Is moederschap vervangbaar door hoogstaande kinderopvang?

In de nieuwsbrief van de Engelse organisatie Fulltime Mothers observeert voorzitter Anna Lines dat opvattingen, die niet in het straatje van het overheids- en arbeidsparticipatiebeleid passen, systematisch genegeerd worden.

Dat verklaart waarom de overheid, en traditionele feministes, als nietsonziende tanks doordenderen op het smalle pad van arbeidsparticipatie. En het verklaart waarom het lijkt of de overheid dóóf is voor de talrijke onderzoekers die concluderen dat de Nederlandse vrouw zeer tevreden is met haar kleine parttime baan, die haar de mogelijkheid biedt kind en baan te combineren.

Ter illustratie citeert Anna Lines minister Baroness Morgan tijdens een debat over kind en gezin:

'The noble Baroness, Lady Afshar, talked about the importance of motherhood. I reassure her that the Government has a very strong commitment to the provision of quality childcare.'

In één enkele zin wordt moederschap vervangen door 'quality childcare'.

Wat betekent het voor de toekomst, vraagt Anna Lines zich af, als er op overheidsniveau geen enkele waardering is voor iets fundamenteels als moederschap?

Wat denk jij?
( Hide )
 1. Triest.. de geboorte van een nieuwe generatie is de geboorte van de samenleving van morgen.
  Feitelijk kun je haast niets mooiers bijdragen aan de samenleving dan daarin te investeren. Het is het belangrijkste werk dat er bestaat. Als de overheid dit wil ondermijnen, zal ze er de gevolgen van gaan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een interessante (freudiaanse?) fout om die twee door elkaar te halen.

  En het is in Engeland inderdaad anders dan in NL. Parttime werken is veel minder vanzelfsprekend, zeker voor mannen.

  Het resultaat is trouwens dat veel vrouwen er juist wel voor kiezen fulltime thuis te blijven (in mijn omgeving in ieder geval na het tweede kind, kinderopvang is onbetaalbaar), of soms toch fulltime te blijven werken als ze genoeg verdienen. Terwijl toch die middenoplossing voor vrouwen zo prettig is, dat je kunt combineren. Dat is echte emancipatie wat mij betreft, keuzevrijheid, en flexibiliteit om je leven zodanig in te richten dat het voor jou en je gezin werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook triest zoals het er staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Opvoeding beschouw ik als voltijds bijstandsmoeder tegen de stroom in; maatwerk en nooit confectie! Juist ook binnen een en hetzelfde gezin heeft zelfs ieder kind zijn eigen benadering nodig; afgezien van de veilige basis.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo