Niets meer te wensen, en toch ongelukkig?

De paradox van het vrouwelijk welbevinden

Objectief gezien is het leven van vrouwen de laatste 35 jaar alleen maar beter geworden. Voorbehoedsmiddelen hebben ervoor gezorgd dat we onze vruchtbaarheid kunnen controleren, we kunnen elke opleiding doen die we maar wensen en banen kiezen die vroeger alleen voor mannen waren. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mannen meer zijn gaan zorgen en meer huishoudelijke taken overnemen. Wat wil een vrouw nog meer?!

Toch zijn vrouwen tegenwoordig ongelukkiger, ongeacht hun leeftijd, relatie, baan of vruchtbaarheid!

Dit concluderen Betsey Stevenson en Justin Wolfers van de University of Pennsylvania. Sterker nog: in de jaren zeventig waren vrouwen gelukkiger dan mannen, maar nu is het omgekeerde het geval!

Hoe kan dat?

Stevenson en Wolfers opperen de volgende verklaringen:

  1. Vrouwen zijn er weliswaar op vooruit gegaan, maar andere sociaal-economische factoren hebben vrouwen minder gelukkig gemaakt. Denk aan minder contacten in de buurt en meer stress.
  2. Doordat vrouwen veel meer mogelijkheden hebben gekregen is het maar de vraag of je nog wel hetzelfde meet. Als je vroeger aan een vrouw vroeg of ze gelukkig was, koppelde ze dat enkel aan 'tevredenheid over haar leven thuis'. Maar nu denken vrouwen wellicht aan tevredenheid over hun baan, hun leven thuis, hun relatie met hun partner. Doordat de hedendaagse vrouw haar geluk dus op veel meer gebieden zoekt kan haar gemiddelde geluksgevoel lager uitvallen.
  3. Vrouwen zijn nu gewoon eerlijker, en geven minder sociaal wenselijke antwoorden dan de vrouwen uit de jaren zeventig, en daardoor lijken ze ongelukkiger.
  4. Het is allemaal de schuld van het feminisme: doordat vrouwen zoveel meer mogelijkheden hebben gekregen is hun leven gecompliceerder geworden. Vrouwen krijgen daardoor eerder het gevoel dat ze het niet goed doen of te kort schieten

Neil Lyndon, schrijver van het boek 'No more sex war' vindt het gerechtigheid. Vrouwen mogen nu alles wat mannen mogen en krijgen dus ook de problemen van mannen er bij. Vrouwen hebben zich volgens hem in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd waar ze pas weer uit komen als ook de problemen waar mannen tegenaan lopen worden aangepakt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *