Carrière of kinderen: allebei kan niet

Terwijl Roos Wouters er nog voor pleit dat vrouwen zowel een succesvolle carrière als een gezinsleven moeten hebben, klinkt in Engeland een ander geluid.

'The truth is that modern women can't have it all. They may succeed in their careers and they may succeed as mothers, but to do both at the same time? No, that is not possible without making huge sacrifices which many will find simply too much.'


Jill Berry, directrice van een privéschool, en voorzitter van de Girls' School Association, zegt dat het de meeste vrouwen gewoonweg niet lukt om alle ballen in de lucht te houden. 'Vrouwen moeten het zichzelf niet kwalijk nemen als het niet lukt om carrière en moederschap succesvol te combineren.'

Sterker nog, volgens Jill Berry is het teken van realiteitszin om te erkennen dat je niet alles tegelijk kunt doen. De laatste tijd heeft de maatschappij vrouwen de boodschap gegeven dat ze 'alles kunnen hebben', maar dat is een veel te simplistische kijk op de werkelijkheid.

'We need to tell today's young women that there is absolutely no shame in stepping off the career ladder to bring up children. Women should be the best they can, but being the best chief executive and the best mother at the same time is unrealistic.'

Het artikel in de Dailymail.co.uk
( Hide )
 1. Ik heb het hier nu al met mijn dochter over, ze is bijna 14 jaar en het is een leuk onderwerp van gesprek, soms samen met haar vriendinnen.
  Veel van haar vriendinnen hebben werkende ouders in hoge beroepen ( cardioloog, oncoloog, bedrijfsleven ) en ze klagen dat papa alweer de hele week in Duitsland is of dat mama alweer naar Amerika is. De meeste ouders van deze kinderen hebben een vaste huishoudster/oppas die alle taken opzich nemen, ook wat schoolactiviteiten betreft.
  Vaak heb ik het gevoel 'ik doe iets niet goed', maar als ik dan mijn opgeruimd huis zie, de zelfgemaakte erwtensoep ruik, en tijd heb om de eerste galajurk te kopen samen met mijn dochter ( en haar vriendinnen...), dan prijs ik mezelf heel gelukkig, ook al staat er geen auto voor de deur en is het huis gehuurd :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben zo blij met dit stukje. Ik kan ook niet meer dan ik nu doe. O ja, ik zal ongetwijfeld nog meer kunnen, maar dan komt de burn-out ook om de hoek kijken.
  Mijn gezin, mijn werk als Overblijfkracht op 2 basisscholen, dat is voor mij genoeg, want er blijft nog zovéél over, toch! Al die onverwachte dingen, ze zijn er mateloos veel.
  Bedankt voor het plaatsen van dit stukje, Nicole!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. er zijn veel vrouwen die de keus niet eens kunnen maken door kinderloosheid..gunnen wij hen niet de troost van een (top)carriere?! bedankt Tineke..als voltijds, door rechter na echtscheiding tot deeltijdmoeder gebombardeerde, moest ik toch zeker tot voor kort; alle 'klusjes' met de kinderen opknappen; hele werkdagen ad rand vh zwembad en vele sos momenten en nog steeds troubleshooter. Trouwens,het gaat alsmaar over of de moeders het aankunnen; moeten we er niet vanuit gaan hoe de kinderen het vinden/eronder zijn?! Ze leren niet over het leven op school behalve overleven in n groep van meer dan 12 pers. immers (prof.P.Vroon) en ze leren juist ook van onze negatieve momenten en hoe we die aanpakken zoveel..OPVOEDEN IS GEEN BIJBAANTJE (excuses voor de kapitalen, het gaat mij zo aan het hart)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ligt er aan wat je graag wilt. Ik ben iemand die graag zelf voor mijn kinderen zorgt en de combinatie met een baan met grote verantwoordelijkheid viel mij hierdoor te zwaar. Denk bijvoorbeeld in mijn geval aan s'avonds en in de weekenden werken, de verantwoordelijkheid voor 160 clienten dragen en thuis s'nachts borstvoeding geven en s'ochtends weer bij school staan...
  Hierdoor heb ik de keus gemaakt lager op de ladder te gaan staan. Niet iedereen begrijpt dat. Zonde van mijn opleiding? Maar who cares? Het gaat om mij en ik kan alles nu beter (en gezonder) voor mezelf in balans houden. Dan maar niet wat er van je verwacht wordt en een gelukkig mens...

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo