Tips van een oppas voor ouders

oppas

Nu familie vaak ver weg woont, is het niet langer vanzelfsprekend dat opa en oma komen oppassen. Of broers en zussen.

Dus is het handig om een oppas in de buurt te zoeken.

Annemerel Westerhuis van Oudermatch schreef onderstaand artikel met handige tips voor ouders vanuit het perspectief van de ouders. Ze vertelt daarin hoe je de situatie voor je oppas zo goed mogelijk voorbereid.

Tips van een oppas voor ouders 

Door Annemerel

Je wilt spontaan een avondje uit. Het lukt je om een oppas te regelen én een kennismakingsgesprek te voeren. De babysitter past regelmatig bij gezinnen uit de buurt op en daarnaast gedragen de kids zich altijd uitstekend. Geen beren op de weg dus!

Toch kan dit in de beleving van de oppas anders zijn. Zeker als ze nog een scholier is. Voor haar is het enorm spannend om de eerste keer bij een nieuw gezin op te passen.

Oppassite Sitly deelt daarom de tips van een oppas voor ouders.

Bespreek de details 

Bedenk goed van te voren wat een oppas-avond waard is en maak dit met haar bespreekbaar. Jongeren vinden het moeilijk om over geldzaken te beginnen. Toch zal een oppas het vervelend vinden als ze pas aan het einde van de avond weet hoeveel ze betaald krijgt. Houd bij het berekenen van het uurtarief rekening met de hoeveelheid werk, het aantal kinderen en het tijdstip waarop je terug komt.

Vraag ook hoe ze ‘s avonds terug naar huis gaat. Niet elke tiener heeft een rijbewijs en/of ouders die voor chauffeur willen spelen. Het is deels jullie verantwoordelijkheid om haar veilig thuis te krijgen.

Vertel wat je kind nodig heeft 

Heeft je kleintje een lievelingsknuffel? Eet hij alleen tosti’s in de vorm van een driehoek? Of is er een speciaal woord voor zijn dekentje? Laat dit de oppas weten. Je wilt voorkomen dat ze elk voorwerp in huis moet optillen, totdat die ene favoriete doek is gevonden.


Verberg het bewijs 

Het klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar laat niets rondslingeren wat je in verlegenheid kan brengen. Als je niet wilt dat je eigen moeder, zus of kind het ziet, dan wil je zeker niet dat de oppas er overheen struikelt.

 Zo is er een verhaal bekend van een oppas die een uitgebreide collectie pornografie in de boekenkast vond. En een ander voelde zich erg ongemakkelijk bij het vinden van een grote zak wiet in het keukenkastje. Dit zorgt voor een opgelaten situatie.


Vul de koelkast aan 

Niet alleen voor de kids, maar ook voor de oppas. Als je wilt dat ze een warme maaltijd bereidt, zorg er dan voor dat de spullen in huis zijn. Plan dit bijvoorbeeld tegelijk met je weekmenu. Je wilt niet dat ze op een paar oude crackers moet bijten omdat er simpelweg niet genoeg is.

Ze verwacht geen enorme voorraad aan junkfood. Een makkelijke opwarmmaaltijd en iets te knabbelen is voldoende. Of denk eens aan scrambled egg.


Liever geen verrassingen 

Probeer vervelende situaties te voorkomen. Heeft je kind luizen? Licht de babysitter in, zodat ze niet spontaan bij hem op bed gaat liggen. Ligt de telefoonlijn eruit? Informeer haar, wissel nummers uit en zorg indien nodig voor een werkende mobiele telefoon.


De tijd van de oppas is belangrijk 

Het kan voorkomen dat je de babysitter op het laatste moment niet meer nodig hebt. Dit kan vervelend voor haar zijn. Mocht dit gebeuren, zorg dan voor compensatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een geldbedrag.

Andersom zul je haar ook wel eens op het laatste moment nodig hebben. Ze zal wellicht al plannen hebben of huiswerk moeten maken. Komt ze toch? Beloon dit dan ook.

Hoelang denk je de oppas nodig te hebben? 

Geef concreet aan hoe lang je weg zult zijn of wanneer je verwacht weer thuis te zijn. Als je zegt dat je om 11 uur terug bent maar pas om 1 uur binnenkomt, maakt dit de oppas ongerust. Soms heb je hier geen controle over. Het kan natuurlijk zo zijn dat een etentje té gezellig is of dat het concert iets uitloopt. Dat is niet erg. Houd telefonisch contact en geef elkaar een update.

Een oppas is geen verpleegkundige 

Als je een jonge oppas aanneemt, ga er dan niet vanuit dat ze medische klachten weet te behandelen. Doe hier niet te nonchalant over. Als je kleintje bijvoorbeeld heftige uitslag heeft, behandel dit op voorhand zelf of licht de oppas hierover in. Zo kan ze samen met haar ouders bepalen of ze hier wel capabel voor is.


Geef niet meer dan jij aankan 

Als je zelf al moeite hebt om een huilende baby te troosten en ondertussen je peuter te voeden, stel je dan voor hoe het voor een nieuwe babysitter is. Biedt daarom de mogelijkheid om met twee personen op te passen.

Er zijn twee manieren om zo’n situatie op te lossen:

  1.  Neem twee oppassers aan en betaal ze beide het gebruikelijke tarief. Zo weet je wie je in huis haalt. 
  2.  Zeg dat de oppas een vriend of vriendin mag meenemen. Dan kunnen ze het geld onderling verdelen. Vaak vinden ze dit veel gezelliger en splitten de winst graag. 

Bespreek de regels 

Een babysitter weet namelijk niet instinctief wat wel en niet mag. Is het bijvoorbeeld geoorloofd om de huistelefoon te gebruiken? En zijn er kanalen die de kids niet mogen kijken? Nog belangrijker: Wat mag er wel en niet geconsumeerd worden? Je wilt misschien die goede bonbons voor jezelf bewaren.

Gebruik bovenstaande tips en doe er niet te licht over. Een goede relatie met de oppas is van groot belang. Je zult de ‘investering’ terugzien in het plezier dat ze met je kinderen heeft. Ze doet het werk dan niet alleen om het geld.

Want uiteindelijk wil je dat ze het oprecht leuk vindt om tijd met je kids door te brengen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *