Wat voor leven wens jij voor je dochter?

India Knight, moeder van drie kinderen en columniste voor The Sunday Times, stelde haar vriendinnen de volgende vraag: 'Hoop je dat je dochter hetzelfde leven krijgt als jij?'

Tot haar verbazing blijken steeds meer moeders deze vraag met een resoluut 'Nee' te antwoorden. Na jaren vrouwenemancipatie is niet zozeer het glazen plafond aan scherven als wel de dromen van buitenshuis werkende moeders.

Zoals een werkende moeder zei: 'Toen mijn dochter klein was dachten haar klasgenootjes dat de oppas haar moeder was. Ik ging naar de kerstvoorstelling en ze vroegen: 'Wie ben jij?' Het zou behoorlijk vreemd zijn dat te wensen voor mijn eigen kind.'

Onder de Thuisblijfmoeders is het íetsje beter: 'Ik hoop dat ze net zo veel tijd met haar kinderen doorbrengt als ik, zei één thuisblijfmoeder, ' maar ik wil liever niet dat ze zich midden in de nacht in paniek afvraagt wat er in vredesnaam met haar hersenen, haar leven, haar ambitities en dromen is gebeurd.'

Erin Pizzey, een voorvechtster van de Engelse vrouwenemancipatie van het eerste uur, vindt dat de moeizaam verworven keuzevrijheid gevangenen heeft gemaakt van vrouwen. Het grote plan dat mannen vrouwen gelijk zouden zijn werkte niet omdat het geen rekening hielp met het moederschap en de daaruit volgende emotionele en praktische consequenties.

India Knight concludeert dat de mythe dat je alles tegelijkertijd kunt hebben niet meer is dan dat: een mythe. Welke keuze je ook maakt: fulltime werken, parttime werken, of fulltime moederen er hangt een prijskaartje aan.

Aan jou de taak te beantwoorden op de prijs aanvaardbaar is, en hem in te calculeren.

De documentaire 'The trouble with working women' waarnaar India Knight refereert werd uitgezonden op 18 en 19 mei 2009, en is helaas alleen in Engeland online te bekijken.

Lees hier het hele artikel!

Wat wens jij voor jouw dochter?
( Hide )
  1. Ik wens dat mijn dochter trouw is aan haar zelf, haar hart volgt en de dromen van haar ziel waarmaakt. Dat ze het goede kiest te doen en in opstand komt tegen hetgeen slecht is. Ik wens dat zij bijdraagt aan een betere leefwereld voor de mens en de natuur, wetende dat we hierin een klein percentage zijn op wereldwijd niveau.. hoop ik dat ze de kracht vindt om hier altijd voor te blijven leven. Wees een bron van inspiratie voor hen die niet zo goed weten wat ze moeten en kunnen doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo