Vraag: Moeder of koe?

Het Spaanse tijdschrift El Mundo zorgde voor ophef met het artikel 'Madre o vaca?' Hevig gehinderd door mijn gebrek aan kennis van de Spaanse taal, maar een eind op weg geholpen door de foto, werd het mij duidelijk dat dit artikel níet pro-borstvoeding is.

Het artikel zorgde dan ook voor heel wat commotie, en er werd zelfs een speciale Facebook groep opgericht om te protesteren.

Saillant detail is dat het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat Spaanse vaders net zoveel recht hebben op 'borstvoedingverlof' als vrouwen. Dankzij deze uitspraak mogen vaders nu ook twee keer per dag, maximaal een uur, hun werk verlaten, gedurende de eerste negen maanden van hun kind.

Het Hof verklaarde het "an unjustified discrimination on grounds of sex" als vaders dit niet ook mogen, ook al hebben ze geen borsten en dus geen borstvoeding!

Is dit nu die ultieme gelijkwaardigheid waar traditionele feministes voor vochten?

Het Spaanse artikel in pdf
( Hide )
 1. Als die vaders in die tijd hun kind voeden (met de fles dan), dan vindt ik het een hele goede regeling! Het kind krijgt voeding van een van de ouders, waarom zou dat steeds op de vrouw moeten neerkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja,geweldig om ook vaders borstvoedingsverlof te geven! Maar dat artikel ... ongegrijpelijk. Blijkbaar vinden sommige mensen dat je beter koemelk kan geven aan babies, dan ben je pas een koe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je het artikel leest blijkt dat dit een neutraal overzicht geeft van de standpunten pro en contra borstvoeding.
  De uitspraak van het hof is ook wel iets anders geformuleerd dan je uit de weergave hierboven zou verwachten:
  Not giving dads the same right as mums in this case "is liable to perpetuate a traditional distribution of the roles of men and women by keeping men in a role subsidiary to that of women in relation to the exercise of their parental duties,"
  Een standpunt waar me weinig op aan te merken lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. naja waar vind je zoiets?! hilarisch! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een onzin. Duidelijk geen flauw idee wat borstvoeding geven is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nooit zo goed begrepen waarom vrouwen zichzelf met koeien vergelijken als het op het voeden van het nageslacht neerkomt. Waarschijnlijk omdat we gewend zijn in onze cultuur om alleen melk van de koe te drinken.
  Maar ja, we zijn gewoon allemaal zoogdieren, er zijn er zoveel, dus wat er nu zo vreemd aan zou zijn je baby zelf te voeden? Ik vind persoonlijk vrouwen die zich een koe voelen vervreemd van hun natuur. Natuurlijk zijn mensen geen dieren, maar jeetje, die borsten zitten er niet voor niets. Je hoort ze toch ook niet jammeren over zich een beest voelen als ze zwanger zijn?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo