Als je kind ADHD heeft: check je zorgverzekering goed

Het is weer die tijd van het jaar: tijd om je zorgverzekering te regelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen.

Want waar moet je opletten bij je zorgverzekering als je kind medicatie nodig heeft?

Suzanne Mooij schreef onderstaande post over aandachtspunten met betrekking tot je zorgverzekering als je kind ADHD medicatie nodig heeft.

Als je kind ADHD heeft: check je zorgverzekering goed

Stel: je kind heeft ADHD. Dat is al lastig genoeg, zowel voor de ouders als de kleintjes zelf. Maar als het om medicatie gaat is het ook vaak lastig. Want er komen flinke kosten bij kijken, en welk medicijn wanneer vergoed wordt is niet altijd even duidelijk.

Met een zorgverzekering krijg je veel vergoed, maar hoe kies je die? 

Belangrijk: de medicijnen die voor jouw kind het beste werken 

Met een lichte vorm van ADHD is gedragstherapie meestal een prima oplossing. Maar gaat het om een ernstigere vorm? Dan worden er mogelijk medicijnen voorgeschreven. Daar zijn er verschillende soorten en merken van. En hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben (meer rust in het hoofd en een betere concentratie) kan er toch veel verschil zitten in prijs en bijwerkingen.

De huisarts schrijft medicijnen voor en kijkt wat het beste past bij jouw kind. De meest voorkomende medicijnen zijn:

  • Ritalin 
  • Concerta 
  • Medikinet 
  • Equasym 
  • Kinecteen 

En je zorgverzekering? 

De basisverzekering vergoedt niet alle ADHD medicijnen. Welke dan wel? Dat is heel eenvoudig:

De basisverzekering vergoedt het goedkoopste medicijn. 

De overheid stelt namelijk dat duurdere medicijnen niet perse beter werken. Wel krijgt je vanuit de basisverzekering het bedrag vergoed wat het goedkoopste medicijn kost, als je kind duurdere medicatie nodig heeft. Het overige bedrag moet je zelf betalen. Dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd. Om die kosten op te vangen kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Kijk daarvoor goed naar de kosten van deze extra verzekering en welke vergoeding je krijgt. Vaak is de verzekering duur, maar de medicijnen nog duurder. Dan loont een aanvullende zorgverzekering dus.

Let ook op medische selectie 

Soms stelt de zorgverzekeraar aanvullende voorwaarden. Het kan zijn dat er een medische selectie geldt. De verzekeraar wil dan dat je eerst een vragenlijst invult voor hij je accepteert als nieuwe klant. Eventueel kan de zorgverzekeraar je dan weigeren. Regel je zorgverzekering dus op tijd!

Naar je favoriete apotheek 

Let ook op de contractering met de apotheken door zorgverzekeraars. Wil je graag naar je favoriete apotheek blijven gaan? Zorg dan dat je even checkt of je zorgverzekeraar en je apotheek een contract met elkaar hebben afgesloten. Deze afspraken worden ieder jaar aangepast, dus ga er niet blind vanuit gaan dat de afspraken in 2018 hetzelfde zijn als in 2017.

Nawoord

Neem echt even de moeite om je zorgverzekering na te kijken! En de dingen die Suzanne noemt te controleren. Zo voorkom je later problemen.

Lees ook: Hoe voorkom je ADHD? , Geef me de 5 en Stilzitten als een kikker.

Heb jij een kind dat medicatie nodig heeft? Waar leg jij op m.b.t. je zorgverzekering?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Dat zijn hele goede tips voor diegene die er mee te men hebben. Het kiezen van een zorgverzekering is absoluut heel persoonlijk en bij elk gezin zou je er afzonderlijk naar meoten kijken

  2. Zeker als je al weet dat je bepaalde zorg / medicijnen nodig gaat hebben is het goed om er even bij stil te staan inderdaad. Maar sowieso is elk jaar kijken en vergelijken geen slecht idee 🙂

  3. Zeker als je al weet dat je bepaalde zorg / medicijnen nodig gaat hebben is het goed om er even bij stil te staan inderdaad. Maar sowieso is elk jaar kijken en vergelijken geen slecht idee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *