Momtourage

Er is weer een nieuw woord in Moederland: momtourage.

Iedere moeder moet een momtourage hebben vindt de community iVillage. Het woord momtourage is een samentrekking van 'entourage' en 'mom'. Een momtourage is een soort van ondersteuningsteam in je omgeving, waar je als moeder op terug kunt vallen als je het even niet meer weet. Waar je ervaringen kunt uitwisselen en zorgen kunt delen. Veel jonge moeders ervaren nu een isolement in de periode van zwangerschapsverlof: 'Iedereen is aan het werk!' is een veelgehoorde klacht. Een momtourage kan dan uitkomst bieden.

In zo'n momtourage zitten vaak je eigen moeder, vriendinnen met kinderen en ouders van vriendjes en vriendinnetjes.

Een goed voorbeeld van een momtourage is natuurlijk de zgn. Moedergroep. Je kunt ook zoeken op Vriendinnenonline.

Hoe ziet jouw momtourage er uit?
( Hide )
  1. Echte duurzame steun waarop je vertrouwen kunt bouw je niet gemakkelijk op in een maatschappij waar betaald werk voor moeders de norm is. Moederschapsverlofsverlof wordt gezien als een soort vakantie. Je zit wat koffie te drinken met de nieuwe vriendinnen uit je zwangerschapstijd en voor je het weet gaat de moedermelk in een flesje mee naar de creche en/of zit papa het toe te dienen.
    Nee, zo werkt een traditioneel systeem niet. Het gaat erom dat de moeder zich aan haar baby kan wijden terwijl anderen (oma's, andere moeders met oudere kinderen, vriendinnen) andere lasten tijdelijk van haar afnemen.
    Maar hoe harder de moeders terug naar hun werk lopen, hoe sneller dit soort maatschappij instort.
    Ik zie weinig hoop voor een maatschappij waarin de oudjes bij elkaar zitten in tehuizen, de kidneren in creches and na-schoolse opvang, de ouders op hun betaald werk. En wat voor werk doen al die moeders dan? Ze doen hoofdzakelijk, in een betaalde en professionele capaciteit, het soort werk dat oudere generaties deden in hun rol als moeders, vrouwen, dochters en pijlers van de maatschappij.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo