Opvoedingscanon: alles wat je altijd al weten wilde over opvoeding

Heb je vragen over de opvoeding, of zit je met de handen in het haar over je lastige puber? Dan is er nu de Opvoedingscanon. De ultieme vraagbaak, dus move over Supernanny en kornuiten!

In 51 hoofdstukken lees je een samenvatting van de meest recente, wetenschappelijke informatie over opgroeiende kinderen, en er wordt meteen bij vertelt hoe je die informatie in de praktijk toepast. Een soort Winkler Prince voor opvoeden dus.

'Gefeliciteerd: u heeft 29 van de 51 vragen correct beantwoord!'

Op de gelijknamige website kun je als ouder je kennis testen. Ik heb de test gemaakt met een bedroevend resultaat, hoewel de onheilsboodschap optimistisch verpakt werd:

'Gefeliciteerd! U heeft 29 van de 51 vragen correct beantwoord!'

De vragen zijn pittig, en sommige vond ik subjectief, en het antwoord juist/onjuist eigenlijk niet van toepassing. Als Thuisblijfmoeder werd bijvoorbeeld mijn antwoord op onderstaande vragen fout bevonden:

 • Juist of onjuist? Kinderen van ouders die niet buitenshuis werken, hebben normaal gesproken een hechtere band met hun ouders dan kinderen van ouders die wel buitenshuis een baan hebben.
 • Welke van de volgende twee stellingen is volgens u het meest juist? 1) Opvang thuis is altijd beter voor de ontwikkeling van baby’s dan opvang buitenshuis. 2) Kinderopvang van voldoende kwaliteit heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van baby's.

Waarom een opvoedingscanon?

De opvoedingscanon is een initiatief van Rene Diekstra, lector Jeugd en Opvoeding aan de Haagste Hogeschool. Diekstra vroeg in het voorjaar van 2008 1000 Haagse volwassenen naar hun kennis over ontwikkeling en opvoeding. In de zomer van 2009 deed hij hetzelfde onder experts. Uit de resultaten concludeerde hij dat er behoefte was aan een overzicht van opvoedkundige kennis.

Je kunt de opvoedingscanon kopen in boekvorm of lezen op de website Opvoedingscanon. Maar bekende boekhandel bol.com levert geen enkel resultaat op.

Kunnen alle andere opvoedkundige boeken nu weg?

Ik word een beetje moe van al die experts die vertellen hoe je de opvoeding moet aanpakken, maar een overzicht van de meest recente informatie is natuurlijk wel handig. Wellicht kunnen we nu juichend al onze opvoedkundige boeken verbranden, en enkel nog de opvoedingscanon hanteren?! vaarwel Supernanny, vaarwel Trischa Neeve, vaarwel Marga Schiet, vaarwel dr. Spock en Penelope Leach.

Wat is jouw score?

Nou ben ik benieuwd: wat is jouw score op de 51 vragen? Laat je score achter in de comments!
( Hide )
 1. Hoeveel punten heeft u gehaald?
  Gefeliciteerd! U heeft 30 van de 51 vragen correct beantwoord!

  En ik ben het met een aantal antwoorden van de deskundigen niet eens. Ik zie mezelf als moeder natuurlijk als ervaringsdekundige dus grijp je terug op je eigen ervaringen. Zoals er op de site al werd geschreven "Bent u het er niet mee eens? De beoordeling van een antwoord kan streng lijken. Een verschil van enkele weken of een maand betekent soms het verschil tussen ‘goed’ en ‘fout’. Zo precies ligt het in het leven niet altijd. Maar we kiezen voor een balans tussen duidelijkheid, nauwkeurigheid en scoorbaarheid"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps:

  'Gefeliciteerd! U heeft 26 van de 51 vragen correct beantwoord!'

  Komt er ook een herexamen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 26 en ik ben het ook niet eens met alle "juiste" antwoorden. Ik ging in veel gevallen uit van mijn eigen kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 35 goed... maar ik ben niet altijd van mijn eigen situatie uitgegaan. De gemeente Den Haag medefinanciert dit project, en in de vraagstelling lees je situaties terug die op veel minder-bedeelde gezinnen van toepassing zouden kunnen zijn. Met name de vragen over de ontwikkeling van baby's tot 1 jaar. Daarover is bij achterstandsgroepen veel te weinig bekend. Hoezo subjectief?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook 35 goed. Nou ja, goed? Sommige goede antwoorden zijn op z'n minst een flinke discussie waard. En wat heb je als ouder nou eigenlijk aan algemene kennis over gemiddelde kinderen? Niks waard als je zelf geen gemiddelde kinderen hebt. Bestaan ze eigenlijk wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb 28 goed en ook ik ben het niet altijd eens met de antwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo