Nieuwe moederschapsideologie gevaar voor feminisme

De Franse moederschapsideologie, waarbij vrouwen succesvol een fulltime baan combineren met kinderen is in gevaar! Tenminste, dat vreest Elisabeth Badinter, feministe en schrijfster van het boek 'De mythe van de moederliefde'.


Het gevaar komt van een groep 'ecologen, borstvoedende advocates en gedragsdeskundigen,' aldus Badinter. Deze groep propageert een moederideaal dat niet te combineren valt met een baan buitenshuis.

De ideale moeder

Deze ideale moeder geeft zes maanden borstvoeding, gaat niet snel weer aan het werk, gebruikt geen pijnbestrijding bij de bevalling, kiest voor katoenen luiers en laat haar baby soms bij haar in bed slapen.

Badinter vindt deze moeder een stap terug voor vrouwen, en in strijd met het gelijkheidsideaal waarnaar feministen streven. Volgens Badinter verzetten Franse vrouwen zich nu nog tegen dit ideaal, maar hoe lang nog, vraagt ze zich af.

Cecelie Duflot, nationale secretaris van de groene partij 'Les Verts', en moeder van vier, reageerde verontwaardigd op Badinters suggestie dat het feit dat zij haar kinderen organische broccoli voert en hun luiers wast in plaats van wegwerpt, betekent dat zij 'achter' loopt.

Sabine Salmon, directice van Femme Solidaires valt Badinter juist bij. Tijdens schoolbezoeken is het haar inderdaad opgevallen dat meer jonge meisjes Thuisblijfmoeder willen worden. 'It's a very worrying indicator,' aldus Salmon.

Een interessante observatie, nu ook in Engeland stemmen opgaan over een omslag naar traditioneler waarden.

Het artikel in de Guardian
( Hide )
  1. Tja. Zou je toch niet moeten willen, al die waardevolle arbeidskrachten die hun talent weggooien om voor de kinderen te gaan zorgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een onzin. Er zijn zoveel soorten moeders. En is echt moderne emancipatie niet het recht om zelf de keuze te maken, werken of niet?

    Ja, ik was de luiers van mijn kinderen, gaf negen maanden borstvoeding en kook elke dag vers eten voor ze. En werk daarbij vier dagen... Met dank aan het lange (1 jaar!) zwangerschap in Engeland. Dat noem ik pas emancipatie, werkende moeders de kans bieden wat langer bij hun kinderen thuis te zijn zonder direct te hoeven stoppen met werk. Zodat het goed te doen is om werk en zorg te combineren. En ze niet onderuit gaan aan burnout door alles perfect te willen doen. Nu nog betaalbare kinderopvang en meer opties tot flexwerken en we zijn er helemaal...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou Mammalien, er bestaat toch ook nog zoiets als kinderen in liefde en met zorg grootbrengen. Zoals jij het omschrijft lijkt dat het-minste-van-het-minste. Jammer hoor dat je er zo over denkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dames, laat elkaar toch eindelijk eens met rust! Wat een ziekelijke neiging toch om elkaars leven en keuzes te willen bepalen. De boodschap is telkens weer dat iedereen dezelfde keuzes moet maken en dezelfde levens moet leiden. Zo verschillend als wij als mensen zijn, mogen ook onze levens zijn! Laten we elkaar de maat niet nemen, maar vooral gewoon lekker onszelf blijven en doen wat bij ons past!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. daar gaat het toch helemaal niet om...als moeder heb je gekozen voor het moederschap en de verantwoording voor je kinderen brengt andere keuzes met zich mee dan het hebben van werk......zo simpel ligt het gewoon.
    wou dat er eens niet gegooid wordt met "laat iedereen toch doen waar ie zin in heeft" of "zonde van de talenten",want het gaat niet om de moeders maar om de kinderen.Als je de zorg en aandacht er niet voor op kunt brengen moet je geen moeder worden maar tante of gastouder ofzo....sjonge zeg.....
    emancipatie lijkt zo meer op het precies zo gelijk willen zijn als de mannen....maar is dat wel reeel?

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo