Kinderkamers: voors en tegens

Als je moeder wordt krijg je prompt te maken met allerlei controversiële onderwerpen. Zoals daar zijn:

  • Borstvoeding of flesvoeding
  • Buggy of draagzak
  • Laten huilen of oppakken
  • Speentje of niet
  • Kinderdagopvang of fulltime thuisblijven
  • Co-sleeping en 'rooming in' of een aparte kinderkamer voor je baby

Laten we deze laatste controverse eens nader bekijken!

Aparte kinderkamer: wel of niet?

Waar een baby slaapt is sterk cultuurgebonden. In het Westen, waar het individualisme hoogtij viert is het de gewoonte om kinderen in een aparte kinderkamer neer te leggen. Maar in bijvoorbeeld Italië vinden ze dat kind-onvriendelijk.

En in Japan slapen ouders vaak in dezelfde kamer tot hun kind een tiener is. Ze vergelijken dit met een rivier: de moeder is de ene oever, de vader de andere oever, en het kind is het water.

Afgezien van culturele overwegingen wordt de keuze voor wel of geen kinderkamer ook bepaald door praktische zaken. Zoals ruimtegebrek! In een éénkamer appartementje in Amsterdam is simpelweg geen plek voor een aparte kinderkamer. Ook gebrek aan geld kan een reden zijn om af te zien van een aparte kinderkamer.

Argumenten voor 'rooming in'

Rooming in wil zeggen dat je de baby bij jou op de slaapkamer legt. In een wieg, of zelfs bij jou in bed. In dat geval spreek je van 'co-sleeping'. Voorstanders van rooming in zeggen: 'Een kind heeft 9 maanden lang in de buik van zijn moeder gedobberd, met alle geluiden die daarbij horen. Als je een baby vervolgens in een aparte, stille kinderkamer legt, kan dat beangstigend zijn voor de baby.'

Een ander argument is dat ouders hun baby beter kunnen horen als hij of zij bij hen op de kamer ligt. Dat dit maar al te waar is ondervinden ouders die bij elk kikje of beweging rechtop in bed zitten en daardoor zelf geen oog meer dicht doen.

Een argument dat verder niets met de belangen van ouders of kind te maken heeft, is dat 'rooming in' simpelweg gezellig kan zijn. Sommige ouders hebben hun kind gewoon liever bij zich op hun slaapkamer.

Argumenten voor kinderkamers

Je hebt tegenwoordig zulke leuke, fantasievolle kinderkamers dat het simpelweg heel erg leuk kan zijn om er eentje aan te schaffen. In de laatste maanden, als veel vrouwen nesteldrang krijgen, kan zo'n babykamer een ideale uitlaatklep zijn om het 'nest klaar te maken'.

Zoals we hierboven al zeiden doen sommige ouders echt geen oog meer dicht als de baby bij hen op de slaapkamer slaapt. En een ouder met slaapgebrek is natuurlijk niet ideaal! Veel ouders kiezen daarom vanwege hun (nacht)rust voor een aparte kinderkamer.

Zie ook: Wasmand babykamer.

Conclusie

Zoals gewoonlijk in Moederland, is de beste keuze de optie waar jij en je partner je het beste bij voelen!

N.B. Je kunt een kinderkamer opvrolijken met mooie raamtekeningen en dromenvangers!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Toen de kinderen nog heel klein waren, sliepen ze bij ons in de kamer. Ik voedde ze zelf, dus soms viel ik in slaap met de kleine naast me. Ze lagen wel in een eigen bedje naast het onze.
    Ik weet zeker dat het een baby geen lor kan schelen hoe trendy of creatief zijn kamertje is ingericht, die wil het liefst dicht bij Mama zijn. De buik uit, zo'n warm, veilig kamertje en dan ineens in je eentje, nee, dat is me een te grote overgang. De eerste sliep een half jaar ongeveer bij ons, de tweede sliep veel beter en ging na een paar maanden over naar de kinderkamer -met grote broer daarbij.

  2. Toen de kinderen nog heel klein waren, sliepen ze bij ons in de kamer. Ik voedde ze zelf, dus soms viel ik in slaap met de kleine naast me. Ze lagen wel in een eigen bedje naast het onze.
    Ik weet zeker dat het een baby geen lor kan schelen hoe trendy of creatief zijn kamertje is ingericht, die wil het liefst dicht bij Mama zijn. De buik uit, zo'n warm, veilig kamertje en dan ineens in je eentje, nee, dat is me een te grote overgang. De eerste sliep een half jaar ongeveer bij ons, de tweede sliep veel beter en ging na een paar maanden over naar de kinderkamer -met grote broer daarbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *