Huishoudelijke klussen en de zin van het leven

door Anoeska van Essen Misschien hebben veel mensen wel een hekel aan het huishouden omdat sommige klusjes zo ontzettend stom zijn.Dit bedacht ik terwijl ik bezig was met een cocktailprikker aangekoekte pluizen uit het rooster van de wasdroger te halen. Niet dat een cocktailprikker daar zo supergoed voor werkt, maar beter dan een oude tandenborstel en zeker beter dan het borsteltje van de stofzuiger is mijn ervaring (ik hou me aanbevolen voor tips voor het gouden instrument voor deze klus).

Terwijl je dan zo bezig bent met een tijdrovend karwei waarvoor niemand je gaat bedanken - "Wauw, mama, wat is de binnenkant van de wasdroger mooi schoon!" , hoor je 'm al? - maar dat toch moet gebeuren (rampscenario: de droger vliegt in brand en het huis brand af, gezin komt jammerlijk om in de vlammen en hoofdschuddend stelt men vast dat dit toch niet had hoeven gebeuren als moeder maar de wasdroger had onderhouden zoals in de gebruiksaanwijzing staat) dwalen je gedachten vanzelf af. En nog verder af. Voordat je het weet duikt daar de zin van het bestaan in het algemeen en je eigen bestaan in het bijzonder op, en daar word ik meestal niet vrolijker van.

Nu weet ik wel dat ik niet de meest luchtige persoon op aarde ben, maar toch denk ik dat als ik daar last van heb, er waarschijnlijk meer mensen last van hebben. Van dat je gaat nadenken tijdens domme klusjes bedoel ik, en dat je daar dan wat somber van kan worden. Daarom heb ik nu even pauze genomen om het van me af te schrijven. Dat helpt altijd goed, helemaal als je bedenkt dat anderen zich misschien in jouw ellende zullen herkennen. Gedeelde smart is halve smart, toch?

Straks ga ik weer verder maar dan ga ik niet meer nadenken. Dan ga ik lekker zingen. Schijnt ook heel goed te zijn voor de doorbloeding van allerlei innerlijk organen trouwens, zingen. Je kunt er in ieder geval niet bij nadenken en je wordt er vrolijk van. En als ik klaar ben roep ik man en kinderen om te komen juichen voor mijn werk. Zo, ik ga weer aan de slag. Bedankt voor het luisteren.


N.B. Een schoonmaakmiddel dat bekend staat om zijn ontvettende werking is Dasty van de Wibra.

( Hide )
 1. Haha, wat herkenbaar! Ik zou ook wel wat luchtiger willen zijn, om dit soort klussen wat makkelijker te doorstaan, en te accepteren, zonder af te dwalen naar de zin van het leven. Gewoon maar erkennen dat de zin van ons leven heus niet in deze klussen schuilt, dat ze ook echt stom zijn, en dat ze nou eenmaal een randverschijnsel zijn bij de taak waarin de zin van ons bestaan wel schuilt? We hoeven ze toch ook niet leuk te vinden? Mm, het blijft moeilijk....Aan de andere kant blijk ik juist door het oplossen van dit soort klussen wel een stuk inventiever te zijn dan dat ik ooit had gedacht en daarom kan ik dan in ieder geval mijzelf weer spontaan meer gaan waarderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal goed. Het huishouden is niet meer dan een noodzakelijk kwaad. Mijn hobby zal het in ieder geval nooit worden. Niet de tekst die een dame behoort te zeggen natuurlijk. Maar dan maar geen dame. Ik doe het hoognodige en geniet verder zoveel mogelijk van mijn leventje.
  Overigens wel een goede tip die tandenstoker. Laatst bedacht ik me ook dat dit eens moest en haalde mijn vingers open aan de mesjes van de droger. Op zulke moment geniet je van je huishouden....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. karweitjes die geen intellectuele betrokkenheid vereisen zie ik altijd als een soort meditatie-in-beweging, een manier om rust in mijn hoofd te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo