Mijn verhaal: Kirby

Kirby (21) kreeg met haar vriend Jeffrey (24) haar dochter Roxana (2,5) toen ze achttien was. Kirby werd zwanger in het laatste jaar van haar opleiding SWP4 Activiteitenbegeleiding, en samen besloten ze dat Kirby fulltime zou gaan moederen nadat ze haar diploma had behaald. Inmiddels is Kirby zwanger van hun tweede kindje. Jeffrey verdient de kost als cv monteur.

Wij vinden dat je je kinderen zelf moet opvoeden als dat financieel kan. Jeffrey kwam als eerste met het idee dat ik Thuisblijfmoeder zou worden. Zijn moeder was altijd thuis, en dat wilde hij ook voor zijn kind. Mijn moeder was ook thuisblijfmoeder, en ik heb daar ook goede herinneringen aan.

De omgeving reageerde positief en moedigde onze beslissing aan. Als Thuisblijfmoeder kun je je kinderen naar eigen idee opvoeden en voorbereiden op school. Mijn pedagogische achtergrond komt goed van pas!

Fulltime moederen is ook werk

Tegenwoordig wordt fulltime moederen beschouwd als 'niet werken'. Wat dat betreft zou ik zeggen: Dagje ruilen? Het is wel degelijk werk! Ik heb dan ook veel respect voor moeders die moeten werken en daarnaast een kind en huishouden hebben.

Soms wil mijn man wel huisman worden, maar als hij dan een dag heeft thuisgezeten met rotweer, en onze dochter binnen terwijl ze van buitenspelen houdt, dan wil hij niet zo graag meer. Als iemand mij vraagt: 'Wat doe je?' dan zeg ik ook gewoon dat ik fulltime moeder ben, want waarom zou ik me daar voor moeten schamen?!

Ik weet dat werkende moeders de term fulltime moeder soms vervelend vinden, omdat ze vinden dat zij ook fulltime moeder zijn, ook al werken ze buitenshuis. Misschien is thuisblijfmoeder dan wel beter. Als je buitenshuis werkt ben je moeder, maar niet opvoeder. Je geeft daar dan toch een deel van uit handen.

Een kind heeft vooral liefde nodig

Mensen die alleen maar werken zodat ze de kids zoveel mogelijk kunnen geven, vind ik niet goed bij hun hoofd! Ik merk dat onze dochter weinig nodig heeft om gelukkig te zijn. Aan essentiële dingen als eten, kleding en liefde onbreekt het haar niet, en materiele dingen heeft zij gewoon niet nodig. Ze speelt buiten en vermaakt zich prima met een veertje in het gras. Schommelen in de speeltuin, rennen in het gras dat zijn dingen die je een kind moet bieden, geen gameboy.

Het mooist aan het Thuisblijfmoederschap vind ik dat ik alles van heel dichtbij meemaak. Niemand hoeft mij te vertellen wat haar eerste woordje was, wanneer ze ging staan/lopen/fietsen etc. De grootste uitdaging is om tijd voor mezelf te vinden. Dat moet ik goed plannen. Gelukkig heb ik een heel netwerk van opa`s en oma`s die bereid zijn tot oppassen! Dat is een van de voordelen van jong moeder zijn, net als het feit dat ik relatief jong mijn handen weer vrij heb!

Toekomstmuziek

Als ons tweede kindje naar school gaat ga ik een baan zoeken waarbij ik onregelmatig kan werken. Zoals bijv. een contract van 24 uur, waarbij je dan bijv. vier uurtjes in de ochtend werkt. En als de kids acht en tien zijn, kunnen ze overblijven op school en zou ik meer kunnen gaan werken.

Ik kan sowieso niet stilzitten en met kinderen is dat geen probleem, maar als ze straks op school zitten, kan ik me niet alleen concentreren op een huishouden. Ik heb een uitdaging nodig, anders ga ik mij vervelen

Een dag uit mijn leven

Opstaan
Dochter uit bed halen
Ontbijten
Tv kijken, aankleden, buiten spelen.
Lunchen
Koken
Buiten spelen totdat mijn man thuiskomt
Samen eten
Soms nog weer naar buiten
Dochter douchen
Mijn man droogt haar af en doet haar pyjama aan.
Ik breng haar naar bed en lees haar voor.
Tv kijken of internetten
Slapen

Meer weten?

Bezoek hier Kirby's hyve.
( Hide )
 1. Ik ben het helemaal met je eens! Echt super dat er toch nog moeders zijn die er bewust voor kiezen om zelf hun kind op te voeden!

  Groetjes Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sinds 4 weken ben ik ook fulltime moeder (zit natuurlijk nog in mijn verlof) en moet zeggen dat ik het toch zwaarder vind dan een fulltime baan. Veel mensen onderschatten het merk ik wel. Wij hebben er ook bewust voor gekozen dat ik voorlopig thuis blijf om voor onze dochter te zorgen.

  Groetjes Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb er geen andere wooren voor!

  ik denk er precies het zelfde over.
  ook ik ben lekker thuis met mn dochtertje (18 maanden)
  je verveelt je geen moment.
  als ze slaapt, moet je snel t huishouden doen, zodat dat ook weer aan kant is. rust zit er niet bij :D
  er wordt idd veel te makkelijk over gedacht.
  mijn vriend deed er ook zo luchtig over.
  zo van: dat kan ik wel.
  ik ben toen een hele dag weggegaan.
  toen ik thuis kwam, was het 1 grote bende! ja zegt hij daar had ik geen tijd voor hoor hahahaha

  ook ik wil weer gaan werken als nathalia naar school gaat. van 9 tot 3 baan zodat ik wel thuis ben als ze uit school komt.
  duurt gelukkig nog heel lang hahaha
  tot die tijd ben ik lekker elke dag bij mn kleine (grote) meid!

  wijffie, van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! (wist ik nog helemaal niet :D)
  geniet lekker van het hummeltje in je buik en van rox :D

  xxx do

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo fijn om te horen dat er meer moeders zijn die het even belangrijk vinden om zelf hun kinderen, in ieder geval in de eerste belangrijke jaren, zelf op te voeden! Wel merk ik ook dat het belangrijk blijft om ook je eigen 'ziel' te voeden, door dingen voor je zelf ernaast te doen. Of dat nu 'werk' is of wat anders maakt niet uit. Ik denk dat onze maatschappij en de politiek nog te veel onderschat wat de gevolgen zullen zijn van het uitbesteden van de opvoeding en het zo weinig werkelijk contact maken met onze kinderen, als beide ouders buitenshuis werken.
  Veel geluk met je gezin!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo