|

Huisman Richard

Er wordt in de media regelmatig geschreven dat er tegenwoordig meer huismannen zijn.

Wie zijn deze mannen? En wat motiveert hen?

Het valt niet altijd mee ze te vinden, maar we hebben er weer eentje! Hij heet Richard en is 27.

huisman

Over Richard

Richard is vader van een zoontje (1,5). Hij heeft een vwo-diploma en een mbo-4 Bedrijfsadministrateur op zak. Daarnaast volgde hij een korte opleiding tot AALO Fitnessinstructeur. Een paar keer begon hij met een hbo/wo opleiding, maar maakte die door persoonlijke omstandigheden niet af.

Naast zijn opleidingen heeft Richard altijd gewerkt. Zo werkte hij in de administratie en in de thuiszorg.

Dit is het verhaal van huisman Richard!

Wanneer werd je huisman, en waarom? 


In 2010 ben ik arbeidsongeschikt verklaard. Zo werd ik automatisch degene die het meest thuis was. Daarom nam ik de meeste huishoudelijke taken op mij.

Was het een moeilijke/makkelijke beslissing? 

In mijn geval was het geen beslissing uit vrije wil. Ik zit noodgedwongen in deze situatie. Maar sinds ons zoontje er is, komt het wel goed uit. Want kinderopvang zagen wij beiden niet erg zitten.

Hoe vind je het leven als huisman?

Hoewel ik best een huismus ben, ben ik niet altijd blij met deze rolverdeling. Tuurlijk is het prettig om je eigen tijd te kunnen indelen, en eigen baas te zijn. Maar je moet uitkijken niet in een isolement te raken.

Tegelijkertijd heb ik het nu drukker, dan toen ik nog werkte/studeerde. Er is altijd wel wat te doen. Ik zal me niet snel vervelen, en heb bovendien veel interesses. Bovendien hoef ik niets te missen van mijn zoontje, overal ben ik bij.

Hoe vind je het om financieel afhankelijk te zijn? 

Ik voel me niet echt financieel afhankelijk van mijn partner. Maar het zou wel prettig zijn om zelf inkomsten te kunnen genereren. Ik heb goede hoop dat het over een aantal jaren heel anders is, Wellicht zijn onze rollen dan omgedraaid.

Hoe ziet een gemiddelde week van jou als huisman er uit? 

Ik probeer een vast schema te hanteren. Maar dit wordt wel beïnvloed door de wisseldiensten van mijn partner.

  • Maandag: overdag de gewone huishoudelijke klussen als stoffen/zuigen, wassen/strijken, toilet/badkamer. In de ochtend of in de avond fitness. 
  • Dinsdag: een bezoek aan de biologische supermarkten in Rotterdam. Dat is 45 minuten fietsen heen, en weer 45 minuten terug. Ook doe ik op dinsdag de weekboodschappen, bij de niet-biologische winkels. 
  • Woensdag: Groentepakket ophalen, periodieke huishoudelijke klussen, fitness 
  • Donderdag: Vaak breng ik een bezoek aan mijn ouders, dat is retour zo’n 3 uur reizen. Ook probeer ik te joggen. 
  • Vrijdag: overdag de gewone huishoudelijke klussen als stoffen/zuigen, wassen/strijken, toilet/badkamer. In de ochtend of in de avond fitness. 
  • Zaterdag: Ik bezoek geregeld groepsbijeenkomsten van een patiëntenvereniging, en verjaardagen van vrienden/familie. 
  • Zondag: meestal met het gezin de natuur in, of familiebezoeken afleggen.

    Meestal kook ik, hoewel mijn partner veel beter kan koken. Ik kook wel het gezondst van ons twee. 

De rest van de tijd vul ik met:

  • lezen
    naar de speeltuin/kinderboerderij met mijn zoontje,
  • balkontuinieren,
  • voetbal en gewichtheffen volgen
  • de huishoudelijke administratie
  • dokters/ziekenhuisbezoeken
  • muziek luisteren
  • zelfvoorzienende projecten uitproberen
  • knutselen
  • af en toe de kroeg in. 

Hoe heeft huisman zijn je leven beïnvloedt?

Het heeft me zeker veranderd. Ik moest noodgedwongen mijn ambities wat betreft mijn carrière loslaten. Dat was niet makkelijk. Zeker niet als ik zie hoe vrienden en kennissen hun leven hebben ingericht.

De droom van een flitsende carrière in de financieel-administratieve wereld heeft plaats gemaakt voor een ideaal van een zelfvoorzienend (geldloos) bestaan in een natuurlijke omgeving.

Doordat ik huisman ben geworden heb ik mezelf beter leren kennen. Ik heb meer rust in mijn hoofd,geniet meer van kleine dingen en pieker minder. Daarnaast heb ik nieuwe interesses kunnen ontwikkelen, zoals koken en spiritualiteit.

Hoe is de taakverdeling in huis? Wie doet wat? 

Ik doe meestal de dagelijks terugkerende klussen. Maar mijn partner doet regelmatig een aantal klussen waaraan ik een hekel heb, zoals de ramen zemen. De opvoeding doen we samen, maar ik ben natuurlijk het meeste thuis aanwezig. Ik houd de administratie bij, en regel zaken als verzekeringen en abonnementen.

Wat is je grootste uitdaging als huisman? 

Mijn grootste uitdaging is, ondanks mijn geringe energie, de plannen in mijn hoofd in praktijk brengen. Verder zijn er natuurlijk regelmatig opvoedkundige uitdagingen, zoals het omgaan met driftbuien van onze (bijna) peuter, en zijn moeilijke eetgedrag.

Wat vind je het leukst aan huisman zijn? 

Zelf mijn tijd kunnen indelen. Ik ben een ochtendmens, en ik vond het toen ik werkte/studeerde altijd jammer dat ik in de ochtend van huis moest om in het drukke verkeer naar school/werk te gaan. Liever maakte ik een ochtendwandeling in de natuur. Nu kan ik dat doen, als ik daar zin in heb.

Heeft huisman zijn je relatie met je kinderen beïnvloed? 

Ja! Ik ben er altijd als het nodig is.

Hoe zie je de toekomst? 

Hoewel het me aan niets ontbreekt hoop ik toch wel weer buitenshuis te gaan werken, en alsnog een studie af te ronden. Verder hoop ik dat mijn partner en kind de dingen doen die ze willen doen.

Wil je meer lezen van huisman Richard?

Bezoek dan zijn blog 't Thuisblijfvadertje!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!


Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *