Nederlandse moeder heeft het voor het kiezen

Het leven van de Nederlandse moeder lijkt wel een Smörgasbord wat betreft keuzemogelijkheden hoe ze haar leven wil leiden!

In Elsevier nummer 36 van dit jaar, zetten Robert Stiphout en Liesbeth Wytzes de keuzemogelijkheden op een rij. Hoewel het artikel erg stereotyperend van start gaat is de algehele teneur positief: Nederlandse vrouwen hebben keuzemogelijkheden waar hun partner jaloers op is!

Uit het artikel:

'Snel in 'iets makkelijks' geschoten thuisblijfmoeders kletsen nog wat na bij hun (bak)fietsen. Werkende mama's opgemaakt en representatief gekleed, springen in hun lease-diesel of op hun stoere 'stadsfiets'. De übermoeder wandelt met de juf de school in om voor te lezen of te helpen ontluizen. Opvallende afwezige is de carrièremoeder. Die zit in mantelpak al op kantoor. De oppas, of papa heeft het kroost afgezet.'

Doorsneemoeder 42%
Tijdelijk gestopt met werken of geminderd. Werkt twee of drie dagen per week

Thuisblijfmoeder 26%
Houdt opvoeding graag in eigen hand en regelt het huishouden.
N.B. dit cijfer is aanzienlijk hoger dan de 10% vrouwen die stopten met hun baan na de geboorte van hun eerste kind.van het CBS. Blijkbaar kiezen er laten meer vrouwen voor fulltime moederen.

Woensdagmoeder 15%
Werkt vier dagen, woendag of vrijdag niet. Wil dolgraag carrière maken maar niet ten koste van gezin

Single moeder 13%
Wilde eerst carrière of miste geschikte man. Kiest heel bewust voor kinderen

Supermoeder 11%
Forste baan, groot gezin, huishouden en vrienschappen in perfecte balans

Carrièremoeder 10%
werkt minstens fulltime, heel ambitieus. Besteedt kinderen uit aan partner, ouers of professionals als au pairs, nanny's of oppas

Hippe moeder 10%
Voelt jong en kleed zich ook zo. Leidt voor zover mogelijk hetzelfde leven als voor het moederschap. 10%

Ubermoeder
Bijzondere vorm van de Thuisblijfmoeder die ook buiten gezin moedert en vrijwilligerswerk doet. Huis is pleisterplaats voor alle kinderen.

De algehele teneur van het artikel is dat het uitstekend gaat met de Nederlandse moeders, en dat ze goed weten wat ze willen, en hun leven daarnaar inrichten!

Doe mee aan onze poll!

Doe mee aan onze poll en vul in welk moedertype het meest met jou overeen komt!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Euhmmm,
    Kan ik ook meerdere aankruisen?
    Ik ben namelijk een hippe doorsnee moeder die het liefst thuis is bij haar kinderen maar die wel twee dagen moet werken en carriere wil ik ook graag en iedereen is bij ons welkom..duss welke???Beetje stereotyp maar ik kies dan maar doorsnee
    groetjes mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *