Doe mij maar een portie Zweden, maar dan zonder babysabbatical

In eigen land krijgen Nederlandse vrouwen vaak een slechte pers. Overheid en traditionele feministes bestempelen ze als lui en ambitieloos. Maar volgens een recent onderzoek van het SCP blijkt dat Nederlandse vrouwen wel degelijk heel veel buitenshuis werken, zij het in deeltijd.

Nederlandse moeders met jonge kinderen hebben vaker een baan dan moeders in omliggende landen, zo blijkt uit het onderzoek. In Zweden bijvoorbeeld hebben vrouwen een jaar zwangerschapsverlof terwijl Nederlandse vrouwen al snel weer aan de slag gaan! Het verschil zit hem hier in dat Nederlandse moeders in deeltijd blijven werken, terwijl moeders in andere landen vervolgens weer fulltime aan de slag gaan.

Beatrijs Smulders' pleidooi voor een babysabbatical is dus feitelijk niets nieuws, want in Zweden hebben ze het ook. En is het niet juist Zweden dat keer op keer als voorbeeld voor Nederland wordt aangehaald?! Het is dan ook wonderlijk dat Beatrijs zoveel kritiek krijgt op haar voorstel, terwijl Zweden toch altijd wordt voorgehouden als het walhalla voor ouders. Blijkbaar wil de overheid alleen dat deel overnemen dat hen uitkomt, namelijk de volledige arbeidsparticipatie, maar dan zonder het babysabbatical.

Babysabbatical

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo