Thuisblijfmoeder Emy

Emy (30) runde zes jaar lang een goedlopende praktijk nadat ze haar HBO opleiding Huidtherapie had afgerond. Samen met haar man heeft ze drie kinderen van zeven, vier en één.

Hoewel haar praktijk prima liep wrong het bij Emy. Ze voelde zich op alle fronten tekort schieten. Na de geboorte van haar derde kind hakte ze daarom de knoop door. Ze werd thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Het was een moeilijke beslissing. Vier jaar geleden, toen we twee kindjes hadden, hadden we het er al eens over. Toen liep het thuis eigenlijk al niet zo lekker. Het huishouden bleef erg achter doordat ik op mijn werk niet alles afkreeg, en daar thuis dus nog veel voor moest doen. Ook had ik het idee dat ik de kinderen te kort deed. Nu met drie kinderen dan toch de knoop door gehakt om te stoppen met werken.

Heb je advies gevraagd? 

Ik heb niet echt advies gevraagd, maar wel heel veel gepraat met mensen die dichtbij mij staan. Natuurlijk heb ik het er veel met mijn man over gehad, maar ook met mijn ouders en mijn vriendin. Mijn partner opperde zelf dat ik kon stoppen met werken. We hadden de afgelopen jaren veel irritaties en onenigheid. Onder andere over het huishouden, en we willen gewoon meer rust in huis. Voor onze kinderen, maar ook voor ons zelf.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

De mensen die dichtbij mij staan eigenlijk heel erg positief! Ze hadden denk ik ook wel door dat het allemaal teveel was.

Wat vond je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Hij heeft er geen problemen gelukkig. Mijn man zit bij de marine en is dus veel weg. Een stabiele basis voor onze kinderen vinden we allebei heel belangrijk. Ze hoeven nu niet meer naar een oppas: mama kan er gewoon voor ze zijn.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee, we hebben geen nieuwe taakverdeling gemaakt. Het spreekt voor zich. Mijn man gaat ’s ochtends om 7 uur de deur uit en is om 16.45 uur thuis. Ik neem het grootste deel van het huishouden op me. Dat vind ik ook niet erg, maar ik ben geen sloofje en wil dus geen rommel van een ander opruimen. Daarmee bedoel ik stapeltjes wasgoed, rondslingerende schoenen etc. Dat is zijn eigen verantwoording. Als mijn man aan het varen is run ik natuurlijk het hele huishouden.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

We hebben geen berekeningen gemaakt. We hebben ons huis gekocht op basis van één salaris. Het geld dat ik verdiende was extra. Wel ben ik gestopt met het geven van geld op verjaardagen van familie (opa, oma, ooms, tante’s en kinderen etc). Ik vond het al tijden nutteloos om geld over en weer te geven, maar nu is het ook een mooie besparing. We gaan wel gewoon op visite hoor, maar met lege handen dus. Ik heb een hele leuke webwinkel waar ik nu meer tijd in wil gaan steken. Ik hoop dat ik zo wat extra geld kan verdienen.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Eerlijk gezegd zie ik dat niet zo. Een gezin is vergelijkbaar met het 24/7 runnen van een druk bedrijf. Ieder draagt zijn steentje bij. Mijn man zorgt voor het geld, maar ik zorg voor de kinderen en het huishouden. We doen het samen. Doordat ik gestopt ben met werken is er meer rust in huis gekomen, dat is ook heel wat waard.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ik denk het wel. Ik zou het anders ook zonde vinden van mijn HBO opleiding. Ik zou in principe gaan werken als de kinderen allemaal op school zitten, maar dat is over twee jaar al. En ik ben nog maar net gestopt met werken. Ik weet het dus nog niet. Ik wil me eerst weer helemaal goed voelen. We kijken wel hoe het gaat.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Om het hele huishouden op orde te krijgen. Het is de laatste jaren allemaal erg achter gebleven. Vorig jaar zijn we verhuisd, maar we hebben alle spullen gewoon zo meegenomen, zonder ze uit te zoeken. Komende tijd wil ik alles grondig uitzoeken (en wegdoen) en zo alle kasten opruimen.


Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Dat je er gewoon altijd voor de kinderen kan zijn, ook als ze ziek zijn en ze mama het meest nodig hebben. Daarnaast vind ik het fijn om ze te zien opgroeien en alle eerste dingen mee te maken. Bovendien kan ik overdag alles lekker op mijn eigen tempo doen. En als het huishouden gedaan is heb ik tijd om míjn dingen te doen.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

Ik ben pas net thuismoeder maar de gemiddelde doordeweekse dagen zijn wel hetzelfde.

  • Tussen half 7 en 7 uur staan we op en gaan we ontbijten. Daarna aankleden en tandenpoetsen. Als de kinderen klaar zijn mogen ze iets voor zichzelf gaan doen. Als ik de broodbakjes de avond van te voren nog niet heb gevuld dan doe ik het ’s ochtends nog even. 
  • 10 over 8 gaan we de jassen aan doen en de deur ik. Ik breng de oudste twee naar school. Thuis heb ik wat tijd met de jongste. 
  • Tegen 11 uur gaat hij al naar bed. 
  • Om 14 uur haal ik de oudste twee alweer uit school, dus F kan net voor die tijd even z’n slaapje doen. Thuis drinken we wat en nemen wat lekkers. De kinderen kunnen de hele middag spelen. Alleen op maandag moeten we naar zwemles (van 17 tot 17.45 uur). 
  • We eten op andere dagen rond half 6. Na het eten gaan de jongens badderen en klaar maken voor bed. Tussen 19 uur en 19.30 uur gaan ze slapen. Daarna heb ik tijd om het huis nog even aan kant te maken en de rest van de avond is voor mezelf. 

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Eerlijk gezegd trek ik me daar niet zoveel van aan. Ik heb een tijd gewerkt, maar het werkt voor ons niet. Wij moeten het zelf doen, en dit is voor ons alle vijf gewoon beter.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Ik denk niet dat het heel anders zal worden. Ik had toen ik werkte ook al veel contact met vriendinnen via whatsapp bijvoorbeeld. Ook online heb ik mooie contacten op gedaan. Ik ben niet een type dat twee keer per week een bakkie ergens gaat doen. Ik ben trouwens ook hulpmoeder op school geworden, en daar doe je ook leuke contacten op met andere moeders.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Ik ben begonnen met sporten! Ik zat niet zo lekker in mijn vel en met sporten gaat dat toch een stuk beter. Ook vind ik het fijn om heel af en toe eens naar een concert of iets dergelijks te gaan, zonder kinderen, maar met mijn zus bijvoorbeeld. Echt even me-time!

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik ben natuurlijk nog niet zo lang gestopt met werken, maar ik denk dat je je als thuisblijfmoeder prima kunt ontwikkelen. Ik ga me nu weliswaar niet bezig houden met vakliteratuur van mijn opleiding, maar ik ontwikkel me op andere vlakken. Ik heb heel erg veel interesses en hobby’s, dus ik zal echt niet stil zitten.

Op dit moment ben ik bijvoorbeeld heel erg bezig met moestuinieren, daar kan je net zoveel over leren als je zelf wilt.


Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik begon mijn blog om een kijkje achter de schermen van mijn webshop* te geven. Oorspronkelijk waren mijn blog en webwinkel helemaal van elkaar gescheiden. Ik schrijf namelijk ook over hele andere dingen dan mijn webwinkel. Ik ben nu bezig om ze samen op één site onder te brengen. Ik hoop dan ook wat meer van mijn webwinkel te kunnen laten zien op mijn blog.

Hoe zie je de toekomst? 

Lekker veel tijd met de kinderen doorbrengen en mooie herinneringen maken samen.

*www.kaboutertuin.nl

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *