Thuisblijfmoederschap bevordert innerlijke rust

In haar boek 'Tien geboden voor innerlijke rust' pleit Lisette Thooft voor korte termijn doelen: doelen die je dezelfde dag nog kunt verwerkelijken. Langere termijn doelen zorgen alleen maar voor onrust, volgens Lisette. Het leven laat zich immers niet plannen. Je weet nooit wat er op je weg komt. 'Eindstations in de verre toekomst staan een natuurlijke ontwikkeling in de weg.'

Het bestaan als Thuisblijfmoeder leent zich bij uitstek voor korte termijn doelen. Lisette: 'In het huishouden zijn de meeste voornemens en ambities binnen een dag te realiseren. Kinderen op tijd uit bed halen, ontbijt geven en naar school begeleiden. De was doen en de ramen lappen. Boodschappen halen, eten koken, eten, afruimen, afwassen. Als de dag voorbij is ligt er misschien nog een strijkwasje voor morgen, maar de meeste dingen die die dag echt moesten gebeuren, zijn ook echt gebeurd. De kinderen hebben drie maaltijden achter hun kiezen en liggen gewassen in hun bedje. Dat geeft een diep bevredigd gevoel: je hebt gedaan wat je moest doen en kunt ontspannen.'

Zou dat betekenen dat Sisyphus, die door de Goden veroordeeld werd een grote rots een berg op te rollen die er vervolgens even hard weer afrolde, de innerlijke rust zelve was?
( Hide )
 1. Ok, dan nu even heel eerlijk: de ramen wachten al maanden, op tijd uit bed is een crime, boodschappen schieten erbij in, drie maaltijden (volwaardige??) met moeite gehaald, de dagelijkse wasbeurt overgeslagen. En ook nog geen drie kinderen naar school, omdat ik er 3 onder de 5 jaar heb.
  Pas ik eindelijk in een hokje, wordt ik er spontaan uitgekieperd... Nu alleen die innerlijke rust nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm nee ik weet niet of ik dat allemaal geloof, k zie regelmatig uiterlijk nogal( ver)wild(erde) moeders.....die echt niet over lijken te vloeien van innerlijke rust( een beetje een saaie term ook innerlijke rust)( meer iets voor het bejaardentehuis? )
  Maar leuk geprobeerd.... k zal eens kijken of dat boek ergens te lezen valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heu, ja, ook mijn ramen zijn nog maar nèt doorzichtig, maar waar is waar: als ik eindelijk mijzelf eens een trap onder mijn achterste geef en vroeg op bed ga, om de volgende energiek te gaan huishouden, dan voel ik me 's avonds heerlijk voldaan! Liggen we weer in een fris bedje, de vloer plakt niet meer, de maagjes zijn gevuld....ik weet nog steeds geen betere baan te bedenken dan huisvrouw :-)
  Je bent eigen baas, kunt je eigen tijd indelen, koffie en hapjes te over bij de hand, niemand die aan je hoofd zeurt (als je telefoon en bel uitzet) en je krijgt je lichaamsbeweging vanzelf!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo