'Lange leve de huisvrouw' kopte tijdschrift HP de Tijd van 19 februari 2010.
In het bijbehorende artikel geeft Beatrijs Ritsema een historisch overzicht van de teloorgang van wat ooit een gewaardeerde functie was: de huisvrouw.
Door feminisme en emancipatie werd 'huisvrouw zijn' politiek incorrect, en de sloof-in-kooi-visie gemeengoed. Wie zich anno 2010 nog huisvrouw durft te noemen, kan rekenen op een mengeling van minachting en medelijden. De meeste vrouwen noemen zichzelf dan ook 'Thuisblijfmoeder', 'Huismoeder' of 'Gezinsmanager'. Zelfs als demografische categorie in sociologisch onderzoek is de 'huisvrouw' verdwenen, en vervangen door 'niet werkend'!
Verdwijning lange termijn onderhoud van het huishouden
Na dit historisch overzicht concludeert Beatrijs Ritsema dat er met de verdwijning van de huisvrouw toch ook iets waardevols verloren is gegaan, namelijk het lange termijn onderhoud van het huishouden.
Hiermee bedoelt Ritsema zaken als het keren van matrassen, kasten van nieuw kastpapier voorzien, meubels buiten zetten, soppen en in de boenwas zetten, muren witten of opnieuw behangen en tapijten langdurig met een mattenklopper bewerken.
In het moderne huishouden is hier geen tijd meer voor, of geen energie.
Ritsema eindigt het artikel met de prachtige zin: 'Huisvrouw mag dan geen beroep zijn, wie orde schept waar chaos dreigt leidt een achtenswaardig leven.'
Wat dit artikel verder ook erg de moeite maakt zijn de drie portretten van portretten van Thuisblijfmoeders. Of moeten we gewoon 'Huisvrouwen' zeggen?!
Het artikel in Hp de Tijd
Lang leve de huisvrouw

( Hide )
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Al die benamingen. Ik ben gewoon een vrouw, moeder die geen betalend buitenshuis werk doet en dat ook niet van plan is te doen de komende tijd. Ik wil gewoon niet meer meegaan in dat geloop van school ,naar werk, naar supermarkt en zaterdag de hele dag kuisen. Mijn man werkt enorm veel, maar daarnaast hoeft hij enkel en alleen te werken en daarnaast eigenlijk niets. Dus ik vind dat mooi verdeeld. Zijn verdiend geld is ook mijn geld.
BeantwoordenVerwijderenZelf vind ik thuis zijn echt luxe al komt er ook veel op mijn nek terecht en heb ik vaak geen moment rust.
Huisvrouw vind ik een mooie benaming. Maar 'thuis zijn' ervaar ik niet als luxe. Ik vind het héél hard werken. Er lopen hier nog 3 mensen rond die ik ook moet aanzetten tot allerlei klussen, puur en alleen om ze vertrouwd te maken en te houden met het huishouden, om ze te leren hun eigen maaltijd te maken, hoe om te gaan met hun geld, hoe om te gaan met het respect voor hun spullen. Ik heb het nog nooit zo druk gehad in mijn leven en zie soms uit naar de tijd dat iedereen 'groot' is en ik alleen nog voor mijzelf hoef te zorgen...wat een oase van rust zal dat zijn ( toch? ;-) ).
BeantwoordenVerwijderenMaar ik ben nog heel ouderwets in het huishouden. Ik keer en zuig bij iedere verschoning de matrassen, lucht dagelijks het beddegoed, klop kleden uit, verschoon jaarlijks de gordijnen, wit de muren eens in de 2/3 jaar, en het geeft me een voldaan gevoel, ik hou van mijn woonhuis en wil dat fris en gezellig houden...een echte huisvrouw dus!
Vooral dat 'niet werkend' is stuitend.
BeantwoordenVerwijderenIk heb, als huisvouw in spe, niet echt het idee dat ik het binnenkort rustiger ga krijgen als ik niet meer buitenshuis werk.
Ik vraag me wel af of ik opeens matrassen ga keren en kleden ga kloppen als ik straks thuis ben. Liever doe ik leuke klusjes als zelf marmelade maken, of de tuin op orde brengen.
Sinds ik alle blogjes lees,over the simple live,ben ik mezelf ook steeds wat trotser gaan voelen,dat ik huisvrouw ben.Anne-Mae
BeantwoordenVerwijderenTja.. ik ben studerende moeder, werk me een slag in de rondte met vier kids en een studie. En dan zetten ze op een formulier: 'zonder vast werk'.
BeantwoordenVerwijderenNiet eens huisvrouw dus, want blijkbaar wél willend om te werken, maar meer de status van werkeloze. Ik was wel een beetje flabbergasted, want ik houd toch echt mijn hand niet op en investeer in de toekomst! De samenleving is een beetje eenzijdig gericht op betaalde arbeid, mag ik het zo zeggen? Ik heb trouwens zeer goede herinneringen aan de heerlijk geurende lakens van mijn moeder vroeger als ik thuis kwam uit school!
Het is inderdaad een hele klus...à ls je het zòrgvùldig doet.
BeantwoordenVerwijderen