Orgaandonatie: een andere kijk

een andere kijk op orgaandonatie

De morele en maatschappelijke druk om jezelf te registreren als orgaandonor is groot.

Voorlichting orgaandonatie eenzijdig?

De informatie en voorlichting over orgaandonatie richt zich op de medisch-technische aspecten van donatie en de emotionele kant. Denk voor dit laatste aan de schrijnende verhalen van mensen die al jaren wachten op een orgaan. Of de triomfverhalen van mensen die dankzij een donorhart de marathon liepen.

Ineke Koedam: een andere kijk

Ineke Koedam, ervaren hospicewerker, wil met haar boek Een andere kijk op orgaandonatie ruimte maken voor de immateriële kant van orgaandonatie.

Zij vraagt aandacht voor:

  • Het gebied van het wezen van de mens, de ziel, de geest. Dat wat je niet met het blote oog kunt zien
  • De immateriële gevolgen van orgaandonatie
  • Het stervensproces
  • Wat maakt iemand wie hij is, en hoe groot is de rol van het lichaam hier bij?

Je sterft doordat je organen worden 'geoogst'

Een veelgehoord argument van donoren voor orgaandonatie is: 'Als ik dood ben, heb ik ze toch niet meer nodig!'

'Maar,' zegt Ineke Koedam, 'je bent dan nog niet dood.' Je sterft pas op de operatietafel als je organen worden verwijderd. En wat betekent dit voor het stervensproces? Wordt het dan niet verstoord? En wat zijn daarvan de gevolgen?'

Koedam onderscheidt namelijk nadrukkelijk hersendood van dood. Ze wijst er op dat het hersendoodcriterium niet meer is dan een afspraak om orgaandonatie mogelijk te maken. En het is dus niet hetzelfde als dood zijn.

Orgaandonatie bepaald door materialistisch mensbeeld

Anno 2015 heerst het materialistische mensbeeld, aldus Koedam.

'Wij zijn ons lichaam en onze organen zijn als onderdelen van een machine die vervangen kunnen worden, zoals die van een auto.'

Daar tegenover staat het holistisch mensbeeld. Dit gaat uit van een samenhang tussen lichaam, geest en ziel. In dit wereldbeeld zijn organen onvervreemdbaar en verweven met de persoonlijke energie.

Vanuit dit perspectief is het doneren en aanvaarden van organen dus een stuk gecompliceerder. Dat zou betekenen dat je de energie van een ander in jouw lichaam plaatst.

Sterven is als geboren worden

Koedam vergelijkt het proces van sterven met geboren worden. En dit proces moet niet verstoord worden. Bij orgaandonatie gebeurt dit volgens haar wel. 'Orgaandonoren kunnen geen natuurlijke dood sterven, omdat zij aan de beademingsapparatuur liggen en voeding en medicatie krijgen toegdiend. Dit staat haaks op wat zich in de stervende wil voltrekken.'

Over Een andere kijk op orgaandonatie

Een andere kijk op orgaandonatie doet precies wat de titel belooft. Het biedt een ánder perspectief op de transplantatiegeneeskunde.

En omdat dit perspectief in de voorlichting en campagnes rondom orgaandonatie nauwelijks genoemd wordt, is het de moeite waard hier notitie van te nemen.

Of je nou beslist om orgaandonor te worden of niet, dit boek kan helpen om die keuze weloverwogen te maken.

Praktische informatie Een andere kijk op orgaandonatie

Een andere kijk op orgaandonatie is te koop bij bol.com voor 14,99.

Gratis formulier downloaden

Achterin het boek zit een formulier waarin je je wensen en richtlijnen rondom je levenseinde en orgaandonatie kunt aangeven. Dit formulier kun je ook downloaden op www.orgaandonorjaofnee.nl.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *