Ouders moeten regie weer in handen nemen!

Ouders moeten zich als de volwassene opstellen naar hun kind toe, en niet als een vriendje of vriendinnetje.

Ze moeten hun wijsheid en levenservaring gebruiken om hun kinderen te begeleiden en niet eeuwig jong willen blijven. Dat vindt Martijn Lampert, een van de schrijvers van het boek De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders. Maar volgens hem willen ouders het 'vooral tof hebben met hun kinderen.'

Het gevolg van zelf 'jong en mooi' willen blijven is dat steeds meer opvoeders hun kinderen niet meer onder controle krijgen. En dat leidt tot problemen als schooluitval, schulden, obesitas, alcoholmisbruik en publieke agressie. Individualisme en hedonisme vieren hoogtij.

Artikel in de Trouw
( Hide )
 1. Leuk bericht in combinatie met een bericht dat ik van de week las over kinderen met 2 jaar al op de basisschool toe gaan laten en de kinderen daar van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig houden. En dan Mirjam die zelf de educatie van haar kinderen op zich wil nemen, maar als een ouder die verantwoordelijkheid wilt ze die alleen kunnen krijgen wanneer ze geloofsovertuiging als reden opgeven...
  Waarom heb ik het gevoel dat ouders steeds meer verantwoordelijkheden uit handen genomen wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn de kinderen die de prijs betalen voor de "vrijheid" van de volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ouder/verzorger moeten we met elkaar meer tijd vrij maken om liefdevol naar onze kinderen te luisteren. Openheid, eerlijkheid, vrijheid van meningsuiting binnen in een gezin daar kunnen kinderen iets mee.Geef het kind vertrouwen, en laat ze vrij om dingen te doen. Van fouten leren grote mensen maar zeker ook kinderen. Geef ze die kans om ook fouten te mogen maken. En leg de lat niet zo hoog, want ieder mens is UNIEK!
  Liefs Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het mij vraagt, moeten ouders er om te beginnen veel meer ZIJN voor hun kinderen. En dan bedoel ik gewoon met lijf en geest aanwezig zijn, volle aandacht hebben voor hun kinderen en zich echt inleven. Dat is wat ik erg mis bij ouders die allebei werken en praten over hun "quality time".

  Ze bedoelen daar eigenlijk mee dat dat de enige geplande tijd is die papa of mama er voor de kinderen is. Zelf ben ik thuisblijfmoeder (voltijds moeder) en ik ben er ALTIJD voor mijn kinderen. Kinderen hebben behoefte aan aandacht en knuffels, samen spelen of troost... en wanneer ze die behoefte hebben, laat zich niet sturen door de agenda van de ouders.
  Ik krijg vaak te horen "Jij hebt toch een goede opleiding, waarom ga je dan thuiszitten ?!?", wat me erg steekt. Alsof je niet-goed-wijs bent om er voor je kinderen te willen zijn.
  Tegelijk geven die gesjeesde van-werk-naar-creche-naar-huis moeders me complimenten dat mijn kinderen alledrie zo tevreden en rustig zijn... en ze snappen maar niet hoe dat komt...
  Dus mijn advies zou zijn: spendeer eens wat meer tijd met je kinderen en denk eens serieus na over het voltijds moederschap !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en verder...
  Ouders stellen zich vaak op als 'vriendje' of 'vriendinnetje' omdat ze zich schuldig voelen dat ze zo weinig tijd met hun kinderen spenderen. In de weinige tijd die ze delen, worden de kinderen vooral verwend en veel minder opgevoed.

  De balans is zoek.

  Als je genoeg tijd met je kinderen doorbrengt (liefst vader of moeder voltijds), zal het je ook veel minder moeilijk vallen om ze ook op te voeden, ipv samen alleen maar leuke dingen te doen als speelkameraadje. Dan heb je ook de tijd om je levenswijsheid te delen, ipv alleen de smarties. ;-)

  Een voltijds-ouder is in alle opzichten beter voor je kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo