Leve de burgertrut

12.5.07
Ben jij blij om thuismoeder te zijn?

Meer vrouwen aan de top, carrière, ambities, vrouwen die het glazen plafond moeten doorbreken. Maar mag het ook een keertje anders? Wat is er mis mee om thuisblijfmoeder te zijn?

In de jaren zeventig stonden de feministen op de barricaden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Nu, anno 2007, heeft driekwart van de moeders een baan – zij het voornamelijk in deeltijd. En dat is nog steeds een doorn in het oog van een nieuwe generatie feministen. Heleen Mees, econoom, juriste en een van de vurigste pleitbezorgers van meer vrouwen aan de top, zou wil dolgraag dat vrouwen meer gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door de overheid, om op topposities te terecht te komen.

Leve de burgertrut

Maar niet iedere vrouw is hiervan gediend. Inmiddels is er een tegenbeweging op gang gekomen onder aanvoering van onder andere Fleur Jurgens. Zij schreef onlangs het vlammende betoog ‘Leve de burgertrut’, een pleidooi voor de niet-werkende moeder. Want zij is volgens de auteur de afgelopen dertig jaar miskend belachelijk gemaakt vanwege haar plichtsgevoel en onderdanigheid. Met haar boek wil ze het in haar ogen slechte imago van moederschap opkrikken. ’Ik wil laten zien hoe belangrijk het voor kinderen is om in een stabiel gezin op te groeien, met een moeder die veel tijd voor ze heeft en ze leert sociaal te zijn.’ zegt ze in een interview.

Bron: de Telegraaf, 5 december 2007

Klein baantje

Ook uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse moeders juist heel tevreden zijn met hun situatie: het anderhalfverdienersmodel, het Nederlands model waarbij de man fulltime werkt en de vrouw een klein baantje heeft zolang de kinderen klein zijn.

Geen opmerkingen

Fijn dat je wilt reageren!