Hoe veters strikken

/ 8 comments
veter strikken

Steeds minder kinderen kunnen hun veters strikken voor hun zesde.

Er zijn zelfs tienjarigen die dit klusje niet kunnen klaren. Ze redden zich prima op de iPad en tablets, maar zelf hun schoenen vastmaken? Nee, dat blijkt te moeilijk.

Ooit was veters strikken een belangrijke ontwikkelingstaak


Zo'n dertig jaar geleden was 'zelf je veters kunnen strikken' een vaardigheid die kinderen leerden op de kleuterschool. Het werd gezien als een belangrijke ontwikkelingstaak die kinderen ergens rond hun vijfde levensjaar meester werden. En als het lukte om een zogenaamde veterknoop te maken, dan werd dit beloond met een heus strikdiploma.

Kinderen leren veel van hun eigen schoenen leren strikken. Ze moeten luisteren naar de uitleg, kijken hoe het wordt voorgedaan, en dit vervolgens toepassen. Ze leren om te oefenen, vol te houden en uiteindelijk te slagen in hun taak.

 Waarom heeft de huidige generatie dan zo'n moeite met deze ogenschijnlijk simpele vaardigheid? 

Haastige maatschappij


Een belangrijke oorzaak is onze drukke maatschappij. De overheid heeft met succes gestimuleerd dat steeds meer ouders allebei buitenshuis werken. Veel jonge ouders ervaren de periode waarin ze kleine kinderen moeten combineren met betaalde arbeid als druk. Dan is het begrijpelijk dat een paar sandalen of schoenen met klittenband behoren tot de ideale kinderschoen van de ouders. Kinderschoenen met veters vereisen immers meer tijd om aan te trekken. Hetzelfde geld op scholen. Hetzelfde geld op scholen. Er zijn scholen die het verplicht stellen dat kinderen schoenen met klittenband dragen bij bijvoorbeeld de gymlessen. Dit om te voorkomen dat er tijd verloren gaat aan het strikken van veters.

De rol van de mode


Daarnaast is het ook een kwestie van mode. Instappers, schoenen met klitteband maar ook de populaire Uggs en Crocs hebben veters leren strikken simpelweg overbodig gemaakt.

Gadgets!

Shoeps


En last but not least: er zijn allerlei slimme gadgets uitgevonden die veters overbodig maken! Zoals zogenaamde shoeps. Dat zijn elastische veters die je daardoor nooit hoeft los te maken. Hier onder zie je een voorbeeld van shoeps.

shoeps

kinderschoenen


Lock veters


Naast shoeps zijn er ook zogenaamde Lock veters op de markt. Dit zijn elastische veters met een speciale sluiting die het mogelijk maakt om eenvoudig in en uit de schoen te stappen zonder het strikken van veters.

Er is nog hoop voor veters strikken


Wie vreest dat hiermee een aloude vaardigheid verloren gaat: geen zorgen. Want vanaf het tiende levensjaar worden gewone veterschoenen weer populairder. En zeker als kinderen gaan sporten, worden ze vanzelf geconfronteerd met het belang hun eigen schoenen te kunnen strikken.

Lees ook Sprookjesschoenen bestaan niet!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

8 comments:

Thuismoeder van 2 zei

Dat weet ik inderdaad ook nog,... Ik heb in groep 1 mijn strikdiploma gehaald.. Apetrots natuurlijk :).
Het lijkt me overigens wel handig als ze zelf kunnen strikken. Z. in nu 2, trekt zijn eigen schoenen aan inmiddels (met klittenband :P). Maar over een jaartje of 2 zal hij toch echt ook veters moeten gaan strikken... net als vroegah...

Ageeth Mooij zei

Ik schrijf niks ;-)
Er staan nog wat zaken op een lijstje voor de zomervakantie voor de jongste (van, ja hoor... bijna 10).

Mrs. T. zei

Sjemig, er gaat een wereld voor me open. Shoeps??? Lockveters??? ;-)

Nicole orriëns zei

Veters kunnen strikken is inderdaad toch wel een basisvaardigheid!

Nicole orriëns zei

Dit is een mooie periode om het te gaan oefenen Ageeth. Misschien kun je wel je eigen Veterdiploma maken en uitreiken ; )

Nicole orriëns zei

Ja, als je kinderen krijgt, komen er allerlei aparte producten in je leven : )

Anita Willems zei

Oh, wat een opluchting ....dat ze later wel weer schoenen met veters willen (en moeten).
Mijn dochters lopen het grootste deel van de zomer op teenslippers. Ik snap niet hoe ze er op kunnen lopen....naar school mogen ze ze van mij niet aan. Toen ze kleiner waren hadden ze wel veterschoenen, maar dan met een rits opzij. En laarsjes hebben ook ritsen. En ballerina's en sandalen hebben klittenband.
Mijn ervaring is trouwens ook dat crèche leidsters en kleuterjuffen ook nog wel eens vragen om schoenen die kinderen makkelijk aan kunnen trekken....

Voor het veterstrikken heb ik ook een keer zo'n gadget gekocht. Het heette Lacies geloof ik. Drie keer raden naar het succes.....:-)
Ze zijn uiteindelijk in de prullenbak beland.

Nicole orriëns zei

In die zin was het eigenlijk ideaal dat veters strikken een onderdeel van het kleuteronderwijs was!

Mogelijk gemaakt door Blogger.
Back to Top