Beide ouders werken en zorgen: Femanisme

Roos Wouters (33) is moeder, politicologe en parttime werkzaam bij de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. In de herfst van 2007 werd ze gekozen tot aanvoerder van een New Girls Network (denktank), met als thema 'De emancipatie van het ouderschap'.

Roos wil dat beide ouders buitenshuis kunnen werken èn voor de kinderen zorgen, door meer parttime werkmogelijkheden voor zowel mannen als vrouwen. Daarvoor is volgens Roos een cultuuromslag nodig: de aanwezigheidscultuur moet veranderen in een prestatiecultuur. In de prestatiecultuur maakt het niet meer uit hoeveel je aanwezig bent, als je prestaties maar voldoen.


Overheidsbeleid gaat voorbij aan wens voor kind te zorgen

Roos hekelt het huidige overheidsbeleid dat met 'agressieve campagnes' vrouwen de arbeidsmarkt op wil duwen. De overheid gaat met dit beleid voorbij aan de natuurlijke wens van mensen voor hun kind te willen zorgen: '... ze vergeten dan even dat kinderen niet hetzelfde is het houden van kanariepietjes. Er komt meer bij kijken dan alleen het zorgen voor voer en water.' Ander citaat in dit verband: 'Als je iedere dag je kind om zes uur uit de crèche moet halen en je stopt het om zeven uur in bed dan kun je net zo goed het kind van de buren lenen.'

Femanisme

Roos vindt dat het feminisme moet moderniseren: het is volgens haar tijd voor het femanisme, waarbij mannen en vrouwen samen werken en zorgen.

Meer weten?

Artikel over femanisme in de de Pers

Leest het interview met Roos Wouters lezen in de J/M van mei 2008
( Hide )
 1. Het kan echt vanaf nu! Schooltijdbanen.nl

  Tijd voor schooltijdbanen.nl
  Eindelijk is het zover! Schooltijdbanen.nl is de nieuwe portal die kandidaten en werkgevers van flexibele en parttime banen bij elkaar brengt. Politiek al jaren een issue; Werkgever moet personeel vrijheid bieden; Nederland moet meer vrouwen aan het werk krijgen; Ouders willen flexibele werktijden; etcetera. Schooltijdbanen doeth et en laat onmiddellijk het belang en de vraag hiernaar zien. Oktober j.l. is de vernieuwde site live gegaan en met meer dan 1000 inschrijvingen (per dag) is de site al direct een groot succes.


  Schooltijdbanen.nl

  Schooltijdbanen is de vacatureportal voor flexibele parttime banen. Werkgevers krijgen veel openstaande vacatures niet ingevuld en ouders die tijdens schooluren gewoon thuis zijn willen maar wat graag die uren werken. Vanaf nu zijn combinaties tussen carriere en gezin heel goed mogelijk.
  Schooltijdbanen.nl is een organisatie die grootse plannen heeft om het aanbod van flexibele banen te bundelen met de behoefte aan parttime werk. Er staan al vele schooltijdbanen online. Als werkgevers en werknemers hun krachten bundelen laat schooltijdbanen.nl zien hoe Nederland aankijkt tegen de combinatie van werk en gezin.

  Initiatiefneemster

  Astrid Bontenbal spreekt uit ervaring. Na haar studie Vrijetijdswetenschappen in Tilburg was zij lange tijd werkzaam in de uitzendbranche waar zij werving en selectie deed voor dertigers en veertigers die hun volgende carrierestap wilden maken. Door de komst van 3 kinderen en de drukke aan van haar man stopte zij met werken.

  “Toen ik een jaar geleden speelde met de gedachte dat het toch mogelijk moet zijn te werken tijdens schooltijden van mijn kinderen had ik niet kunnen denken dat deze ambitie zo’n vlucht zou nemen. Schooltijdbanen.nl wordt geweldig ontvangen; door ouders die graag werk en gezin willen combineren, door de politiek en inmiddels ook door heel veel werkgevers in verschillende branches. Graag willen we door middel van deze site aantonen dat Nederland er klaar voor is. Het is tijd voor schooltijdbanen!”

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo