Druk, druk druk? Dat komt door het tweeverdienersmodel!

werkdruk

Ooit hadden we met z'n allen ongeveer hetzelfde ritme. Op maandag werd de was gedaan, woensdag was gehaktdag en op zondag rustte iedereen uit.

Maar door de flexiblisering van de werktijden, koopzondagen en smartphones, waardoor we altijd en overal bereikbaar zijn, zijn die universele ritmes verdwenen.

De leef- en werkdruk wordt steeds groter

Leefdruk en werkdruk

En dat maakt dat we ons vaak druk, druk, druk voelen. We moeten steeds meer goochelen met onze tijd. Dat gevoel van tijd te kort te komen, en altijd maar druk zijn wordt ook wel leefdruk genoemd.

Werkdruk is daar een variant van.

Hoe het tweeverdienersmodel bijdraagt aan leefdruk

Het overheidsbeleid streeft naar fulltime arbeidsparticipatie van zowel mannen als vrouwen. En dat heeft grote gevolgen voor de maatschappelijke tijdsordening.

Als de rolverdeling van kostwinner - huisvrouw verdwijnt brengt dat een heleboel tijdsproblemen met zich mee, schrijft Mark Elchardus, hoogleraar sociologie.

De huisvrouw zorgde voor rust

'De opkomst van het tweeverdienersmodel luidt het einde in van de permanent beschikbare huisvrouw. Zij vervulde als het ware een bufferfunctie. Zij vormde een voorraad tijd waaruit alle gezinsleden konden putten.

De huisvrouw zorgde ervoor dat de kinderen 's morgens klaar werden gemaakt voor school, boterhammen voor man en kind werden gesmeerd, de kinderen op tijd op school geraakten, het huis werd schoongemaakt, de boodschappen gedaan, de nodige diensten bezocht voor een vlotte werking van het huishouden, de kinderen weer veilig thuis geraakten en het eten klaarstond wanneer manlief 's avonds thuiskwam.

Kwam hij later naar huis dan was dat ook geen probleem. De huisvrouw was immers thuis om de kinderen op te vangen.' (Elchardus, 1996)

De huisvrouw zorgde met andere woorden voor een vlotte afstemming van verschillende tijdsordes op elkaar.

De gevolgen van de verdwijning van de huisvrouw

Nu dus de huisvrouw het veld moet ruimen voor 'werkende vrouwen' komen de verschillende tijdsordes veel harder en directer met elkaar botsing, aldus Mark Elchardus.

Alleen al het halen en brengen van kinderen naar opvang, school, clubjes vereist grondige planning. Niet voor niets gaan veel tweeverdieners op zondagavond samen met de agenda's naast elkaar zitten om de logistieke puzzel sluitend in elkaar te zetten.

Wat betekent dit voor thuisblijfmoeders?

Eén van de dingen die vrouwen die fulltime thuis zijn bijna unaniem noemen is de rust die deze keuze heeft gebracht in het gezin. Dat komt overeen met wat Mark Elchardus zegt over het afstemmen van de verschillende tijdsordes op elkaar.

Als thuisblijfmoeder heb je meer ruimte om dit te doen, en dat zorgt voor meer rust en harmonie in het gezin.

Bron afbeelding: Shutterstock.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

15 reacties

  1. Er is zeker wat voor te zeggen, al ben ik blij dat ik ook werk. Maar daarbij ben ik wel blij met de flexibiliteit van onze werkgevers. Dat maakt het plannen wel een stuk makkelijker. Als meer bedrijven dat zouden zijn, zou het voor de werkende moeder en vader ook een stuk beter te doen zijn

  2. Er is zeker wat voor te zeggen, al ben ik blij dat ik ook werk. Maar daarbij ben ik wel blij met de flexibiliteit van onze werkgevers. Dat maakt het plannen wel een stuk makkelijker. Als meer bedrijven dat zouden zijn, zou het voor de werkende moeder en vader ook een stuk beter te doen zijn

  3. Herkenbaar veel van de tantes van mijn man hebben kinderen en zijn allemaal thuis blijf moeder. Oké ze zijn druk, maar het scheelt een hoop in de gezinsverdeling en ook in tijd. Bij ons zie ik dat we beide aan het holen, vliegen rennen zijn en dan hebben we nog niet eens kinderen...

  4. Herkenbaar veel van de tantes van mijn man hebben kinderen en zijn allemaal thuis blijf moeder. Oké ze zijn druk, maar het scheelt een hoop in de gezinsverdeling en ook in tijd. Bij ons zie ik dat we beide aan het holen, vliegen rennen zijn en dan hebben we nog niet eens kinderen...

  5. Ik kan oprecht van te voren (ik heb namelijk nog geen kinderen) al stress krijgen over het feit hoe ik alles moet gaan klaar spelen als het zo ver is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *