Gedraag je naar je leeftijd

Ouders van nu willen zo lang mogelijk jong zijn en blijven. Dat is nieuw, want twee generaties terug, gedroeg je je echt anders als je de veertig gepasseerd was.

Doordat ouders zich opstellen als vriend of vriendinnetje, worden normen en waarden onvoldoende overgedragen op kinderen.

Ik moest meteen denken aan Madonna die dezelfde kleding draagt als haar dochter, of Patricia Paay die letterlijk met de billen bloot gaat in de Playboy.

Volgens Martijn Lampert en Frits Spangenberg kan dit een sociale tijdbom worden. De maatschappij is al aan het verhufteren, en als jongeren van hun ouders niet leren hoe ze zich moeten gedragen, wordt dit alleen maar erger.

Hier onder een interview met de heren Lampert en Spangenberg.
( Hide )
 1. Een verontrustend beeld wordt hier geschetst, dit proces is al járen aan de gang. Hoe kan deze tendens worden stopgezet? Zorgelijk!

  Zelf werk ik in het onderwijs en krijg ik dagelijks te maken maken met (jonge!) kinderen die geen 'nee' accepteren. Integendeel: je mag blij zijn als je geen grote mond terugkrijgt.

  De ouders roepen: 'Treed harder op!'. Maar voeg je de daad bij het woord (en ik ben echt geen tiran!), dan staan ze nog dezelfde dag in je klaslokaal te tetteren dat hun hypergeplande en ultraverwende kind/prins(es) te hard wordt aangepakt.

  In hun ogen zijn het altijd 'de anderen' die de onrust veroorzaken, want ze zijn blind voor het ongewenste gedrag van hun eigen kind.

  De kinderen die 'alstublieft' zeggen of om iets komen vragen ipv het gelijk van mijn bureau te pakken, zijn een zeldzaamheid. Hoe vaak ik in gesprek met anderen (collega's/ouders)wel niet wordt onderbroken door leerlingen. Ze stampvoeten nog net niet als ik zeg dat ze op hun beurt moeten wachten. Sorry hoor, maar dat hoefde ik écht niet te proberen op school 'vroeger'.

  De verhuftering wordt er met de paplepel ingegoten...

  Het ergste is het voor de kinderen, zij zullen later de consequenties van hun gedrag aan den lijve ondervinden.
  Wie geeft ze houvast en structuur, die je zo nodig hebt om straks met de tegenslagen van het leven te kunnen omgaan?

  Maar ook de maatschappij wordt straks opgezadeld met een gefrustreerde generatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat herken ik ook wel hoor! Ik ben het eens met de vorige commentator. Gelukkig heb ik bedeesde en beleefde kinderen, maar die sneeuwen ook onder bij de anderen met een grote mond.
  Het is helaas zo dat ouders er trots op zijn dat hun kinderen 'voor zichzelf opkomen'. Maar ik denk dat ze geen grip hebben op hun kindertjes en dat ze daarom maar accepteren wat die kindertjes uitspoken...
  Oproep aan alle mensen; sta niet altijd op je strepen, accepteer je ongelijk en trek niet altijd je mond open. Hou de in, accepteer, vooral als er kinderen in de buurt zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kinderen hebben leiding nodig, en schreeuwen met grote monden en ruwe woorden om onze grenzen. Maar wij willen niet, wij hebben het te druk met jong zijn, met ons mobieltje en ons opgepoetste ego.
  Hoe groot moet de schade zijn voordat wij eindelijk ontwaken uit deze nachtmerrie?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo