secreatresse is heel erg aan beroep gelinkt, het is geen keuze, het is moeten. En altijd eenrichtingsverkeer, die baas zal nooit een keer de rollen omdraaien. Er is geen sprake van gelijkwaardigheid en gelijkheid in de relatie tussen de secretaresse en de baas. Als het zulk leuk werk was, goed betaald, en status gaf, dan zouden er wel mannen komen.'

Dresselhuys trapt hierbij in een bekende valkuil van het traditionele feminisme: ze verheft de man tot norm. Pas als mannen een beroep uitoefenen, stelt het wat voor. Ook gaat ze er voor het gemak aan voorbij dat de verhouding werknemer - werkgever per definitie niet gelijkwaardig is. Dat heeft niets te maken met het beroep van secretaresse.

Conclusie over De meisjes van Schoevers

De meisjes van Schoevers is een uitermate interessant boek op verschillende niveau's.

  • De geschiedenis van het instituut Schoevers
  • 100 jaar vrouwen emancipatie in beeld
  • Het belang om als zakenman met je tijd mee te gaan, en kansen te zien en durven te pakken
  • Als autobiografie van dhr. Schoevers

Praktische informatie

De meisjes van Schoevers is voor 17,90 te koop bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *