Moeders moeten eerste twee jaar thuisblijven

'Ga de eerste twee jaar niet buitenshuis werken, als je een gelukkige baby wilt,' dat zegt Dr. Yehudi Gordon. Hij baseert deze stelling op zijn dertig jaar ervaring als gynaecoloog in de wereld van het prille moederschap.

Als baby's zich niet veilig voelen, leidt dat op latere leeftijd tot stress, slapeloosheid, paniekaanvallen e.d. Uit onderzoek is gebleken dat baby's die vroeg van hun moeders worden gescheiden stresshormonen produceren. Dr. Yehydi Gordons ideaal is daarom dat moeders twee jaar thuisblijven bij de baby. De rol van de vader is ook belangrijk, maar in het eerste jaar vooral als ondersteuner.

Met zijn adviezen om de baby bij je in bed te nemen, of in ieder geval bij je op de kamer te houden, doet zijn aanpak denken aan Attachment Parenting, in Nederland bekend als Natuurlijk Ouderschap.

Dr. Yehudi Gordon is een van de initiatiefnemers van Babiesknow, een progamma dat zich inzet voor het belang van hechten.
( Hide )
  1. Een steun in de rug, voor alle moeders die er voor hebben gekozen om er zo veel mogelijk voor hun kind te zijn en zonodig alle creativiteit, zelfreflexiviteit en onbaatzuchtigheid in zichzelf hebben moeten aanspreken om dit op een gelukkige manier te kunnen doen. Als ik puur af ga op mijn gevoel en even niet op de heersende trend in de maatschappij, dan kloppen zijn uitspraken helemaal. In deze tijd zal het echter wel veel verontwaardiging oproepen, omdat het alle schuldgevoelens van buitenshuis werkende moeders aanwakkert. En dat lijkt mij ook niet de bedoeling. Wel draagt het bij aan het waarde toekennen aan het thuisblijfmoederschap en dat mag in deze tijd wat mij betreft wel wat vaker gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Hongarije, waar ik vandaan kom, krijgen (of kregen? dankzij de nieuwe maatregelen van de zittende regering...) moeders de kans om de eerste drie jaren van hun kind thuis te blijven en ze krijgen 50-70% van hun laatste salaris doorbetaald als ouderschapsuitkering. Hun baan moet behouden worden en na terugkeer hebben ze een half jaar beschermd status. Een voorbeeld voor de hele EU, vind ik. Ook al kies ik zelf liever voor thuisblijven.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo