Boekbespreking: Heavy Shit!

Wij geven ons exemplaar weg, en jij kunt het winnen! Kijk maar onderaan dit artikel!

Redacteuren bij Ouders van Nu, Brigiet Bluiminck en Manon Abbel, hebben een boek geschreven. Naar eigen zeggen het boek dat ze zelf graag hadden willen lezen toen ze moeder werden.


Ik zuchtte: 'Alwéér een boek dat aankondigt eindelijk eens de waarheid over het moederschap te vertellen.' Eerder schreef Claudia de Breij Krijg nou tieten, dat ook al zo verfrissend en ongewoon eerlijk was, en nu dus deze twee redacteuren.

Voor nieuwbakken moeders

Het boek richt zich duidelijk op de Ouders van Nu doelgroep: zwangeren en ouders van kinderen tot zo'n tweeëneenhalf jaar oud. En anders dan in Ouders van Nu is de toon wat scherper en humoristischer, iets wat je terugziet in de titel: 'Heavy Shit!'

Als moeder die deze fase al enige tijd uit is, werd ik niet echt enthousiast van dit boekje, maar ik sluit niet uit dat het voor vrouwen die hun eerste schreden op het kronkelige pad van het moederschap zetten, leuk is om te lezen.

Onderwerpen als zwangerschapsmisselijkheid, een babyuitzet aanschaffen, de kraamtijd en borstvoeding versus flesvoeding passeren de revue. Opvallende afwezige in dit rijtje onderwerpen is de bevalling zelf. Bij het onderwerp borstvoeding/flesvoeding betrachten Manon en Brigiet zorgvuldige neutraliteit, en belichten beide kanten.

Fulltime moederen? Nooooit van gehoord!

Dat kan niet gezegd worden over het onderwerp kind-baan. De mogelijkheid te kiezen voor fulltime moederen wordt niet eens geopperd, en alle aandacht gaat naar de combinatie. Een eigenaardig contrast, aangezien ze over andere onderwerpen zo zorgvuldig hun best doen neutraal te lijken.

Vormgeving: ADHD

Het boek is erg hectisch vormgegeven, met veel verschillende lettertypes op een pagina, en dat ook nog in diverse roze tinten. Raadselachtig vond ik de willekeurige woorden die met roze gemarkeerd zijn. Eerst dacht ik dat dit sleutelwoorden waren, die ergens naar verwijzen, maar waarna verwijzen kreten als 'Yes!' en 'What the hell'?

Omdat de vormgeving zo onrustig is, bladerde ik hoopvol naar de laatste bladzijde op zoek naar een handige index, zodat ik de verschillende onderwerpen makkelijk kon opzoeken. Helaas die ontbreekt.

Voor een moeder met slaapgebrek, de doelgroep van dit boek, lijkt me dit boekje nogal hectisch. Anderzijds: misschien schreeuwt het je juist wakker!

Kostelijk zijn de cartoons van Maarten Pathuis, waarvan één het omslag siert.

Conclusie

Ondanks de hectische opmaak een leuk boek om te zien, en waarschijnlijk een leuk kraamcadeau voor de pas bevallen moeder. Maar als moeder van vijf kinderen, waarvan de jongste zes is, werd ik een beetje moe van al die 'verfrissende' eerlijkheid. Want zo langzamerhand zijn er wel erg veel boeken die uit de doos van het moederschap klappen.

Weet je wat ik pas echt verfrissend zou vinden? Een boek dat niet verfrissend eerlijk is over het moederschap.

Praktische info

Het boekje is te koop voor 12,50 bij Bol.com, en is uitgegeven door uitgeverij Sijthoff.

Winnen?

Voel je dat dit boek niet in jouw boekenkast mag ontbreken? Laat dan een comment achter, en maak kans op ons exemplaar. We geven het graag weg.

Vergeet niet je url te vermelden zodat we je kunnen bereiken als je wint!

Heb je geen website of blog? Email ons dan even, dat je een comment heb achtergelaten.

( Hide )
  1. Ik wil dat boek wel lezen! Omdat ik een portie humor altijd nog extra kan gebruiken...want soms zie ik nergens de humor nog van in en soms iets teveel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb het boek ook net gekregen en al gelezen (zelf twee kinderen, 3 en 1,5 en zwanger van de derde) en vond het super-leuk. 'Schreeuwerige vormgeving' kwam niet bij me op. Vond het verfrissend lezen, roze onderbreekt de normaal zo grijze brij aan lettertjes. Inhoud vaak heel herkenbaar en humoristisch opgeschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik moet nog voor het eerst moeder worden (over ongeveer 6 weken!), maar voel me meteen al niet aangesproken door de titel van dit boek. Hetzelfde had ik met het andere boek dat je noemt, van Claudia de Breij. Het komt meteen al op me over als een boek van 100 in een dozijn. Ik blijf altijd openstaan voor een mogeljke verrassing qua inhoud, maar als ik je recensie lees denk ik dat ik dit boek maar oversla! Op naar een boek waar we wat van kunnen leren, of een boek dat gewoon erg mooi is.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo