Interview met Elisabeth Badinter over nieuwe moedermoraal

Het nieuwe feminisme, het ecologisch radicalisme, allerlei (kinder)artsen en La Leche League zijn, volgens Elisabeth Badinter, verantwoordelijk voor een moederrol, waarbij het kind centraal staat.


Bewijs van deze indoctrinatie vindt Badinter bijvoorbeeld het feit dat vijfendertig jaar geleden nog geen 15% van de Franse vrouwen borstvoeding gaf, maar dat dit in 2010 zo'n 70% zal zijn.

Andere voorbeelden zijn wasbare tampons, voeden op verzoek, katoenen luiers i.p.v. wegwerpluiers, pleidooien voor natuurlijke bevallingen en een groeiend wantrouwen tegen de pil omdat die 'onnatuurlijk zou zin'. Met heimwee denkt Badinter terug aan de tijd dat je als zwangere vrouw nog gewoon mocht drinken en roken tijdens de zwangerschap.

Elisabeth Badinter vindt dit alles een stap terug in de tijd, en ten koste gaan van vrouwen. Ze schreef er een boek over 'Le conflit. La femme et la mère', dat in Frankrijk veel stof doet opwaaien.

Volgens Badinter gaat het haar om keuzevrijheid voor vrouwen. Volgens eigen zeggen strijdt ze ervoor dat vrouwen altijd zelf kunnen kiezen.

Maar het lijkt erop dat dit alleen geldt als het keuzes zijn waarmee zij het eens is. Iets waar wel meer feministes last van hebben.

In de Belgische Standaard een interview met haar!
( Hide )
 1. Bijzonder ;).

  Met heimwee terugdenken aan de tijd dat je als zwangere vrouw gewoon mocht drinken en roken!?

  En vrouwen kunnen nog steeds 'gewoon' kiezen of ze borstvoeding geven of niet. En er zijn genoeg vrouwen die roken tijdens de zwangerschap; lekkere keuze dan ;)). Ik ken voorbeelden genoeg om te weten (en te zien) dat dat niet goed is voor je kindje...

  Maar goed, 't is altijd fijn (?) als je ook kan kiezen voor niet-natuurlijke opties ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat soort uitspraken zorgt voor de slechte naam van het feminisme. Feminisme zou moeten gaan om keuzevrijheid voor de vrouw, maar ik vraag me af waar de keuzevrijheid naartoe is als we MOETEN een carriere ambieren en evenveel MOETEN willen werken als een man.
  Vrouwen die moederschap slavernij vinden, moeten dan maar gewoon geen kinderen maken en hun mond houden over de keuzes van anderen.

  Mijn post over Badinter (in Engels)
  http://mamapoekie.blogspot.com/2010/02/feminism-is-more-than-working-outside.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm, ik lees nergens dat Badinter zegt dat vrouwen persé moeten werken (en dan ook nog even veel als mannen). Ze zegt zelfs dat ze het niet heeft over vrouwen die tevreden zijn met thuisblijven, maar wel over moeders die thuisblijven en dat eigenlijk niet willen. De laatste groep voelt zich volgens Badinter namelijk gedwongen om mee te doen aan een moederschapscultus, dus ook zij voelen zich alsof ze 'geen keus' hebben. Terwijl zij een feminisme voorstaat waarin iedere vrouw een keuze heeft.
  Ik vind dat ze gelijk heeft dat ze zegt dat het kind tegenwoordig altijd voorop moet staan. Je bent namelijk niet alleen moeder, maar ook nog echtgenote/vriendin, dochter of collega. Een grote valkuil van met name de generatie moeders vóór mij is dat ze zich totaal hebben weggecijferd voor hun kinderen.
  Het komt misschien wat onaard over dat ze zegt dat ze het belachelijk vindt dat 70% van de moeders in Frankrijk borstvoeding geeft. Maar ik denk dat ze een diepliggender reden heeft voor deze mening, namelijk dat ze wil zeggen: 'als er keuzevrijheid moet zijn, moet de overheid ook geen "partij kiezen" door het één te promoten ten koste van het ander'.
  Ik krijg het gevoel dat deze dame helemaal niet zo radicaal is, maar dat ze er juist voor wil waken dat moeders gelukkig blijven door niet alleen de moederrol te MOETEN vervullen, maar daarnaast ook nog andere keuzes hebben, zoals vrijwilligerswerk doen, betaald werk doen, met vriendinnen leuke dingen doen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sommige dingen die ze zegt ben ik het wel mee eens. Ze pleit eigenlijk voornamelijk voor keuzevrijheid, en dat is ook het soort feminisme dat ik aanhang.

  Al moet ik zeggen dat ik niet alle keuzes die zij noemt persoonlijk ondersteun. Zelf ben ik wel iemand die het 'terug naar de natuur' erg aanhangt, ik heb 9 maanden borstvoeding gegeven, 9 maanden verlof genomen bij beide kinderen en gebruik wasbare luiers. Wat dat betreft geloof ik wel dat dat een goede keuze is. Maar het is ook MIJN keuze, anderen hebben het recht hun eigen keuzes te maken hierin. Er zou wat meer begrip moeten zijn voor mensen die aan andere keuze maken dan een ander. Dat is echte emancipatie, en daarin geef ik haar gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind haar visie op het feminisme erg karikaturaal en ouderwets. Gelijkheid tussen man en vrouw wil niet zeggen dat vrouwen de mannen moeten imiteren door geen borstvoeding te geven, hun kinderen 5 dagen per week naar de opvang te brengen en alles uit handen geven (poedermelk, kant en klare potjes etc). Oplossingen bedenken om het moederschap voluit te beleven en te combineren met het werk (tijdelijk part-time, melk kolven op het werk..)lijken me veel relevanter.
  Het feit dat meer Francaises borstvoeding geven is een grote vooruitgang voor de gezondheid van de kinderen, het is meer dan normaal dat de Staat en organisaties als de LLL hier informatie over verstrekken, dit vind ik geen indoctrinatie te noemen. Dat Badinter de wetenschappelijke adviezen mbt moedermelk verwerpt vind ik niet serieus.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo