Gebrek aan mannelijke voorbeelden in opvoeding

De crèche is gemeengoed geworden, en steeds meer kinderen brengen er hun vroegste levensjaren door. Campagnes als 'Kinderopvang, dat gun je ieder kind,' lijken zelfs te impliceren dat je je kind zelfs tekort doet als je het fulltime wilt verzorgen en opvoeden. Maar er is één ding waar de crèche net zo in te kort schiet als thuisblijfmoeders: mannelijke rolmodellen!*

Doordat crèches vooral door vrouwen worden bevolkt krijgen 'kinderen zo toch weer het idee dat alleen de vrouw verzorgende taken heeft,' aldus filosoof Joachim Duyndam en auteur van 'Twaalf vaders'.

Kerngezin niet 'natuurlijk'

Volgens hem is het kerngezin, vader-moeder-kinderen, niet 'natuurlijk' maar een romantisch ideaal uit de jaren vijftig. Voor die tijd werden kinderen opgevoed door meerdere personen, waaronder grootouders die vaak in de buurt woonden. Zo kregen kinderen te maken met zowel mannelijke als vrouwelijke opvoeders.

De crèche doorbreekt weliswaar de 'onnatuurlijke' situatie waarin een kind alleen door de (thuisblijf)moeder wordt opgevoed maar biedt eenzijdige, vrouwelijke rolmodellen.

Daarom pleit Duyndam voor meer mannelijke crèchemedewerkers. En als Thuisblijfmoeder kun je je aan het eind van de dag dus gerust terugtrekken zodat je man de kinderen kan laten zien hoe mannen dingen doen!

*Hetzelfde fenomeen doet zich voor in het onderwijs, en staat daar bekend als de 'feminisering van het onderwijs'.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo