Thuisblijfmoeder Linda Rol

/ Leave a Comment
thuisblijfmoeder

Linda Rol (30) studeerde bloemsierkunst aan het MBO. Daarna werkte ze jarenlang in een bloemenwinkel. Maar negen jaar geleden ging ze aan de slag als intercedente bij een uitzendbureau. Toen ze daar anderhalf jaar werkte kregen zij en haar man een kinderwens. En ze raakte al snel zwanger van hun tweeling die Casper en Wessel heten. Ze zijn inmiddels zeseneenhalf jaar oud.

Een zware zwangerschap, vroeggeboorte en moeilijke start waren belangrijke factoren voor Linda om te kiezen voor het thuisblijfmoederschap.

Dit is haar verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 


Het was een makkelijke beslissing. Voor mijn gevoel hoefde ik niet veel op te geven om thuisblijfmoeder te worden. Ik ben geen carrièrevrouw, dus ik snak niet naar een carriere. Bovendien waren de zwangerschap, bevalling en de eerste paar maanden waren erg zwaar.

Door een HG zwangerschap, vroeggeboorte van onze tweeling, en doordat ze veel ziek zijn belandde ik na mijn zwangerschapsverlof in de ziektewet. Mijn contract was in de tussentijd beëindigd en ik kwam in de ww terecht.

Toen we de opvangkosten en de vele doktersbezoeken waarvoor ik vrij zou moeten nemen op een rijtje zetten, kwamen we erachter dat ik een hele goede nieuwe baan moest krijgen wilden we geld over houden. Ik wilde daarbij ook graag voor onze tweeling zorgen. Ze hadden een handleiding en ik had het gevoel dat niemand die zo goed wist als ik. Toen de tweeling ongeveer 6 maanden was heb ik de ww opgezegd en ben officieel thuisblijfmoeder geworden.

Heb je advies gevraagd? 


Nee, mijn moeder was ook altijd thuisblijfmoeder toen ik nog jong was. Ik had het voorbeeld dus meegekregen en wist heel goed wat ik ging doen.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 


Iedereen was heel blij. Het was een zware tijd, en iedereen zag dat onze kinderen veel zorg nodig hadden. Ook nu alles goed gaat is er niemand die zegt dat het tijd wordt om weer te gaan werken.

Hij heeft alles mee berekend, en samen kwamen we tot de conclusie dat werken niet veel geld zou opleveren. Werken zou juist meer zorgen opleveren omdat ik dan niet meer flexibel ben.

Hij vindt het nog steeds een fijne constructie. Thuis is je basis. En ik probeer er voor te zorgen dat thuis altijd alles goed gaat. Dat geeft iedereen rust, ook mijn man.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 


Nee, we zijn altijd een heel traditioneel gezin geweest wat betreft huishoudelijke taken.

Hebben jullie berekeningen gemaakt? 


Ja, zes jaar geleden hebben wij alles op papier gezet om te kijken hoe het financieel zou zijn als ik thuisblijfmoeder werd. Ik verdien geld door goed te budgetteren, slim in te kopen en te bezuinigen.

Financieel hebben we natuurlijk wel veel moeten inleveren. Je gaat immers van twee inkomens naar één inkomen. Ik ben geen luxe paardje en ben met simpel heel tevreden. Ik heb wel moeten wennen aan ons nieuwe inkomen. Vooral de eerste tijd gaf ik toch iets te veel uit. Ik heb moeten leren hoe ik ermee om moest gaan. En in het begin maakte ik ook wel eens fouten. Maar van die fouten heb ik geleerd en ben ik een stuk wijzer geworden.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 


In het begin voelde ik me daar ongemakkelijk bij. Ik droeg altijd mijn financiële steentje bij. Nu draag ik mijn steentje bij door goed op te letten op onze uitgaven, en natuurlijk door voor iedereen te zorgen. Ik breng geen geld meer in het laatje, maar wel een hoop minder stress en gedoe.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 


Ja. Als de kinderen groot genoeg zijn om alleen thuis te blijven wil ik graag weer part-time gaan werken. Het zorgen voor de kinderen word elk jaar minder, en als de basisschool wegvalt waar ik heel veel help dan worden mijn dagen wel erg lang. Ik denk over een jaar of zes, mits er geen andere kinderen meer bijkomen, weer buitenshuis aan de slag te gaan.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 


Mijn tijd goed invullen. Ondanks het feit dat ik geen baan heb kom ik elke week tijd te kort.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 


Ik maak bijna alles mee. Ik kan veel helpen op school, en er is nooit gedoe over het opvangen van studiedagen, vakanties en kinderen die ziek zijn.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 


Mijn week bestaat uit het huishouden, kinderen ophalen bij vriendjes of juist andere kindjes bij mij over de vloer. Verder veel helpen op school. Denk aan: ouderraad, luizenmoeder, decoratiemoeder en leesmoeder. En met de kinderen naar de logopedie, zwemles en audiologisch centrum.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 


Ik word gek van de overheid die wil dat wij allemaal buitenshuis gaan werken. Ik heb het gevoel dat er van mij verwacht word dat ik 2 kinderen opvoed, 40 uur per week werk, het huishouden doe, veel help op school, vrijwilligerswerk doe en ondertussen vrolijk en blij rondloop. Door juist niet te werken kan ik 2 kinderen opvoeden, het huishouden doen zodat mijn man zich vol op zijn baan kan storten, en kan ik veel helpen op school wat heel veel werkende moeders niet kunnen.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 


De eerste paar jaar waren af en toe 'eenzaam'. Toen de jongens naar de basisschool gingen en ik me in ging zetten voor school leerde ik veel nieuwe mensen kennen. We hebben nu een groepje van 7 moeders waarvan de helft ongeveer thuisblijfmoeder is en de andere helft part-time werkt. We zijn actief op school, staan vaak op het schoolplein te kletsen, nodigen elkaar op verjaardagen uit en drinken regelmatig samen koffie. Ze zijn eigenlijk mijn collega’s die ik dagelijks zie en waar ik leuk contact mee heb.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 


Af en toe een heerlijk warm bad. En ik houd van decoreren. Ik ben helemaal in mijn element als ik dit op school en thuis mag doen.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 


De laatste paar jaar heb ik me meer ontwikkeld dan in welke baan dan ook. Ik leerde veel over financiën nu we flink moesten budgetteren. Ik heb veel mensenkennis opgedaan omdat ik veel andere mensen heb leren kennen, en ik ben heel creatief geworden om problemen op te lossen. Het thuisblijfmoederleven heeft mijn leven verrijkt.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 


Mijn hoofd zit vaak vol met ideeën en verhalen. Door ze te delen op mijn blog kan ik ze kwijt en misschien breng ik andere mensen op ideeën. Verder is het ook een afleiding omdat ik vorig jaar een beetje opgebrand was. Door mijn eigen ding te kunnen doen in mijn blog blijf ik voor mijn gevoel zelfstandig.

Hoe zie je de toekomst? 


Ik hoop nog heel lang te kunnen blijven bloggen en genieten van mijn leven en onze kinderen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

0 comments:

Een reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: 'Email follow-up comments'

Mogelijk gemaakt door Blogger.
Back to Top