|

Bore out en thuisblijfmoeders

bore out

'And the day unfolds before me like a tunnel with no light.
'cause she's not much of a napper,
and she hates to sleep at night.
And at four 'o clock I'm fading like a sad October flower,
and by six I know why people call this time the arsenic hour.'

Bovenstaande regels komt uit een lied van Nancy White getiteld The Children's Entertainer. Ze bezingt daarin de soms eindeloos lange dagen in het leven van een (thuisblijf)moeder.

Want ook al heb je als thuisblijfmoeder vaak best veel te doen, die bezigheden kunnen saai en repetitief zijn. Bovendien zijn baby's en kleuters matige conversatiepartners. Veel verder dan 'Dada' zullen ze niet toevoegen aan de conversatie.

Bore-out en thuisblijfmoeders

En dan ligt de verveling op de loer.

Voor het fenomeen verveling op je werk is een nieuwe term opgedoken: bore-out. Wonderlijk genoeg is het nog nooit in verband gebracht met fulltime moederen, terwijl de bore-out vrijwel alle symptomen bevat waarmee thuisblijfmoeders die worstelen met thuis zijn kampen.


Bore-out: wat is het precies?

De symptomen van een bore out lijken verrassend veel op de symptomen van een burn-out:

  • lusteloosheid 
  • slapeloosheid 
  • frustratie 
  • irritatie
    een laag zelfbeeld 
  • verminderde/verhoogde eetlust
  • vermoeidheid
  • 'geen puf' hebben om iets te ondernemen

Waardoor ontstaat een bore-out?

Een bore-out ontstaat als je je onvoldoende uitgedaagd voelt. En laat een groot deel van het werk van een thuisblijfmoeder nou bestaan uit het verschonen van luiers, opruimen, nog wat meer opruimen, schoonmaken, opruimen, was draaien, was vouwen, kinderen eten geven, halen en brengen en weer opruimen.

Nou kan het een hele uitdaging zijn om al die taken elke dag opnieuw te volbrengen in combinatie met (kleine) kinderen. Maar de taken zelf zijn vaak niet zo inspirerend en uitdagend.

Tel daarbij op dat deze taken door de buitenwereld niet als 'werk' worden gezien, en weinig tot geen aanzien hebben, en je hebt een recept voor een bore-out. Ook wel bekend als de thuisblijfmoederblues.

Daarom zeggen velen: 'Ik ben een leukere moeder als ik werk.' 

Bovenstaande is dan ook de reden dat zoveel vrouwen zeggen:

'Ik ben een leukere moeder als ik werk.'

Want als je een interessante baan hebt, waar je ook nog eens waardering voor krijgt van collega's en buitenwereld, dan is het leven makkelijker dan wanneer je dit zelf vorm moet geven. Een (interessante) baan komt met een handige dagindeling, beloning, uitdaging en waardering.

Maar voor vrouwen die de keuze voor fulltime moederen durven te maken, zijn er wel degelijk manieren om een bore-out af te wenden en de periode van fulltime moederen te benutten om zichzelf te ontwikkelen.

Fulltime moederen is pionieren, maar dat maakt het ook juist zo interessant.

Hoe voorkom je een bore-out als thuisblijfmoeder

  1. Zorg voor een duidelijke weekindeling en dagritme. Net als in een baan. Als thuisblijfmoeder kun je in verleiding komen om te denken: 'Wat maakt het uit als ik de was niet doe, morgen ligt het er ook nog wel,' of: 'Wat maakt het uit als ik de was doe, het wordt toch meteen weer vies.' Een vaste week- en dagindeling zorgt er voor dat je huishoudelijk taken er per dag ook echt op zitten.
  2. Kleed je netjes aan, met schoenen! Als je de hele dag thuis bent kun je denken: 'Wat maakt het uit of ik me aankleed. Niemand ziet me toch. Bovendien kotst de baby me toch meteen weer onder.' Maar nette kleding heeft een positief effect op je psyche. Dus kleed je met zorg. Deze thuisblijfmoeder kleedde zich een week lang alsof ze naar haar werk ging, en beschrijft het effect!
  3.  Zorg voor contacten met andere moeders. Aangezien je geen instant collega's hebt, maak je ze gewoon zelf. Je kunt collega-moeders vinden in bibliotheken bij voorleesuurtjes, op spelotheken, bij ouder-kind zwemmen, speeltuintjes, parken en er zijn ook speciale moedergroepen te vinden.
  4. Plan vrije tijd voor jezelf in. Zorg dat je regelmatig iets in je eentje kunt gaan doen.
  5. Begin een blog! Steeds meer moeders ontdekken bloggen. Het is niet alleen een fijne manier om deze periode in je leven vast te leggen. Bloggen zorgt bovendien voor nieuwe contacten en biedt bovendien intellectuele uitdaging. Comments zorgen voor feedback en waardering.
  6. Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Streef naar minimaal 10.000 stappen per dag. Hardlopen kun je makkelijk met je baby doen, als je een babyjogger aanschaft. En veel sportscholen bieden kinderopvang.
  7. Zoek gelijkgestemden op bijvoorbeeld vriendinnenonline.
  8. Volg een opleiding of cursus.
  9. Maak een leeslijst op Goodreads en lees een boek per maand week/maand.
  10. Denk aan de lange termijn: de periode dat je fulltime thuis bent met (kleine) kinderen is feitelijk maar kort. Zeker op een heel mensenleven. Vanaf tweeëneenhalf jaar wordt van kinderen verwacht dat ze naar peuterspeelzaal gaan, en krijg je twee ochtenden vrij.

Conclusie

Een bore-out is een nieuw fenomeen op de arbeidsmarkt. Het is wonderlijk dat het niet eerder in verband is gebracht met fulltime moederen. Want het fenomeen bore-out verklaart waarom zoveel vrouwen het niet zien zitten om fulltime te gaan zorgen en opvoeden. 
Het werk van een thuisblijfmoeder is namelijk bore-out gevoelig omdat het bestaat uit repeterende taken die op weinig waardering van de omgeving kunnen rekenen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Interessant stukje. Ik kende de term nog niet.
    Ik keek eens bij de link van de thuisblijfmoeder die zich elke dag kleedde alsof ze naar een baan ging. Wat een ontzettend leuk experiment en mooi hoe ze haar ervaringen heeft verwoord.

  2. De tijd dat ik thuisblijfmoeder was ligt ver achter me. Maar weet nog wel ,hoe leuk ik het moederschap ook vond, dat ik weer ging werken en ook een volwassen gesprek kon voeren, dit heel prettig vond. Wist trouwens niet dat hier een benaming voor was.

  3. Hier had ik echt heel erg last van die laatste maanden als thuisblijfmoeder. In het begin werd het ritme nog heel erg door ons zoontje bepaald (slapen, spelen, eten etc) maar hoe ouder hij werd, hoe meer ik er zelf een ritme in moest krijgen en voor mij werkte dat gewoon niet. Ik heb enigszins tijdsdruk en een van buiten aangebracht ritme nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *