Politieke logica

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) vindt dat de overheid 'tegenstrijdige signalen uitzendt' naar jonge gezinnen met kinderen. Enerzijds wil het kabinet dat iedereen buitenshuis werkt, anderzijds willen ze dat het makkelijker wordt een gezin te stichten.

Rouvoets oplossing is 'voltijd min' stimuleren. 'Voltijd-min' is een variant op de 'deeltijd-plus' banen van vrouwen en houdt in dat jonge vaders meer tijd met hun gezin gaan doorbrengen.

Dus terwijl vrouwen gestimuleerd worden minder tijd met hun kinderen door te brengen, worden mannen juist gestimuleerd meer tijd met hun kinderen door te brengen.

Lees hier het hele artikel in de NRC.
( Hide )
 1. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, wat Rouvoet wil, als het in de praktijk dan ook maar uitvoerbaar zou zijn.
  Er rijzen namelijk problemen bij ouderschapsverlof voor vaders.
  Ten eerste zijn er de vaders zelf, van wie een groot deel eigenlijk helemaal geen zín heeft om thuis voor de kinderen te zorgen. Hoeveel mannen vluchten niet in hun werk als er een baby geboren is, lopen trots met fotootjes rond van hun kersverse kroost maar staan niet te springen om aan het einde van de dag naar huis te gaan, waar ze niet zelden steviger moeten aanpoten dan ze die dag tot nu toe hebben gedaan?
  Hoeveel mannen combineren net als hun vrouw de kinderverzorging met de huishouding? Vele moeders die thuiskwamen na een dagje uit, troffen een huis aan die de vergelijking met een vuilnisbelt moeiteloos kon doorstaan. Dan was vader gezellig eropuit met de kinderen geweest, maar had de afwas laten staan, de was laten liggen en de rest voor het gemak ook maar genegeerd. Het is een bekend gegeven dat vrouwen op de dagen dat ze zelf voor de kinderen zorgen, het leeuwedeel van, zo niet het héle huishouden nog moeten doen terwijl papa er voor de leuke dingen is.
  Mijn man had een jaar lang elke woensdag ouderschapsverlof. Dat besteedde hij aan uitslapen, computeren, drie uur lang het oud papier wegbrengen, twee uur de auto wassen en sociale activiteiten ( "verplichtingen")buiten de deur. Ik had eigenlijk liever dat hij dan maar die dag op kantoor bleef, want hij zat de orde in ruimte en tijd hopeloos in de weg.
  Me dunkt dat mijn man geen uniek exemplaar is.
  Andere problemen doen zich voor als de jonge moeder borstvoeding geeft en deze dag in de week op de betaalde werkvloer zou moeten terugkeren (want wat de moeder dan precies moet gaan doen als vader thuis is, wordt me nog niet helemaal duidelijk). Kolven lukt niet bij iedereen. Niet alle baby's wíllen ook een flesje moedermelk maar worden uitsluitend enthousiast voor een 'live'-voeding. Er zijn nu al zoveel moeders die dan maar op flesvoeding overgaan, terwijl deze overheid juist ook het geven van borstvoeding wil stimuleren.

  Ik kan nog meer argumenten aandragen, maar waar het op neerkomt is deze: Vaders kúnnen weliswaar heel veel doen naast de borstvoeding, maar wíllen ze het ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwartkijker, je kijkt niet zwart, maar helder wit!
  Ik hoop toch zo ontzettend dat het allemaal een keer stopt, dat geduw en getrek om maar te moeten gaan werken terwijl je als vrouw zo graag bij je kinderen wilt zijn! Dag in dag uit! Wat heerlijk dat je op de bank kunt neerploffen om je baby de borst te geven wanneer hij/zij daarom vraagt.
  Ik ben volmaakt tevreden in mijn rol als huisvrouw en moeder van mijn kinderen, ja, ik ben een echte HUISVROUW. Ik ben graag thuis en verzorg ons huis met veel liefde en zorg en geniet van de momenten met mijn kinderen.
  Voordat ik afdwaal, ik denk het eerlijk gezegd ook, mannen gaan toch voor het merendeel liever naar hun werk BUITENSHUIS!
  Rouvoetje toch, dit is toch geen oplossing, ook al mogen mannen van mij gerust ouderschapsverlof hoor, prima zelfs. Maar de meesten zitten er denk ik niet op te wachten omdat ze toch vaak uit hun werkritme zijn en ook niet alle collega's daarop zitten te wachten. Dit komt al veel voor in Scandinavie, waar vrouwen en mannen lang thuis mogen blijven als er een baby is gekomen, maar velen toch een druk ervaren omdat ze uit het 'systeem' zijn op hun werk, wat weer veel inwerktijd kost.
  Misschien moeten we maar weer een crisis krijgen, waarbij wordt beweerd dat vrouwen de banen van de mannen inpikken en ze dan weer thuis mogen/moeten blijven...of kijk ik nu zwart ;-)!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo