Vrouwen moeten anders gaan denken en kiezen

De meeste vrouwen (met en zonder kinderen) die in deeltijd werken geven aan daar zelf voor gekozen te hebben. Zij willen niet voltijds werken om zo meer tijd over te houden voor hun huishouden, hun kinderen, of voor zichzelf, hun hobby’s en sociale contacten.

Deze keuze hangt vooral samen met de opvattingen over werk en inkomen van vrouwen. Kinderen zijn geen doorslaggevende reden. Dit blijkt uit onderzoek van het SCP.

Plassterk (minister van emancipatie) en Dijkstra (voorzitter Taskforce Plus) zijn 'not amused'.

Meer...
( Hide )
 1. Een sombere conclusie na al het werk dat er door femisitische organisaties is verricht: draaide de strijd niet van meet af aan om het recht van vrouwen zelf te bepalen hoe ze hun leven wilden inrichten, in plaats van dat door vaders en echtgenoten te laten bepalen?
  Nu zijn we eindelijk zover, en nu gaat de overheid bepalen hoe we ons leven zouden moeten inrichten. Eerst moesten we het huishouden prioriteit geven, toen de opvoeding en nu? De schatkist?
  Ik vind het zo hypocriet om te schermen met het idee dat we moeten betalen voor de oudedagsvoorziening van de bejaarden van nu, bij voorbeeld. Veel vrouwen besteden de tijd die ze door deeltijdwerk overhouden, nu al aan de zorg voor bejaarde ouders. Is het beter om fulltime te werken, zodat we wildvreemde bejaarden kunnen financiweren maar de tijd ontberen voor onze eigen ouders te zorgen?
  Is het beter belasting af te dragen om in goede kinderopvang te voorzien zonder de opvoeding van onze eigen kinderen de kwaliteit te geven die het nodig heeft?
  En wat wordt er toch een toon gezet over dat arme manvolk, wat wél fulltime werkt? Ik ken veel mannen die parttime werken en de meeste daarvan wíllen helemaal niet minder werken. Hooguit wat eerder met pensioen, om nog in gezondheid te kunnen reizen.
  Moe word ik ervan, zoals er altijd word getrokken aan het keuzerecht van vrouwen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat over twintig jaar een modaal inkomen uit 74 uur per week moet bestaan; de hele economie zou daardoor zó kromgroeien dat er tegen die tijd niets meer te kiezen valt; torenhoge prijzen voor koopwoningen, hoge huren, verplichte kinderopvang; is dát wat de emancipatiebeweging voor ogen stond toen ze doelde op bevrijding?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo