Opvoeden in het smartphone tijdperk

Een moeder zit op een bankje in het park. Ze kijkt op haar smartphone.

'Mama!' roept haar dochtertje, terwijl ze de glijbaan opklimt. 'Mamaaaa! Mama! Kijk dan!'

Maar mama kijkt niet.

Eenzaam glijdt het kleine meisjes naar beneden. Een traan glijdt langzaam van haar wang, en landt op haar Oilily laarsjes.

Dit soort scenario's wordt vaak geschetst. En dan volgt er een kritisch artikel over moderne ouders die alleen maar aandacht hebben voor hun smartphone. Terwijl ze hun kind 'vergeten'.

Dit is niet zo'n artikel!

Afgeleide ouders

Toegegeven, smartphones zijn aandachtslurpers. Net zoals het internet. Je wilt éven kijken of je nog mail hebt. Vervolgens zie je een interessant nieuwsbericht, dat je éven wilt lezen. In dat nieuwsbericht zit een link naar een artikel dat je even wilt zien. En om een lang verhaal kort te maken: twee uur later kijk je een beetje verdwaasd op van je smartphone waar je meubels zit te bewonderen op Pinterest.

Maar ouders die hun aandacht ook wel eens elders hebben zijn niets nieuws onder de zon.

Niets nieuws onder de zon

De huidige generatie ouders groeide op met ouders die verdiept waren in hun krant, in een tv-programma of een gesprek met de buurvrouw. Destijds zat een moeder op een bankje in het park, en keek in haar boek.

Het grote verschil is, dat de moderne ouder veel van die dingen allemaal op één plek vindt: de smartphone. En zo krijgt die al snel de schuld.

Smartphone blaming!

Opvoeden in het  smartphone tijdperk: 5 tips 

Omdat de smartphone kan leiden tot een zogenaamde 'time suck,' hier onder een aantal tips om er verstandig mee om te gaan. Want je hoeft als ouder je smartphone niet gedag te zetten. Daarvoor is hij teveel onderdeel van het moderne, dagelijkse leven.

  1. Bepaal voor jezelf tijden waarop je op je smartphone kijkt.
  2. Zet je smartphone uit, op momenten dat je je helemaal op je kinderen wilt richten. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken door hem aan te laten staan?! De stap om éven te kijken is dan veel te gemakkelijk gezet.
  3. Nog beter is om je smartphone weg te leggen op een vaste plek. Zo zien je kinderen dat je zónder je smartphone kunt. Je wilt tenslotte niet dat ze raar naar je kijken als je zonder smartphone bent en zeggen: 'Mama, wat zie je er raar uit! Er klopt iets niet aan je. Ik mís iets.'
  4. Als je je smartphone gebruikt in gezelschap van je kinderen zeg dan wat je gaat doen en hoe lang dit gaat duren. Bijvoorbeeld: 'Ik ga even mijn mail checken, en over tien minuten ben ik weer bij je.'
  5. Voel je niet schuldig als je je smartphone gebruikt op de geplande momenten! Geef je kind het cadeau van de verveling. Het is niet jouw taak als ouder om je kind de hele tijd te vermaken. Voor je het weet word je ervan beschuldigt een Pretparkgeneratie te kweken!

Conclusie

De kritiek en zorg rondom ouders en smartphones is oude wijn in een smartphone jasje. Als ouder kun je het niet goed doen. Enerzijds word je ervan beschuldigt dat je je kinderen niet genoeg aandacht geeft. Anderzijds krijg je het verwijt dat je ze teveel op handen draagt.
In de VS wordt dit ook wel parent blaming genoemd. Een variant op het populaire mommy blaming.
Zoals gewoonlijk ligt de waarheid in het midden. Alles met mate. Het is prima om als ouder een smartphone te hebben. 

De truc is te voorkomen dat de smartphone jóú heeft.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *